Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir, babasının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e suikast girişimine bulaştırılmak istendiğini ve bu yüzden idamla yargılandığını belirterek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk hasta yatağındayken babamla görüşüp helalleşmek istemiş, ancak bu isteği babama haber verilmemiş” dedi.
Tarihi şahsiyetlere yönelik düzenlediği anma gecelerine bir yenisini daha ekleyen Afyonkarahisar Belediyesi, bu kez İstiklal Savaşı'nın önde gelen kahramanlarından olan Kazım Karabekir Paşa'yı andı. Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Eğitimci-Yazar İhsan Akar tarafından düzenlenen anma programı, Eski Halk Eğitim Merkezi (RAM) Salonu'nda gerçekleştirildi. Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir'in babasının bilinmeyenlerini anlattığı geceye katılım yoğun oldu. Özellikle akademisyenler, eğitimciler ve öğrenciler programa büyük ilgi gösterdi.
Konuşmasına Kazım Karabekir'in İstiklal Marşı yarışması için yazdığı ‘Türk Yılmaz’ şiirinde geçen ‘Cihan yıkılsa Türk yıkılmaz’ sözleriyle başlayan Timsal Karabekir, fotoğraflar ve anılar ışığında babasını anlattı. Askeri, siyasi ve aile hayatından yaşadığı acılara kadar tüm yönleriyle Kazım Karabekir'i anlatan Timsal Karabekir, bazı tarihi gerçekleri de katılımcılarla paylaştı.
“O GÜN TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULMUŞTUR”
Timsal Karabekir, doğu vilayetlerinde babasının yetim çocukları okutan, kurslara gönderen bir 'yetim babası' olarak bilindiğini anlatarak, "Okullarda her konuda kurs vererek onları eğitirdi. Kurduğu okulda yetimhanedeki yavruları için ağaç bayramı, kitap bayramı yapardı. Okumak onun için önemliydi. Kitap bayramını, peygamberimizin doğum gününde yapmıştı" dedi.
Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal Paşa'yı Anadolu'ya çağırarak, "Ben 15. Kolordu'nun başında Erzurum'a gidiyorum. Sizi bütün kolordumla destekleyeceğim" dediğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Amasya Genelgesi İngilizleri kızdırır. Osmanlı Hükümeti’ne baskı yaparak Mustafa Kemal Atatürk’ün tutuklanmasını isterler. Bu emir Kazım Karabekir'e verilir. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Erzurum'dayken Karabekir'e verilen emri duymuş, her ne kadar kendisini İstanbul'dan doğuya davet eden Karabekir o olsa da yine de tedirgin olmuştur. Kazım Karabekir gelir. Sivil olan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın karşısında asker selamı verir ve 'Paşam dün olduğu gibi bugün de bütün kolordumla emrinizdeyim' der. İşte o gün İstiklal Harbimiz başlamış ve kazanılmıştır. O gün Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur."
“BABAMIN PARTİSİ HAKSIZ BİR ŞEKİLDE KAPATILDI”
Kazım Karabekir'in çok partili hayata geçmek için Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya yardım etmek amacıyla Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nı kurduğunu, ancak fırkanın Şeyh Sait isyanı gerekçe gösterilerek haksız şekilde kapatıldığını söyleyen Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal'e suikast girişimine de bulaştırılmak istendiğini ve idamla yargılandığını hatırlattı. Babasının bu olaydan sonra uzun yıllar şu anda müze olan Zürafalı Köşk'e kapandığını söyleyen Timsal Karabekir, Mustafa Kemal'in hasta yatağındayken Kazım Karabekir'le görüşüp helalleşmek istediğini, ancak bu isteğin Karabekir'e haber verilmediğini, durumu sonradan öğrenen babasının 'Bilseydim giderdim' dediğini de sözlerine ekledi.
Katılımcılara zaman zaman duygusal anlar yaşatan program sonunda Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık tarafından Timsal Karabekir'e çiçek takdim edildi.