Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurumspor’da sessiz bekleyiş
Erzurumspor’da sessiz bekleyiş
KUDAKA’dan proje teklif çağrısı
KUDAKA’dan proje teklif çağrısı
Son gün 29 Ağustos
Son gün 29 Ağustos
Şimşek’ten asgari ücret açıklaması
Şimşek’ten asgari ücret açıklaması
Erdoğan Belediye başkanlarına seslendi
Erdoğan Belediye başkanlarına seslendi
HABERLER>EKONOMÄ°
29 Kasım 2011 Salı - 16:12

Her şehirde 'bilim merkezi' açılacak

Erzurum, bilim merkezi

Her şehirde  bilim merkezi  açılacak

Silikon Vadisi'nde Twitter'ın kurucusu Dorsey'i ve İntel'in CEO'su Otellini'yi yetiştiren bilim merkezlerini ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2023'e kadar Türkiye'de bütün şehirlerde bilim merkezleri kurulacağını açıkladı.
Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıldönümünde teknoloji devi olmak isteyen Türkiye, 'her ile bilim merkezi' projesini hayata geçiriyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ABD temaslarında San Francisco'da Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey ve İntel'in CEO'su Paul Otellini'yi yetiştiren bilim merkezi Exploratorium'u gezdi. Ergün, teknoloji ve Ar-Ge alanında önemli adımlar atmak isteyen Türkiye'nin 2023 vizyonuna 'her ile bir bilim merkezi' projesini ekleyeceklerini söyledi.
ABD'de 380, Avrupa'da 250, Çin'de 300 bilim merkezi bulunuyor. Ergün'ün gezdiği San Francisco bilim merkezi 33 milyon dolar bütçesi ve 300 çalışanı ile ABD'nin en büyük merkezlerinden. Merkezin mucitlerini doktora öğrencisi mühendisler, akademisyenler, sanatçılar ve hiçbir okula gitmemiş doğuştan yetenekli insanlar oluşturuyor. Ergün, projeyi "Çocuk, fizik kurallarıyla, kimya ile dokunarak, görerek karşılaşırsa kafasında kıvılcım çakar. Bunu hayata taşır ve yeni keşifler yapar. Gelecek için bunlar şart." cümlesiyle özetlerken 'Geç kalmadık mı?' sorusuna "İyi şeyde geç kalınmaz." diye cevap verdi. Bakan, Konya, Kocaeli ve Antep'te inşaatına başlanan bilim merkezleri hakkında şu bilgileri verdi: "Belediyeler mekân oluşturacak. Biz de TÜBİTAK üzerinden sergi alanındaki aletleri oluşturacağız." Bilim merkezlerinin, sanayinin teknoloji fidanlığı olacağını vurgulayan Ergün, her ilde kurulacak bilim merkezinin 1 tanesinin ortalama 10 milyon dolara mal olacağını anlattı. Ergün, bilim merkezlerini sanayi ile entegre edeceklerini, şirketlerin bilim merkezine ödedikleri parayı vergiden düşebileceklerini kaydetti.
TÜBİTAK'TAN İCAT VAR ÜRETİM YOK
Ergün, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'nun (TÜBİTAK) bugüne kadar ciddi icatlar geliştirmesine karşın, buluşların bir türlü seri üretime geçmediğini söyledi. Ergün, bu sebeple kurumun yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Kurumun bir taraftan araştırmalarına devam ederken, diğer taraftan da ortaya çıkan yeni buluşları ticarete dönüştürecek bir alanın oluşturulacağını ifade etti. Ergün, TÜBİTAK'ın, temel bilim araştırmalarına devam edeceğini, ancak netice kazanan araştırmaların seri üretime de geçmesi gerektiğini kaydetti. Kurum için "Araştırmasını yapıp kullanamadığı ürünler var." diyen Ergün, örnek olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güneydoğu'daki sınır birliklerini ziyaretinde tadına baktığı üç yıl bozulmayan yemekleri gösterdi. Ergün, "TÜBİTAK, bu alanda üç yıl boyunca araştırma yapmış. Dolma gibi üç yıl boyunca bozulmayacak yemekler geliştirmiş. Ancak sanayiye aktaramamış. Rafta kalmış. Asker de şimdi ithalini kullanıyor. Böyle ürünler afet zamanlarında da kullanılabilir." diye konuştu.
TÜBİTAK'ın teknoloji transfer etmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, bazı enstitülerin araştırmaların transfer merkezi olarak kullanılacağını açıkladı. Ergün, TÜBİTAK'ın borla ilgili araştırmalarının rafta kaldığını, buna karşılık Kırıkkale'de bir firmanın normalden çok daha ince borlu alüminyum zırh üretmeye başladığını anlattı.

 
Bölücülere büyük darbe (FOTO GALERİ)
 
seksendört 9 Aralık'ta Erzurum'da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm
Kentsel dönüşümle ilgili hazırlanan kanun taslağı bu hafta Başbakanlık'a gönderiliyor.
Tepkili vatandaşa rahat olun çağrısı
Türkiye'de son yıllarda bin 500 hidroelektrik santral (HES) projesi gerçekleştirildi.
Bor'la çalışan araç görücüye çıktı
Dünya bor rezervlerinin yüzde 70'inden fazlasına sahip olan Türkiye'de, ...
 
Civil peynir yok satıyor
Doğu Anadolu'dan batıya gidenlerin yanlarında hediye götürdüğü civil peyniri ...
Eşit işe, eşit ücret!
Kamuda eşit işe, eşit ücret sistemi uygulamaya başlandı. Sistem ile aynı ...
Bunun adı hesapsız harcama!
Halkın yüzde 45'i kazandığından fazlasını harcıyor
 
2. OSB ihalesi iptal
Erzurum'da 2. Organize Sanayi Bölgesi(Osb)'nin ihalesi iptal edildi.
90 bin kişiye iş!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılında kamuya yaklaşık 90 bin civarında ...
Emeklimiz 132 ülkenin nüfusundan fazla
Nüfusta 132 ülkeyi geride bırakan Türkiye'deki emeklilerin sayısı da 10 milyona dayandı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva