Doğu Anadolu Turizm GeliştirmeProjesi tarafından Uzundere ilçesinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Çoruh Vadisi Kuş Gözlem Festivali"ne Gürcistan, İspanya, Amerika ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinden 120'ye yakın biyolog, veteriner hekim, öğrenci, meraklı vefotoğrafçı katıldı. Rusya'dan gelipGürcistan üzerinden Çoruh Vadisi'ni kullanarak Hatay'a, oradan daAfrika'ya göçen kuşlarla ilgili bilgiler verilen katılımcılar sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yaklaşık 3 bin metre rakımlı Kılıçkaya Dağı'na daha sonra Karadağ'a tırmandı. Ellerinde dürbünlerle göç eden kuşları izlemeyeçalışan katılımcılar 20'den fazla farklı kuş türü tespit etti. Erzurum'daki Özel Eğitim Meslek Lisesi'nde eğitim gören 15 işitme engelli öğrenci de festivali ilgiyle takip etti. Dürbünlerle kuşları izleyen öğrenciler,heyecanlandı.
Özellikle yırtıcı kuşların göç ettiği Eylül- Ekim aylarında Çoruh Vadisi üzerinde ender görülen kuş türlerine rastlandığını belirten profesyonel kuş gözlemcisi Ahmet Çelik, şöyle dedi:
"Tepeli arı şahini, kızıl çaylak, bozkır kartalı, gökdoğan, çaylak ve delice gibi türler ender görülen kuşlardır. Doğu Anadolu'dan göçen kuşlar Rusya üzerinden, Marmara bölgesinden göçen kuşlar Avrupa üzerinden gitmektedir. Yırtıcı kuşların en uygun göç alanı Çoruh Vadisi üzerindedir. Çünkü burada Termal akıntı vardır. Termal akıntı sıcak ve soğuk havanın yer değiştirmesidir. Yırtıcı kuşlar Termal akıntıda göç ettikleri için enerji sarf etmez. Bu şekilde kanat çırpmadan metrelerce gidebilirler. Ama diğer uçucu, konucu, ve ötücü kuşlar vücutlarında biriktirdiği kalorileri yakarak uçar."
Festivalin en yaşlı katılımcısı 72 yaşındaki Mary Megalli, göç eden kuşları görmek için Amerika'dan geldiğini bildirdi. Mary Megalli, şöyle konuştu:
"Türkiye kuş gözlemi yapabilmek açısından çok önemli bir ülke. Erzurum'a ilk kez geldim ve doğa harikası Çoruh vadisiyle karşılaşınca daha önceden gelmediğime pişman oldum. Uzun yıllardır kuş gözlemliyorum. Önümüzdeki yıllardır yapılan festivallere kesinlikle katılacağım."