Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Kalite sorunu yaşıyoruz. Bunu itiraf etmek lazım. Bundan böyle kaliteyi ve denetimi artıracağız. Hiç kimse canının istediği kalitede bu devlete iş yapamayacak" dedi.
Bakan Güllüce, İller Bankasınca (İlbank) düzenlenen "Kentsel Altyapı Hizmetleri ve Finansman Çalıştayı"nın açılışında, altyapı ve bayındırlık hizmetlerinin önemli olduğunu söyledi. Anadolu ve Rumeli topraklarında vatan savunması başta olmak üzere çeşitli nedenlerle bayındırlık işlerinin yeterince yürütülemediğini belirten Güllüce, "Bizim mülkümüz hep virane şekilde kalmış. Cumhuriyet sonrasında çabalar olmasına rağmen yeterli olmamış. Bu açığı kapatmak için gereğinden fazla çalışmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bakan Güllüce, Türkiye'nin dünyanın en iyi ülkelerinden birisi olması için zaman faktörünü gözetmeksizin çok çalışmaları hatta koşarak çalışmaları gerektiğini anlattı. İlbank'ın çok çalışan kurumlar arasında öncülerden birisi olduğunu dile getiren Güllüce, ülkeye çok ciddi katma değer ürettiğini kaydetti.
BELEDİYE BAŞKANLARINA "MAKYAJ" UYARISI
Altyapı noktasında hızla açığın kapatılması gerektiğini vurgulayan Bakan Güllüce, şöyle devam etti:
"Yerel yönetimlerden geliyorum. Altyapı olması gereken yerde değil. Bu yüzden altyapıya oldukça ağırlık vermeyi düşünüyorum. Velev ki belediye başkanlarımızdan bazıları 'işin önemli yanı üstünün görülmesidir, makyajıdır. Altına niye yatırım yapalım' diye düşünse dahi ben böyle düşünmüyorum. 2023 öncesinde altyapı, katı atık ve atık su sorunlarını çözmüş, atığın tümünün geri dönüşümünü sağlayabilen bir ülke olma hedefindeyiz."
Bakan Güllüce, İlbank'ın tecrübesi, kadrosu ve finansman imkânlarıyla bu işe öncelik edebileceğini dile getirdi.
"TÜRKİYE'DE MAKAS ÇOK AÇILMIŞ"
Altyapı hizmetlerini yürütmenin zorluğuna değinen Bakan Güllüce, şunları kaydetti:"Türkiye'de makas çok açılmış. 400 ayrı yerden bakmak lazım. Bir şehrin iki ilçesinin birbirinden farkı 15-20 sene. Aynı şehrin ilçeleri olmasına rağmen fark çok büyümüş. Bölgeler arasında çok büyük farklılıklar meydana gelmiş. Batı şehirlerini bile geçmiş ilçeniz var, hiçbir şeyi olmayan, içme suyu derdinde olan ilçeniz var. Aradaki farkı düşünebiliyor musunuz? Bu yüzden altyapı hizmetlerine ağırlık verip, hızla açığı kapatmalıyız."
"KALİTE BİR İNSAN HAKKIDIR"
Bakan Güllüce, kalite ve zamanı iyi değerlendirme konularına da önem verilmesi gerektiğine işaret etti. “Kalite sorunu yaşıyoruz. Bunu itiraf etmek lazım" diyen Bakan Güllüce, şunları söyledi: "Türkiye genelinde devletin kurumlarının yaptığı işlerde kalite sorunu yaşanıyor. Kalite bir insan hakkıdır. Nasıl evrensel insan hakları varsa kalite de bir insan hakkıdır. Benim yaşadığım şehirde su borularının patlamaması lazım... Bu neden oluyor? Kalite yeterli değil. Kalite neden yeterli değil? Denetim yeterli değil. Bundan böyle kaliteyi ve denetimi artıracağız. Hiç kimse canının istediği kalitede bu devlete iş yapamayacak. Devletin istediği, devletin prospektüsünde söylediği kalitede ve kurumun söylediği zamanda iş yapılacak. Her dakikanın kıymetini bileceğiz.