Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
Erzurum’un asırlık ninesi son yolculuğuna uğurlandı
Erzurum’un asırlık ninesi son yolculuğuna uğurlandı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
AK Parti Yakutiye’de kongre heyecanı
AK Parti Yakutiye’de kongre heyecanı
‘Ben de iyi ki öğretmenim’
‘Ben de iyi ki öğretmenim’
HABERLER>EKONOMÄ°
12 Ekim 2021 Salı - 02:46

Erzurum’dan ihracatta yüzde 21’lik artış

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan yapılan ihracat değeri 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 5.6, 9 aylık kesitte yapılan ihracat tutarı da bir önceki yıla göre yüzde 21 oranında artış gösterdi.

Erzurum’dan ihracatta yüzde 21’lik artış

Erzurum’dan yapılan ihracat değeri 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 5.6, 9 aylık kesitte yapılan ihracat tutarı da bir önceki yıla göre yüzde 21 oranında artış gösterdi. 2020 yılı eylül ayında 3.3 milyon dolar olan ihracat değeri 3.5 milyon dolara, 2020 ocak – eylül döneminde 22.2 milyon dolar olan ihracat tutarı bu yıl 26.9 milyon dolara yükseldi.

SEKTÖREL PERFORMANS

TİM Erzurum Ocak – Eylül dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Eylül ayında 11, Ocak – Eylül ayları arasında ise 17 sektör ihracat gerçekleştirdi. 9 aylık boyutta 2020 yılının aynı dönemine göre 5 sektör ihracatında artış, 12 sektör ihracatında ise düşüş gözlendi.

EYLÜL AYI ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’dan Eylül 2021 döneminde en yüksek değerde ihracat kaydeden 3 sektör Elektrik - Elektronik, Madencilik ürünleri ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörleri oldu. Bu yılın 9 ayında ise en fazla değerde ihracat gerçekleştiren 6 sektör Madencilik, Çimento, Kimya, Hububat, Otomotiv, elektrik ve elektronik sektörleri olarak sıralandı.

9 AYLIK ERZURUM VERİLERİ

DOSİAD analizlerine göre, Erzurum’dan Ocak – Eylül döneminde 1 milyon dolar üzerinde ihracat gerçekleştiren sektörlerin ihracat payı madencilik sektörü payı yüzde 23,22, çimento sektöründe yüzde 17,53, Hububat sektörü payı yüzde 13,35, otomotiv sektörü payı yüzde 12,13, kimyevi maddeler sektörü payı yüzde 14,64, elektrik sektörü payı yüzde 6,87,  demir ve demirdışı metaller sektörü payı yüzde 4,90 olarak gerçekleşti.

5 SEKTÖR İHRACATINDA ARTIŞ

2021 yılının Ocak – Eylül ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 sektör ihracatında artış, 12 sektör ihracatında ise düşüş yaşandı. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar, Deri ve Deri Mamulleri, Elektrik – Elektronik, Su ürünleri ve Madencilik sektörleri ihracat artışı kaydeden sektörler olarak belirlendi

ARTIŞ ORANLARI

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinde, bir yıllık süreç bazında ihracat değeri artış oranı deri ve deri mamullerinde yüzde 1223,1, madencilik ürünlerinde yüzde 54,4, hububat, bakliyat ve ürünlerinde yüzde 1880, Elektrik – Elektronik sektöründe yüzde 1278,9, Su ürünleri ve Hayvansal Mamüller sektöründe ise yüzde 57.6 olarak değerlendirildi.

DÜŞÜŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER

9 aylık süreçte, bir önceki yıla göre ihracat değeri düşüşünün en yüksek oranda kaydedildiği sektörler hazırgiyim ve diğer sanayi ürünleri sektörü oldu. Mobilya, Çimento, Makine ve aksamları, otomotiv, kimyevi maddeler, demir ve demir dışı metaller, Çelik, Tekstil, Halı, iklimlendirme, Hazırgiyim ve diğer sanayi sektörleri önceki yıla göre ihracat değerinin azaldığı sektörler olarak kaydedildi.

DÖNEMSEL DÜŞÜŞ ORANLARI

Dönemsel kayıtta ihracat değeri düşüş oranı otomotiv endüstrisinde yüzde 12.5, halı sektöründe yüzde 53,1, iklimlendirme sanayisinde yüzde 54,01, makine ve aksamlarında yüzde 11,6, kimyevi maddeler sektöründe yüzde 17,9, çelikte yüzde 35,5, diğer sanayi ürünlerinde yüzde 82.9, hazır giyimde yüzde 62,6, demircilik sektöründe yüzde 32,4, Tekstilde yüzde 37,5, mobilya sektöründe yüzde 0.8, çimento sektöründe yüzde 6.8 olarak belirlendi.

EYLÜL’DA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER

Erzurum’da Eylül ayında ihracat değerleriyle öne çıkan sektörler 1.3 milyon dolarla elektrik, 923 bin dolarla madencilik, 797.8 bin dolarla kimyevi maddeler, 175.4 bin dolarla çimento, 107.8 bin dolarla otomotiv, 63.6 bin dolarla demir, 59.0 bin dolarla makine ve aksamları, 43.4 bin dolarla çelik, 10.4 bin dolarla mobilya, 6.1 bin dolarla iklimlendirme ve 5.9 bin dolarla tekstil sektörleri oldu.

OCAK – EYLÜL DÖNEMİ İHRACAT DEĞERLERİ

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Eylül ayları kapsamında 17 sektör ihracat yaptı. Dönemde Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü 4.7 milyon dolar, madencilik ürünleri sektörü 6,2 milyon dolar, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 3,9 milyon, Hububat 3.5 milyon dolar, demir sektörü 1.3 milyon dolar, otomotiv endüstrisi 3.2 milyon dolar, makina ve aksamları sektörü 855,7 bin, çelik sektörü 196,1 bin, mobilya sektörü 221,0 bin, iklimlendirme sektörü 189,7 bin, hazırgiyim sektörü 45,3 bin, tekstil sektörü 31,0 bin, deri sektörü 94,8 bin, elektrik ve elektronik sektörü 1,8 milyon, halı sektörü 15.5 bin, su ürünleri 317.2 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.

GÜLLE: TÜRKİYE'NİN EKONOMiK YÜKSELMESİNİN ANAHTARI İHRACATTIR

Türkiye'nin ekonomisine güç veren 100 bini aşkın ihracatçının tek çatı kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) her yıl organize ettiği TİM Delegeler Buluşması, Antalya'da gerçekleştirildi. TİM Başkanı İsmail Gülle'nin ev sahipliğinde düzenlenen buluşmaya, TİM üyesi ihracatçıyı temsilen delegeler ile TİM Yönetim Kurulu Üyelerinin de aralarında bulunduğu 600'ü aşkın ihracatçı katıldı. Buluşmada; alanında önemli isimlerle iki gün boyunca ekonomi, 300 milyar dolarlık ihracat hedefi, teknoloji, küresel ticaret, dünyadaki gelişmeler, sağlık ve yaşam konuşuldu.

TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ AİLESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi ailesinin birlikteliğine vurgu yapan TİM Başkanı İsmail Gülle “İhracat ailesi, son 13 ayın 11'inde aylık ihracat rekoru kırmayı başardı. Eylül ayında tarihimizde ilk defa aylık bazda 20 milyar dolar ihracatı aştık. Bu tarihî ihracat rakamlarının beşte biri, TİM'in 439 delegesi tarafından gerçekleştirildi. Elimizde bavulumuzla, ayak basmadık tek bir ülke dahi bırakmayarak sürekli koştuk. İşin özü, formanın hakkını vermek. İhracat ailesi, tüm zorluklara rağmen bu kutsal formanın hakkını teslim etti. Başarılarımızın sonucunda, küresel ticarette artık yeni bir ligdeyiz. Birçoğumuzun ihracatla yeni tanıştığı 80'li yıllarda yıllık 3 milyar dolar ihracat yapılırken, bugün bu rakamı 2 günde gerçekleştirebiliyoruz. Türkiye'nin ekonomik yükselmesinin anahtarı ihracattır” dedi.

EKONOMİDE BÜYÜME

Ekonominin büyümesi ve dünya devleri arasında yer alması için çalışan, üreten 61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geleneksel hale getirilen TİM Delegeler Buluşması, 1-3 Ekim tarihlerinde Antalya Belek'te gerçekleştirildi. Alanında uzman isimlerin katıldığı söyleşi ve panellerin düzenlendiği, yoğun katılımın olduğu buluşmada; farklı bölgelerdeki delegeler ile TİM Yönetim Kurulu Üyelerinin de aralarında bulunduğu 600'ü aşkın ihracatçı, TİM Başkanı İsmail Gülle'nin ev sahipliğinde bir araya geldi.

Buluşmada; alanında önemli isimlerle iki gün boyunca ekonomi, 300 milyar dolarlık ihracat hedefi, teknoloji, küresel ticaret, dünyadaki gelişmeler, sağlık ve yaşam konuşuldu.

TİM VİZYONU

Gülle, TİM'in faaliyetleriyle ilgili delegelere sunum yaptı. Çekilen aile fotoğrafının ardından yaptığı konuşmada, TİM ailesinin birlikteliğinin önemini vurgulayan İsmail Gülle, delegelerin ihracata yaptığı önemli katkıya ve ihracatta yakalanan başarıya dikkat çekti.

“2000'Lİ YILLAR, BİZLER İÇİN ŞAHLANIŞ YILLARI OLDU”

Türkiye'nin ekonomik yükselmesinin anahtarının ihracat olduğunu belirten Gülle, şöyle devam etti: İhracat, başlı başına bir takım oyunu. Bu kutsal formayı giydiğimiz, ilk kez ihracat yaptığımız gün artık sadece kendimiz için değil sektörümüz için, ülkemiz için, takımımız için koşmaya başladık. Yeri geldi zorluklarla karşılaştık, yeri geldi ödüllerle başarılarımızı paylaştık. Yeri geldi, taktik değiştirerek başka ülkeleri hedefledik. Elimizde bavulumuzla, ayak basmadık tek bir ülke dahi bırakmayarak sürekli koştuk. İşte işin özü formanın hakkını vermek. İhracat ailesi, tüm zorluklara rağmen bu formanın hakkını teslim etti. Başarılarımızın sonucunda, küresel ticarette artık yeni bir ligdeyiz. Bu aileye, bu inanca, bu gayrete zaten şampiyonluk yakışırdı. Birçoğumuzun ihracatla yeni tanıştığı 80'li yıllarda yıllık 3 milyar dolar ihracat yapılırken, bugün bu rakamı 2 günde gerçekleştirebiliyoruz. 90'lı yıllarda yıllık 15 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeyken, bugün bu rakamı bir ayda rahatlıkla yapabilen bir ülkeyiz. “2000'li yıllar, bizler için şahlanış yılları oldu” diyebiliriz. 2020'de ise, adeta küresel ticaret durma noktasına geldi. Buna rağmen yıl sonu hedefimizi, 169,6 milyar dolar ihracat yaparak aşmayı başardık. Türkiye, bu zorlu süreçte, ihracatçılarının üstün gayretiyle istihdam kaybı yaşamadı, üretimi ve ihracatı aksatmadı; güvenilir tedarikçi olarak öne çıktı.

“İHRACATIN BEŞTE BİRİ TİM DELEGESİNDEN”

Tarihî ihracat rakamlarının beşte birinin TİM'in 439 delegesi tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Gülle “Temmuz itibarıyla tarihimizde ilk defa 12 aylık dönemde 200 milyar dolar ihracatı aştık. Eylül ayında da son 12 ayda 212,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek yıllık ihracat hedefimiz olan 211 milyar doları aşmayı başardık. İhracat ailesi, son 13 ayın 11'inde aylık ihracat rekoru kırdı. Eylülde tarihimizde ilk defa aylık bazda 20 milyar dolar ihracatın üzerine çıktık. Bizler, bu zaferin mimarlarıyız. Büyümeye, kalkınmaya ve istihdama yaptığımız katkıdan gurur duyuyoruz. Bizler bu rakamlarla gösterdik ki; ihracata, ihracatçıya verilen destek karşılıksız kalmaz. Türkiye 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyüyerek OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke oldu. Bu büyümeye ihracatın katkısı 10,8 puan oldu” ifadelerini kullandı.

“FUAR MERKEZİ İÇİN YAPILACAK GİRİŞİMLERE KATKI VERECEĞİZ”

TİM Başkanı Gülle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Eylül'de katıldığı TİM 28. Olağan Genel Kurulu'nda ihracat ailesine verdiği müjdelerle ilgili de şunları söyledi: Cumhurbaşkanımız hitabında bizlere, ihracatımızdaki artışın getirdiği yeni ihtiyaçlara cevap verecek iki önemli müjde verdi. Birincisi, ihracatı geliştirme fonu. İhracatta yükselişi sürdürülebilir kılmak adına üretim kapasitesinde artış, yeni teknoloji ve Ar-ge yatırımlarının artması başta olmak üzere ihracatın finansmanının önemi artırmıştır. Bu fon, ihracatın finansmanı konusunda değerli bir katkı olacaktır. Yine reeskont kredileri tutarının 30 milyar dolara çıkarılarak finansal yeniden yapılandırılma süresinin 2 yıl daha uzatılması, ihracatçılarımızın finansmanla ilgili sorunlarının çözümünde önemli bir rol oynayacaktır. Bir diğer müjde, yeni açılacak fuar merkezi... İhracatımızın geçtiği yeni lige yakışır bir fuar merkezi için yapılacak girişimlere TİM olarak tüm katkıyı vereceğiz. Pandemi döneminde hükümetimize ilettiğimiz 122 sorunun tamamı hızla çözüme kavuşturuldu. Zorlu bir süreçten geçen ihracat ailesi için bu destek oldukça önemliydi.

“İHRACATIMIZI GELECEĞE HAZIRLIYORUZ”

TİM ve ihracatçı birlikleri olarak bir yandan ihracatın bugünkü sorunlarıyla ilgili çözüm arayışlarını sürdürdüklerini, diğer yandan da ihracatı geleceğe hazırladıklarını kaydeden Gülle “Pandemi döneminde küresel tedarikte ciddi kırılmalar oldu. Konteyner krizi, navlun maliyetlerinin artması gibi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Lojistik imkânların daha etkin kullanılmasını sağlayarak lojistik firmalarıyla ihracatçılarımız arasında köprü vazifesi görecek olan

Türkiye Lojistik Portalı çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz. Meclisimizin 'Daha Güçlü İhracat, Daha Güçlü Türkiye' hedefi doğrultusunda, Cumhurbaşkanımızın himayelerinde millî ihracatın geleceğinin şekillendirileceği ve düzenli olarak tertip edilmesini planladığımız Tür-kiye İhracat Şûrası hazırlıklarımız devam ediyor. İhracat Şûrası'nda ihracatımızı yalnızca rakamlarla değil felsefi ve stratejik açılardan da ele alacağız” şeklinde konuştu.

“TİM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EYLEM PLANI'NI HAYATA GEÇİRDİK”

İklim değişikliğine de değinen İsmail Gülle, sözlerini şöyle tamamladı: Bizi meslekî olarak ilgilendiren yönüyle, özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı, ticareti dönüştürecek bir içeriğe sahip. ABD'de ve başka ülkelerde de benzer uygulamalar kapıda. Bu sebeple üretim ve ihracat yapımızı reforme etmemiz şart. Bu ihtiyaca binaen TİM olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu kapsamda “Dünyayı tüketmeden, dünya için üretmek” mottosuyla TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı'nı hayata geçirdik. Eylem Planımızdaki ilk hedef olan Bilim Komitemizi kurduk. Cumhurbaşkanımızın desteği, Ticaret Bakanlığımız koordinasyonu ve ilgili kurumların katkılarıyla hayata geçirilen “Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na gerekli tüm katkıları sağlayacağız. Sürdürülebilir ihracat stratejisi, sektörel eylem planı ve kamu istişare mekanizmasıyla aşama aşama tüm süreci yakından takip edeceğiz. Bu dönüşüm sürecini istişareyle, ortak akılla, iş birliğiyle, bilimle, azim ve inançla ülkemizin menfaatlerine en uygun şekilde gerçekleştireceğimize inanıyorum.

“MADE İN TÜRKİYE MARKASINI İHRACATÇILAR YÜKSELTECEK”

TİM olarak ihracatın katma değerini artırmak üzere birçok faaliyet gerçekleştirdik. Bu amaç doğrultusunda, TİM Marka Konseyi'ni hayata geçirdik. Çünkü “Made in Türkiye” markasını yükseltecek olanların ancak ve ancak ihracatçılar olduğuna inanıyoruz.

Meclisimiz çatısı altında e-ihracat konularını, TİM ve ilgili kurumların gündemine taşımak, ulusal ve uluslararası düzeyde e-ihracat ekosistemini genişletmek amacıyla TİM e-İhracat Konseyi'nin kurulması için çalışmalarımız sürüyor.

Türkiye'de ihracata katılımı artırmaya da özel bir önem veriyoruz. Görevi devraldığımızdan beri ihracatın tabana yayılmasını kendimize vazife edindik. Bu kapsamda “TİM KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları”nı aralıksız şekilde sürdürdük. Seferberliğimizin sonuçlarını ihracatçı firma sayılarımızda net bir şekilde görmekteyiz. 2020'nin her ayında ortalama 1.500 yeni firmamız ihracata başladı. 2021'de bu ortalama daha da yükselerek aylık 1.700 seviyelerine çıkmış durumda.“Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye'ye” ulaşana dek durmak yok.

 
Yıldırım: ‘Erzurum’a 60 milyarlık yatırım yaptık’
 
Terör örgütüne ait malzemeler ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum ticaret sektörü gücünü koruyor
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Ağustos ayında 613 milyon 786 bin ...
DHMİ Eylül ayı Erzurum verilerini paylaştı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - 2020 yılı Eylül ayına göre, bu yılın 9 aylık ...
Tanrıver Bölgesel ihracat verilerini değerlendirdi
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı ve TİM Denetim Kurulu Üyesi Tanrıver “2021'nin ...
 
İspir’de hasat mevsimi
İspir ilçesinde yetiştirilen ve Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak markalaşan ...
Erzurum ile Kayseri arasında ticaret köprüsü
Kayseri MÜSİAD üyeleri, Erzurum MÜSİAD Başkanlığını ziyaret ederek Erzurum’un ...
Erzurum pilot iller arasında
DİTAP (Dijital Tarım Pazarı ) gıdanı koru sofrana sahip çık konu başlıkları ...
 
Sağlıklı Üretim Modeline DAP desteği
Tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilir verimliğin sağlanması için kamu ...
THAD’dan kargo uyarısı
Son günlerde yeni bir dolandırıcı şebekesinin ortaya çıktığını belirten ...
Ulaştırmada AK süreç
Türkiye’nin alanında en önemli ulaştırma ve haberleşme odaklı etkinliği ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva