Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Hacı adayları dikkat
Hacı adayları dikkat
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
ESKİ’den Tekman mesaisi
ESKİ’den Tekman mesaisi
HABERLER>EKONOMÄ°
7 Mayıs 2023 Pazar - 08:43

Erzurum’dan ihracatta yüzde 56’lık artış

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - İlden Nisan 2023 döneminde yapılan ihracat Ocak ayına göre yüzde 28.03, Mart ayına göre yüzde 56,42 oranında artış kaydetti.

Erzurum’dan ihracatta yüzde 56’lık artış

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Nisan 2023 dönemi ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da Nisan ayında 1.8 milyon, bu yılın ilk 4 ayında 5 milyon 403 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden Nisan 2023 döneminde yapılan ihracat Ocak ayına göre yüzde 28.03, Mart ayına göre yüzde 56,42 oranında artış kaydetti

ERZURUM 4 AYLIK VERİLER

TİM verileri üzerinden edinilen bilgiye göre Erzurum’dan Ocak ayında 1 milyon 416 bin, Şubat ayında 1 milyon 14 bin, Mart ayında 1 milyon 159 bin, Nisan ayında 1 milyon 813 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi.

NİSAN AYI VERİLERİ VE ERZURUM

TİM verilerinde; Nisan 2023 döneminde Erzurum’dan 1 milyon 813 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 4 milyon 156 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 11 milyon 786 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 77 milyon 316 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

İLK 4 AYLIK VERİLER VE ERZURUM

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan analizlere göre, 2023’ün ilk 4 ayında Erzurum’dan 5 milyon 403 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 15 milyon 195 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 47 milyon 943 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 301 milyon 707 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

ERZURUM’UN PAYI

DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, yılın ilk 4 ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 35,55, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 11,26, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 1,7 9 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Ocak – Nisan döneminde  Malatya’dan 115,8 milyon, Elazığ’dan 101,0 milyon, Hakkari’den 17,2 milyon, Iğdır’dan 23,1 milyon, Van’dan 11,9 milyon, Erzincan’dan 9,7 milyon, Ağrı’dan 7,8 milyon, Erzurum’dan 5,4 milyon, Muş’tan 2.7 milyon, Bitlis’ten 2,6 milyon, Bingöl’den 1,2 milyon, Ardahan’dan 1.3 milyon, Kars’tan 393,9 bin, Tunceli’den 1,0 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

TÜRKİYE'NİN NİSAN AYI İHRACATI 19,3 MİLYAR DOLAR OLDU

Otomotiv 2,7 milyar dolarla Nisan ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında ilk sırada yer aldı. Kimya 2,4 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,5 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,3 artışla 1,56 dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Küresel ve ulusal düzeydeki gelişmelerin ihracatımıza olumsuz etkilerini hissettiğimiz bir ayı geride bıraktık. Her şeye rağmen önümüzdeki sekiz ayı en iyi şekilde değerlendirerek Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünü kutlayacağımız 2023'ü ihracatta mümkün olan en iyi performansla tamamlayacağımıza inanıyorum.

Türkiye, Nisan ayında 19,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İlk 4 aylık ihracat 80,9 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık dönemdeki ihracat ise 251,7 milyar dolar oldu.

GÜLTEPE’NİN DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Nisan'ın küresel ve ulusal ölçekli gelişmelerin ihracata olumsuz yansımalarının hissedildiği bir ay olduğunu söyledi. Gültepe, şöyle devam etti:  “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Nisan'ı 19,3 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 eksideyiz. Son 12 aylık ihracatımız yüzde 4,9 artışla 251,7 milyar dolara ulaşırken, Ocak-Nisan dönemini ise yüzde 3 kayıpla 80,9 milyar dolarla kapattık. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 2,7 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,4 milyar dolarla kimya, 1,5 milyar dolarla hazır giyim, 1,2 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,1 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Hububat, zeytin ve zeytinyağı, savunma ve havacılık, yaş meyve-sebze, tütün ve fındık ihracatımızda geçen ay artış kaydettik. 14 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Geçen ay bin 449 firmamız ihracat ailesine katıldı. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,3 artışla 1,56 dolara yükseldi.”

PARİTE AYLAR SONRA İLK KEZ İHRACATA POZİTİF KATKI VERDİ

Nisan ayında 217 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Gültepe, 81 ülkeye ihracatta artış kaydedildiğini vurguladı. Gültepe, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin ise Almanya, ABD, Irak, İtalya ve İngiltere şeklinde sıralandığını Suudi Arabistan ve Kazakistan'a ihracatta dikkat çekici artışlar kaydedildiğinin altını çizdi. Paritenin de uzun  bir aradan sonra ihracata pozitif yansıdığını bildiren Gültepe, “Nisan ayında parite etkisi 152 milyon dolarlık artı değer sağladı. Ancak yıl başından bu yana parite etkisi sebebiyle 972 milyon dolarlık bir kaybımız var” dedi.

MALİYET ARTIŞI KUR ARTIŞININ ÇOK ÜZERİNE ÇIKTI, PAZAR KAYBI BAŞLADI

Türkiye'nin ulusal ve uluslararası gelişmelerin ihracata olumsuz yansımalarını hissettiği bir dönemden geçtiğini anlatan Gültepe, Avrupa ve ABD gibi küresel pazarlarda devam eden parasal sıkılaşma politikaları nedeniyle talepte durgunluğun devam ettiğini hatırlattı. Maliyet artışlarının küresel pazarlardaki rekabetçiliği olumsuz etkilediğini vurgulayan Gültepe, “Maliyet artışları kurdaki artışın çok üzerine çıktı. Bu nedenle rekabetçiliğimizi kaybetmeye başladık. Müşterilerimiz hem bizim fiyat tutturamamamız hem de düşen lojistik fiyatlarının etkisiyle alımlarını rakip ülkelere kaydırmaya başladılar. Her zaman söylediğimiz gibi kurun en az enflasyon kadar artması gerekiyor ki Türk ihracatçısı rekabetçiliğini koruyabilsin. Yoksa pazar kaybetmeye devam ederiz. Kaybettiğimiz müşterileri tekrar kazanmak ise yıllarımızı alabilir” dedi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı:

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARINDA İNDİRİM İHRACATÇILARIMIZIN ELİNİ RAHATLATTI

“Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yılbaşından bu yana yapılan indirimler, özellikle yüksek enerji kullanan sektörlerde maliyetlerin düşürülmesinde ihracatçımızın  elini rahatlattı. Kahramanmaraş'ta 3 ay önce meydana gelen depremden etkilenen illerimizde de toparlanma büyük bir hızla devam ediyor. Biz de ihracat ailemizin çatı kuruluşu olarak firmalarımızı ticaret  ve alım heyetlerinin yanı sıra fuarlar aracılığıyla en doğru alıcıyla buluşturmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla ihracatımızda Nisan ayında yaşanan düşüşün kısa süreli ve geçici olduğunu düşünüyoruz. Her şeye rağmen önümüzdeki sekiz ayı en iyi şekilde değerlendirerek Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünü kutlayacağımız 2023'ü ihracatta mümkün olan en iyi performansla tamamlayacağımıza inanıyorum.”

TÜRKİYE-AZERBAYCAN TERCİHLİ TİCARET ANTLAŞMASI İMZALANDI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov arasında "Türkiye-Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması" imzalandı.

Bakanlar Muş ile Cabbarov, Gazi Müzesi'ni gezdikten sonra müzede ikili görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra düzenlenen törenle Muş ve Cabbarov, "Türkiye-Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması" protokolünü imzaladı.

 Muş, protokolün imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin dostluktan öte bir anlamı bulunduğunu söyledi.

Kardeşliklerinin her cephede kendisini gösterdiğini vurgulayan Muş, "Hem uluslararası alanda hem de ikili ilişkilerde ortak hedefler doğrultusunda beraber çalışıyor, mücadele ediyoruz. Ekonomik ilişkilerimizde de sahip olduğumuz siyasi ilişkilere ve kardeşlik temeline uygun zemini hazırlamak üzere uzun zamandır çalışıyoruz. Bugün, bu zemini inşa etmek için bir adım daha atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

 Cabbarov'un ziyaretiyle "Türkiye-Azerbaycan Tercihli Ticaret Anlaşması" kapsamının genişletilmesine dönük protokolü imzalamaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Muş, protokolün ülkeleri ile iş dünyaları açısından hayırlı olmasını temenni etti.

 Protokol ile ekonomik ilişkilerinde ileri doğru yeni bir adım daha atarak iş dünyalarına ilave ticaret alanı sağlamış olacaklarını anlatan Muş, "Protokol ile halihazırda Tercihli Ticaret Anlaşması'nda bulunan ürünlere ek olarak, bazı tarım ve sanayi ürününde karşılıklı pazar açılımı sağlayacağız. Böylelikle, iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki ürünlerde yaratılan ticaret hacmini 150 milyon dolara ulaştırmış olacağız. Protokolün oluşturacağı ilave ticaret hacminin, cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 15 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşma yolunda önemli bir adım olacağı kanaatindeyiz." diye konuştu.

Cabbarov da iki kardeş devletin münasebetleri için güzel bir gün olduğunu söyledi.

 İki ülkenin cumhurbaşkanlarının birlikte İstanbul'da TEKNOFEST açılışına katıldıklarını belirten Cabbarov, "Türkiye ve Azerbaycan arasında ticaret iş birliği, bütün alanlarla vardır. Enerji, tarım, sanayi bölgeleri alanlarında iş birliği yapılmaktadır. Samsun ve Karadeniz Bölgesi'nde ekonomik imkanlardan karşılıklı fayda için niyetliyiz. Başta SOCAR olmak üzere Azerbaycan'ın özel ve diğer devlet şirketlerinin iştirakiyle yeni ekonomik imkanların bulunmasında iş birliği yapılacağını bir kez daha ifade etmek isterim." diye konuştu.

 Son 2 yılda iki ülke arasındaki ticaret seviyesinin gittikçe arttığına işaret eden Cabbarov, "Birlikte yaptığımız projelerin sayısı artmaktadır. Cumhurbaşkanlarımızın koyduğu 15 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için bu da bir adımdır." dedi.

DEPREM BÖLGESİNDE İHRACAT

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Bölgenin Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bölgenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 oranında azalarak 869 milyon 215 bin dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı ise Nisan ayında yüzde 15,2’lik azalış ile 779 milyon 229 bin dolar oldu. Nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “Hedeflerimiz daha fazla ihracat yapmak ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında başarılı ihracat rakamlarına imza atmak iken elimizde olmayan sebeplerden dolayı süreç sekteye uğradı. Ülkemizin pandemiden sonra toparlanmaya başladığı atmosferde, Rusya-Ukrayna krizinden sonra piyasalarda yine dalgalanmalar başladı. Deprem sebebiyle bölgemizde faaliyet gösteren birçok sanayici hâlâ çeşitli sorunlar yaşıyor ve bu da ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Zarar gören üretim tesisleri ve işçilerin göç etmesi sebebiyle sanayiciler bu süreçte hedefledikleri üretim kapasitesinin altına düştüler. Mevcut sorunları çözmek için yetkili kişilerle ve ilgili makamlarla sürekli iletişim kuruyoruz, bu sorunların çözümü için biraz zamana ihtiyacımız var. Üretim tesislerimizi ve yaşam alanlarımızı yeniden inşa ederken çevreci bir sistem ortaya koymamız gerekiyor. Sorunlarımızı giderdikten sonra önümüzdeki günlerde ve aylarda eski dönemimizdeki gibi ihracat başarılarını yeniden kamuoyuyla paylaşmayı umut ediyoruz. Son zamanlarda her fırsatta vurguladığımız gibi bölgenin toparlanması; üretimle, iş gücü kapasitesinin artmasıyla ve devletin desteğiyle mümkün olacaktır. Bölgemizin sanayisi, üreticisi ve işçisi için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

IRAK, ABD VE SURİYE İLK ÜÇTE YER ALMAYA DEVAM EDİYOR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri yüzde 40,2’lik payla ilk sıradaki yerini korurken, AB Ülkeleri yüzde 15,2’lik payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise yüzde 14,9’luk payla üçüncü sırada bulunuyor. 2023 yılının Ocak-Nisan döneminde 186 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci; “Ocak-Nisan ayı ihracat tablomuzu incelediğimizde; Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Suudi Arabistan,

Almanya, Libya, İtalya, İsrail ve Rusya Federasyonu’nun Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer aldıklarını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ise ihracat pazarlarımızı korumak ve daha da büyütmek için çabalayacağız. Bu istikamette katıldığımız fuarlar ve düzenlediğimiz heyetler devam edecek. Nisan ayı sonlarına doğru Hububat Birliğimiz Singapur’da düzenlenen FHA Food & Beverage Fuarı’na mevcut ihracat pazarı daha da genişletmek için katılım sağladı. Ayrıca belirtmek isterim ki Halı İhracatçıları Birliğimizin TÜYAP ile imzaladığı protokol neticesinde İstanbul’da 5-8 Aralık tarihinde Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı düzenlenecek. Bu fuarın bölgemizin en önemli ihraç ürünleri arasında yer alan halı sektörüne önemli bir ivme kazandırmasını ve fuarın global düzeydeki fuarlara alternatif olmasını umut ediyoruz. Öte yandan da üye firmalarımıza yönelik gerçekleştireceğimiz Dış Ticaret İstihbaratı eğitimimizin ön çalışmasını gerçekleştirdik. Bu eğitimle üyelerimize yeni pazarlarda yeni müşterilere nasıl ulaşabileceklerine dair bilgiler sunacağız. 3 gün sürecek ve bölgemizin tüm şehirlerinde yüz yüze gerçekleştirilecek eğitimimize tüm üyelerimizi bekliyoruz. Birliğimiz bünyesinde bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda yapılan hizmetlerle fark üretmek istesek de şu dönem için hâlâ önceliğimiz depremin izlerini silmek. Özellikle ihracat konusunda şu an geçen seneki rakamlarımızdan biraz uzaklaşsak da yakın bir dönemde yeniden toparlanacağımıza inancımız tam. En kısa zamanda deprem bölgesinde yaşanan tüm olumsuzlukların son bulmasını ve her anlamda iyileşmeye ulaşmayı temenni ediyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

GAZİANTEP 6. SIRADAKİ YERİNİ KORUYOR

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’in Nisan 2023’te ulaştığı 779 milyon 229 bin dolarlık ihracatla tüm iller arasında en çok ihracat gerçekleştiren 6. il olduğunu ifade etti. Normal zamanlarda 6. olmanın tam anlamıyla hedeflenen başarıyı temsil etmediğini vurgulayan Ahmet Fikret Kileci, bu çabanın zorlu süreçte hem motive eden hem de umut veren bir tablo olduğunu belirtti. Başkan Kileci, en çok ihracat yapılan sektörlerin ise Tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu açıkladı.

Nisan ayında GAİB'e bağlı depremden etkilenen diğer illerden yapılan ihracata bakıldığı zaman ise; Kahramanmaraş’tan 80 milyon dolar, Mardin'den 57 milyon dolar, Malatya'dan 28 milyon dolar, Şanlıurfa’dan 20 milyon dolar, Diyarbakır'dan 16 milyon dolar, Kilis'ten 6 milyon dolar, Adıyaman'dan 5 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiği açıklandı.

 
Ailelerin evlat nöbeti kararlılıkla devam ediyor
 
Kayıp 3 gençten birinin cansız bedenine ulaşıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DAP BKİ’den mesleki eğitime destek
Erzurum İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Aziziye Yavuz Selim Mesleki ...
Bilgin: 'Taşeron sorununu çözeceğiz'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Beyaz Bayrak Ödül töreninde ...
KUDAKA’dan ‘TRA1 Neets Youth’ projesine destek
Ne Eğitimde Ne İstihdamda olan Gençler için İşgücü Piyasasını Destekleme ...
 
Gelir Dağılımı İstatistikleri, 2022 açıklandı
En düşük yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri ...
Uzundere’de fidancılık yatırımı
Erzurum'un Uzundere ilçesine bağlı gölbaşı mevkiinde bataklık arazide ...
ETSO’da Ekonomi istişaresi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) düzenlediği istişare toplantısında ...
 
Erzurum 33 pilot il arasında
Erzurum, Çalışan ve Üreten Gençler Programı kaydında 33 pilot il arasında ...
Erzurum’dan 3 ayda 14.4 milyon dolarlık dış ticaret
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın Ocak – Mart ayları kapsamında ...
Dönmez, gıda ve enerjiye dikkat çekti
Dönmez, “Doğalgaz, 2002’de iktidara geldiğimizde sadece 5 büyük şehrimizde ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva