Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye Dünya'da 348. Noktaya uçuyor
Türkiye Dünya'da 348. Noktaya uçuyor
Su Verimliliği Protokolü imzalandı
Su Verimliliği Protokolü imzalandı
Dijital teklifte hazırlıklar tamamlandı
Dijital teklifte hazırlıklar tamamlandı
Yılmaz’dan Coğrafi Bilgi Sistemi açıklaması
Yılmaz’dan Coğrafi Bilgi Sistemi açıklaması
Erdoğan’dan acil, adil ve kalıcı ateşkes çağrısı
Erdoğan’dan acil, adil ve kalıcı ateşkes çağrısı
HABERLER>EKONOMÄ°
3 Eylül 2018 Pazartesi - 11:21

Erzurum’dan 8 ayda 14 milyonluk ihracat

Erzurum’dan bu yılın ağustos ayında 1.4 milyon, yılın ocak-ağustos diliminde ise 13.9 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.

Erzurum’dan 8 ayda 14 milyonluk ihracat

Erzurum’dan bu yılın ağustos ayında 1.4 milyon, yılın ocak-ağustos diliminde ise 13.9 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İlde en fazla ihracatın yapıldığı dönem 2.9 milyon dolar ile mart ayı oldu. Erzurum’un bölge toplamında ihracat değeri payı temmuz ayı döneminde yüzde 2,57, 8 aylık süreçte ise yüzde 2,61 olarak hesaplandı.

ERZURUM VERİLERİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Ağustos ayı Erzurum ve ülke ihracat değerlerini paylaştı. Erzurum’dan 2018 yılı ocak ayında 1.2 milyon, şubat ayında 1.1 milyon, mart ayında 2.9 milyon, nisan ayında 2.2 milyon, mayıs ayında 1.6 milyon, haziran ayında 1.3 milyon, temmuz ayında 1.8 milyon ve ağustos ayında 1.4 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı açıklandı.

AĞUSTOS DÖNEMİ BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

DOSİAD Araştırma Merkezince TİM verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre ağustos ayında Erzurum’dan 1.4 milyon, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 2.4 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 9.0 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise toplam  57.1 milyon dolar tutarında ihracat kaydedildi.

OCAK-AĞUSTOS DÖNEM BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

DOSİAD analizlerine göre bu yılın ocak-ağustos döneminde Erzurum’dan 13,9 milyon, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 22,5 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 97,0 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise toplam 532,2 milyon dolar tutarında ihracat kaydedildi. Erzurum’un KUDAKA ihracat payı yüzde 61.79’a ulaştı.

BÖLGE İLLERİ İHRACAT DEĞERİ DAĞILIMI

2018’in 8 aylık bölümünde Malatya’dan 221.0 milyon, Elazığ’dan 159.4 milyon, Iğdır’dan 55.4 milyon, Hakkari’den 23.7 milyon, Van’dan 22.7 milyon, Ağrı’dan 17.8 milyon, Erzurum’dan 13.9 milyon, Erzincan’dan 7.8 milyon, Bitlis’ten 4.6 milyon, Muş’tan 3.2 milyon, Ardahan’dan 990.4 bin, Bingöl’den 559.5 bin, Tunceli’den 405.3 bin, Kars’tan  183.9 bin dolarlık ihracat yapıldı.

TİM AÇIKLADI

Tatil Ağustos'un üçte birini götürdü ancak ihracatı teğet geçti. Ağustos ayında ihracat yüzde 6,5 azalışla 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılbaşından bu yana 8 aylık ihracat 108,7 milyar dolar olurken, son 12 aylık ihracat 162,4 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde 169 ülkeye ihracatta TL kullanıldı. Toplam 3,4 milyar TL tutarında ihracat Türk Lirası ile yapıldı.

ORTALAMA DEĞER

Ağustos ayında gerçekleştirilen ihracatın iş günü bazında ortalama değerine bakıldığında; 26 iş günü olan 2017 Ağustos ayında günlük ihracat ortalaması 480 milyon dolar gerçekleşirken, 22 iş günü olan 2018 Ağustos ayında bu rakam yüzde 14.6 artarak 550 milyon dolara çıktı.

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Bayram tatili 9 gün olmasaydı ihracatımızda yüzde 10'un üzerinde bir artış görecektik. Ağustos ayında eksik iş günü sebebi ile yaşadığımız kaybı Eylül ayında telafi edeceğiz. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında da çift haneli ihracat artışı öngörüyoruz” dedi.

 AĞUSTOS AYI RAKAMLARI

Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı. Buna göre, Ağustos ayında ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 azalarak 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen ay 9 günlük bayram tatiline rağmen, ihracat güçlü performansına ara vermeden devam etti.

Ağustos ayında gerçekleştirilen ihracatın iş günü bazında ortalama değerine bakıldığında; 26 iş günü olan 2017 Ağustos ayında günlük ihracat ortalaması 480 milyon dolar gerçekleşti. 22 iş günü olan 2018 Ağustos ayında bu rakam ise yüzde 14.6 artışla 550 milyon dolara çıktı. Bayram tatili nedeniyle kaybedilen 4 iş günü Ağustos ayında ihracatın yaklaşık 2,5 milyar dolar daha düşük gerçekleşmesine sebep oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Bayram tatili 9 gün olmasaydı ihracatımızda yüzde 10'un üzerinde bir artış görecektik. Ağustos ayında eksik iş günü sebebi ile yaşadığımız kaybı Eylül ayında telafi edeceğiz. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında da çift haneli ihracat artışı öngörüyoruz” dedi.

Yılbaşından bu yana ihracat ise yüzde 5,3 artış ile 108,7 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat da yüzde 6,5 artışla 162,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

OTOMOTİVE SEKTÖRÜ LİDERLİĞİNİ PEKİŞTİRDİ

Ağustos ayında sektörel bazda en fazla ihracatı, 1,6 milyar dolar ile yine otomotiv sektörü yaptı. Otomotiv sektörünü, 1,4 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1,3 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Ağustos ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise, yüzde 177 ile Mücevher, yüzde 43 ile Çelik, yüzde 10,2 ile Yaş Meyve Sebze sektörleri oldu.

Ağustos ayında 26 il ihracatını artırma başarısı gösterirken, ilk 5 İl sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. İhracat artışında öne çıkan il ise yüzde 166 artışla Osmaniye, yüzde 165 artışla Çorum ve yüzde 62 artışla Düzce oldu.

 TL İLE İHRACATI ARTTIRMAMIZ GEREKLİ

Ağustos ayında ihracatın önemli bir bölümü TL ile yapıldı. Ağustos ayında 169 ülkeye ihracatta TL kullanıldı. Toplam 3,4 milyar TL tutarında ihracat Türk Lirası ile yapıldı. Ağustos ayında Euro ve Dolar paritesindeki hareketin ihracatımıza etkisi ise negatif yönlü olarak 129,6 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı Gülle, bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuya özel önem verdiğini bildirdi. Gülle, “Milli paramızın ticarette daha fazla kullanımı hepimizin ortak arzusu. Kurdaki dalgalanmanın piyasayı etkilediği bu günlerde TL'nin değerini koruyabilmemiz adına TL'nin uluslararası ticarette kullanılmasını arttırabilmemiz çok önemli. Şu anda TL ile ihracatımız toplam ihracatımızın yüzde 4,7 sini oluşturuyor. Bu oranı yukarılara çıkarmamız gerekli” ifadelerini kullandı

YENİ PAZARLARDA ETKİNLİĞİMİZİ ARTTIRIYORUZ

İhracat pazarlarına bakıldığında; Ağustos ayında 219 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Bu ülkelerden 96'sına ihracatta artış yaşandı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İspanya oldu. Bunların yanında, ihracat artışında dikkat çeken ülkeler de var. Yemen'e ihracatımız 4 katına, Senegal ve Cibuti'ye ihracatımız ise 2 katına çıktı.

GÜLLE7NİN AÇIKLAMASI

Ağustos ayı içerisinde Rusya'ya ihracatımız yüzde 16 artışla 273 milyon dolara ulaştı. TİM Başkanı İsmail Gülle, bakanlık seviyesinde yapılan temasların ardından, Rusya ile ekonomik işbirliğinin daha da derinleştiğini söyledi. Gülle, “Özellikle vize serbestisi konusunda önemli aşamalar kaydedildi. Yakın zamanda, Rusya'ya seyahat edecek iş insanlarımıza vize kolaylığı sağlanmasını bekliyoruz. Bu gelişmenin ardından, ülke ile ticaretimizin çok daha üst seviyelere çıkacağına inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın, 7 Eylül tarihinde Tahran'da Rus ve İran liderleriyle yapacağı üçlü zirve ile birlikte bu ülkelerle olan ikili ticaretimizin de önemli oranda artacağını umuyoruz” dedi.

Gülle, “Ülkemizin bölgeye olan ticaretini geliştirmek için atılabilecek tüm adımları masaya yatıracağız. Dost ve kardeş ülkeler ile önemli anlaşmalara imza atarak, Orta Asya bölgesindeki ticari etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Özellikle korumacı politikaların yükseldiği bu dönemde Türkiye'nin yönünü çevirdiği, Latin Amerika, Afrika ve Güney Doğu Asya bölgelerinde Peru, Nijerya, Bangladeş ve Çin gibi ülkeler başta olmak üzere Ocak ayından buyana ihracatın ortalama yüzde 30 arttığına dikkat çeken Gülle, dünyanın dört bir yanına düzenledikleri ticaret heyetleri ile ihracatçıları doğrudan alıcılarla görüşme fırsatı yarattıklarını kaydetti.

DIŞ PAZAR

Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:“Yeniden dış pazarlara ağırlık vererek alternatif pazarlar geliştirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Dünyanın dört bir noktasında 7/24 fuar mantığıyla çalışan Türkiye Ticaret Merkezlerimizi hizmete açmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde İngiltere'ye giderek Londra'daki TTM ofisimizin açılışını gerçekleştireceğiz.”

 AB'DEKİ PERFORMANSIMIZ DAHA DA ARTACAK

Ülke gruplarında ise AB her zaman olduğu gibi lider. AB'ye ihracatımız Ağustos'ta yüzde 6,1  azalarak 5,6 milyar dolar oldu. TİM Başkanı, ancak bu durumun tek sebebinin eksik olan 4 iş günü olduğunu dile getirerek, AB'nin ihracattaki payının yüzde 45,5 seviyesinde olduğunu söyledi. 

İsmail Gülle, “Özellikle geçtiğimiz günlerde dört bakanımızın ortak yaptığı Reform Eylem Grubu toplantısı, Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde daha yakın temasların olacağı, ortak çalışmaların artacağı bir döneme gireceğimizin işaretçisi. Özellikle Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin müzakerelerin tekrar başlatılması süreci, bizleri yakından ilgilendiriyor. AB'ye vize serbestisine yönelik çalışmalar da iş dünyamızın hassasiyetle izlediği önemli bir konu. İnşallah Hükümetimizin attığı adımlarla, yakın zamanda bu konularda ciddi ilerlemeler sağlayacak ve ilişkilerimizi hiç olmadığı kadar yukarı seviyelere taşıyacağız” açıklaması yaptı

ABD İLE OLAN İLİŞKİLERİMİZİN NORMALLEŞME SÜRECİNE GİRER

Eylül ayının sonunda gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son dönemde içinden geçilen sıkıntılı durumun gerçek sebeplerini tüm dünya liderlerine birinci ağızdan anlatmasını beklediklerini ifade ede Gülle, diğer taraftan özellikle ABD ile liderler seviyesinde gerçekleşmesi muhtemel olumlu görüşmelerin de ikili ticari ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olabileceğini düşündüklerini kaydetti.

EXİMBANK İLE YAPTIĞIMIZ PROTOKOLLE İHRACATÇIYA KAYNAK VERDİK

Son dönem ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:“Türkiye olarak zor bir Ağustos ayı geçirdik. Özellikle kurlardaki dalgalanma iş dünyasında kısa süreli de olsa bir karışıklığa sebep oldu. Eximbank ile yaptığımız protokol kapsamında, TİM ve ihracatçı birliklerimizin elinde bulunan atıl fonları ve yedek akçeleri Eximbank'a devrederek, ihracatçılarımızın kurdaki dalgalanmadan dolayı sermayeye erişim problemleri yaşamamaları için kaynaklarımızı seferber ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ihracat vizyonunu ülke bazında bir seferberliğe dönüştürdük. İhracatı kendimize ana istikamet belirledik.”

CARİ AÇIĞI KAPATMANIN YOLU İHRACAT

Cari açık konusunda da değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Gülle, “Türkiye olarak bir cari açık sorunu yaşıyoruz. Her zaman olduğu gibi tekrar belirtmek istiyorum ki, cari açık problemimizi ihracat ile aşmamız mümkün. Üretimde kapasite kullanımımız her ne kadar son dönemde yüzde 80'in altına gelmiş gibi görünse de artık aynı imalat stratejisi ile ekonomimizi büyütmemiz zor. Türkiye'nin en büyük potansiyellerinden birisi olan Hizmet ihracatını daha aktif bir hale getirebilmek için yeni kurulan Hizmet İhracatçıları Birliğimiz sürekli projeler geliştiriyor. Bunun dışında diplomatik anlamda özellikle Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesinin sonucunu bu yaz turizm sektöründe gördük. Bu başarı turizm gelirlerimize yansıyarak hizmet ihracatımızda ciddi artışlara sebep oldu. Bu da cari açığımızı azaltan etkenlerin başında geliyor” diye konuştu.

 
Erzurum’dan 36 ülkeye ihracat
 
Erzurum’dan ihracatta 5 sektör öne çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan 36 ülkeye ihracat
Erzurum’dan ağustos ayında 11, ocak-ağustos ayları döneminde ise 36 ülkeye ...
YHT projesinde Erzurum süreci
Proje tamamlandığında Sivas-Ankara arasını 2 saate, Ankara-Yozgat arasını ...
Genç Çiftçilerin düveleri Erzurum çiftliklerinden
TİGEM tarafından Erzurum’daki çiftliklerden temin edilen düvelerin tamamı ...
 
Büyükşehir’de turizm gündemi
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Kuzeydoğu Anadolu başkanlığına yeni ...
REG Toplantısında ekonomi gündemi
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, enflasyonla mücadele açısından çok güçlü ...
Reform Eylem Grubu toplandı
Reform Eylem Grubu’nun (REG) dördüncü toplantısı, Dışişleri Bakanı ve ...
 
Ticaret Bakanlığı Erzurum verilerini açıkladı
Ticaret Bakanlığı Temmuz ayı Erzurum dış ticaret verilerini açıkladı.
Yücelik: ’30 Ağustos Zafer tacıdır’
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
Erzurum iş dünyasından yüz akı duruş
Erzurum ekonomi camiası zamanında ödenen çek sayısı yüksekliği bakımından ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva