Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
ETSO Meclisi toplandı
ETSO Meclisi toplandı
Şehit öğretmenlere vefa etkinliği
Şehit öğretmenlere vefa etkinliği
Valilikten ormanlarda piknik yasağı
Valilikten ormanlarda piknik yasağı
Aydemir'den Bakan Yusuf Tekin'e destek
Aydemir'den Bakan Yusuf Tekin'e destek
Rizespor sezona Erzurum’da hazırlanıyor
Rizespor sezona Erzurum’da hazırlanıyor
HABERLER>EKONOMÄ°
9 Ekim 2013 Çarşamba - 09:51

Koyunculuk Projesinde başarı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 7 yıl önce başlatmış olduğu ‘Morkaraman Koyun Irkının Halk Elinde Islah Projesi’ Erzurum’da hedefe ulaştı.

Koyunculuk Projesinde başarı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 7 yıl önce başlatmış olduğu ‘Morkaraman Koyun Irkının Halk Elinde Islah Projesi’ Erzurum’da hedefe ulaştı.

Erzurum İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Emrullah Akpunar, Projenin üreticilere katkısının göz ardı edilmeyecek derece de artısı olduğunu ve genel olarak Türkiye’deki koyunculukta Erzurum’un lokomotif il olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

AKPINAR’IN AÇIKLAMASI

Emrullah Akpunar; “ Erzurum ilinde Mor Karaman ırkı hakim durumdadır ancak bunlarla beraber Akkaraman, Kıvırcık gibi ırkları da üreticilerimizde bulmak mümkündür. Bizim hedefimiz Erzurum ilinin Türkiye’de koyunculukta lokomotif il olmasını sağlamaktır. Yatırımcılarımız bölge şartlarını iyi analiz ettiği takdirde ilimizin küçükbaş hayvancılık için ne kadar elverişli olacağını göreceklerdir. Doğanın vermiş olduğu bu şansı girişimcilerimizin yatırıma dönüştürmesi için cesaret dışında hiçbir engel bulunmamaktadır. Ülkemizde hayvancılık politikalarının zaman içerisinde daha da sistematik bir hal alacağının diğer bir ifade ile rayına oturacağını varsayarsak Türkiye’deki koyunculukta Erzurum’un lokomotif il olması kaçınılmazdır. Halkımızın elindeki hayvanları ne kadar bilinçli şekilde ıslah edebilirsek ülkemiz ve Erzurum  ekonomisine o kadar büyük katkı sunacağız. “ dedi.

Erzurum’da koyun ve keçi türlerinin yetiştiğini ve bölgenin bu ırkların yetiştirilmesinde ki artılarından bahseden Akpunar,  ‘’Yaklaşık ilimizdeki küçükbaş hayvan sayısı damızlık olarak 500 bin civarındadır. Bu erkek ve dişi doğan kuzularla beraber yıllık bizim küçükbaş hayvan sayımız bir milyona yakın bir sayıya ulaşıyor. Bizim bölgemizde ki hayvanın ırkı Mor Karaman ırkıdır. Bölgeye asırlardır adapte olmuş ve karkas ağırlığı çok iyi olan aynı zaman da kendi bedenin de kışa hazırlıklı yağ deposu var. Dolayısıyla bölgemizde başka hayvan ırkları aramanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Denenen çeşitlerde var. ‘Romanos’ gibi başka başka çeşitler bu bölgeye adapte edilmeye çalıştı. Ama bir türlü Mor Karaman gibi yerini bulamadı ve yok oldular. Biz kendi materyalimizin üzerinde bakanlığın çıkarmış olduğu ‘halk elinde ıslah projesi’ vardır. ‘Halk elinde ıslah projesi’ ilimizde şuanda 12 bin 600 hayvanla yürütülmektedir. Yaklaşık 7 yıldır bu proje devam emektedir. Projenin amacı yetiştiricinin elindeki belli hayvan sayısını daha kaliteli daha verimli hale getirilmesi için teknik boyutta çalışmalar vardır. Damızlık materyalin, koç, anaç, kuzu ağırlıkları, yün verimi gibi çeşitli kalemler bu hayvandaki verimin artışını veya düşüklüğünü ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla da kendi ırkı içerisinde verimi yüksek hayvanların damızlık olarak diğerlerine katılımıyla kaliteli bir mor karaman oluşturmaya çalışıyoruz. Zaten yetiştiricinin elinde olan mevcut hayvanları proje kapsamına alıyoruz ve proje liderimiz veteriner fakültesi dekan yardımcısı prof. Dr. Ahmet Yıldız bunları tekniksel yönden ve yapılacak katılımlarını araştırıyor’’ şeklinde konuştu

 
DAKİK-3 ile ihracat başlıyor
 
‘Türkiye’yi çözümlerle buluşturduk’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DAKİK-3 ile ihracat başlıyor
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Yönetim ...
Hayvan pazarından haber var
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Erzurum'da kurbanlıklar hayvan pazarlarında ...
Meclis’te mikro kredi gündemi
İl Genel Meclisi ekim ayı gündemi açıklandı. Erzurum il Genel Meclisi ...
 
Altıparmak’ın çağrısına destek
Erzurum Valiliği’nin başlatmış olduğu Erzurum’un en eski yerleşim yeri ...
PERDER beklentilerini paylaştı
Yerel zincirlerin ciddi sorunlarından birinin de AVM’ler olduğuna dikkat ...
Doğu illerinden DAKİK çıkarması
Van Gıdacılar ve İş Adamları Derneği (VAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel ...
 
TPE verileri açıklandı
Türk Patent Enstitüsü Ocak-Ağustos dönemi endüstriyel tasarım başvuru ve tescil verilerini paylaştı.
Açlık sınırı bin 51 TL
2013 yılı Ağustos ayında 1036 lira olarak gerçekleşen açlık sınırı, Eylül ...
TUSKON'dan Kalkınma Ajansları vurgusu
TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva