Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Anayasa TBMM’nin millete karşı bir sorumluluğudur'
'Anayasa TBMM’nin millete karşı bir sorumluluğudur'
Tunç: Basın demokrasimizin vazgeçilmez unsuru
Tunç: Basın demokrasimizin vazgeçilmez unsuru
AK Parti’den üç yeni yasa teklifi
AK Parti’den üç yeni yasa teklifi
'Güçlenerek yolumuza devam edeceğiz'
'Güçlenerek yolumuza devam edeceğiz'
Hacımüftüoğlu ATAUNİV gündemini paylaştı
Hacımüftüoğlu ATAUNİV gündemini paylaştı
HABERLER>ARAŞTıRMA
16 Haziran 2017 Cuma - 15:49

Erzurum ilk üç arasında

Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu'na göre 1 Nisan 2017 itibarı ile 56,4 milyon vatandaş 4.5G aboneliğine geçiş yaparken, cihazı ve SIM kartı 4.5G ile uyumlu aboneler için aylık mobil veri kullanımı 5,5 GB oldu.

Erzurum ilk üç arasında

Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu'na göre 1 Nisan 2017 itibarı ile 56,4 milyon vatandaş 4.5G aboneliğine geçiş yaparken, cihazı ve SIM kartı 4.5G ile uyumlu aboneler için aylık mobil veri kullanımı 5,5 GB oldu.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan 2017 yılının ilk çeyreğine ilişkin “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu”nu değerlendirdi. Geçtiğimiz yıl 1 Nisan’da başlayan 4.5G hizmetinin birinci yılında mobil geniş bant hizmetlerde abone sayısı ve kullanım artışının sürdüğünü kaydeden Sayan, “Bunun yanında sektörün diğer alanlarında da büyüme ve gelişmeler kaydediliyor. 2017 yılının ilk çeyreğine ilişkin olarak kurumumuzun yayımladığı '3 Aylık Pazar Verileri Raporu'nda yılın birinci çeyreğinde sektöre ilişkin oluşan veriler detaylı olarak yer almaktadır. 1 Nisan 2016’da başlayan 4.5G hizmetleri birinci yılını doldururken vatandaşlarımız tarafından da büyük bir ilgiyle karşılandı. 1 Nisan 2017 itibarı ile 56,4 milyon vatandaşımız 4.5G aboneliğine geçiş yaptı. Cihazı ve SIM kartı 4.5G uyumlu, aktif olarak 4.5G hizmetini kullanabilen abonelerin sayısı da 2016 sonuna göre 2,8 milyonluk artışla 22 milyona ulaştı. 4.5G hizmeti başlamadan önce 1,6 GB olan aylık ortalama mobil veri kullanımı, birinci yılın sonunda tüm mobil aboneler için aylık ortalama 2,5 GB’a çıkarken, bu rakam cihazı ve SIM kartı 4.5G uyumlu aboneler için 5,5 GB oldu” diye konuştu.

Genişbant internet abone ve kullanım miktarı arttı
Genişbant internet abone ve kullanım miktarına ilişkin istatistikleri aktaran Sayan, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Geniş bant internet abone sayısı, özellikle 4.5G’nin yaygınlığı ve abone sayısının artışının da etkisi ile bir önceki döneme göre 2,1 milyon arttı ve 64,3 milyon oldu. Bu sayının 10,8 milyonu sabit abone, 53,5 milyonu mobil aboneden oluşuyor. Bu dönemde fiber abone sayısı ilk kez 2 milyonu aştı. Toplam internet abone sayısına bakıldığında ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24,3 arttı. En yüksek artış yaklaşık yüzde 29,2’lik bir oranla mobil cepten internette, müteakiben yaklaşık yüzde 18,2’lik bir oranla da kablolu internette gerçekleşti. 2017 yılı birinci çeyreğinde sabit genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik artışla 72,9 Gbyte’ı aştı. Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı ise 2,5 Gbyte seviyesinde gerçekleşmiştir. Bir önceki üç aylık dönemle kıyaslandığında sabit genişbant internet abonelerinin ortalama kullanımında yüzde 7,2, mobil genişbant internet abonelerinin ortalama kullanımında ise yüzde 10,3 artış gerçekleştiği görülmüştür.”

“En hızlı ilk üç ilimiz; Bursa, Samsun, Erzurum”
Sayan, “2017 yılı birinci çeyrek döneminde hizmet kalitesi bildirimleri kapsamında 5 ilimizde mobil internet erişim hızları ölçümü yapıldı. Bu beş ilde yapılan ölçümler sonucunda mobil veri indirme hızında ilk üç ilimiz olan Bursa, Samsun, Erzurum’da mobil veri indirme hızı sırasıyla 7,4 Mbps, 7,4 Mbps ve 7,1 Mbps; mobil veri gönderme hızı ise 1,8 Mbps, 1,5 Mbps ve 1,8 Mbps olarak ölçülmüştür. Diğer illerde yapılan ölçümlerde ise mobil veri indirme hızı olarak 5,7 Mbps, mobil veri gönderme hızı olarak ise 1,5 Mbps ila 1,6 Mbps arasında değişen değerler ölçülmüştür” ifadelerini kullandı.

“Mobilden toplam 59,92 milyar dakika konuştuk”
2017 yılı birinci çeyrekte toplam mobil trafik miktarının 59,92 milyar dakika olduğunu bildiren Sayan, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Sabit trafik için ise bu rakam yaklaşık 2,1 milyar dakika olarak gerçekleşmiştir. Mobil trafik miktarı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5,6 oranında artmıştır. Trafiğin büyük bir kısmını yüzde 92,5 gibi bir oranla mobilden mobile giden trafik oluşturmaktadır. Şehir içi trafikte STH işletmecilerinin payı yüzde 15,2 iken, Türk Telekom’un payı yüzde 84,8’dir. Yurt dışına doğru çağrı trafiğinde ise Türk Telekom’un payı yüzde 47,2, STH işletmecilerinin payı yüzde 52,8 olarak gerçekleşmiştir. Bu trafikte sabit ve mobil hatlardan en fazla trafik gönderilen ve alınan ülke yine Almanya olurken, en çok aranan ilk üç kısa numara ise 182 (Hastane Randevu), 112 (Sıhhi İmdat), 186 (Elektrik Arıza) olmuştur.”

Numara taşıyanların sayısı arttı
2008 yılında başlayan mobil numara taşınabilirliği uygulamasına ilişkin verileri de paylaşan Sayan, “Geçtiğimiz dönem 100 milyonu aşan taşınan numara sayısı, artışını sürdürdü ve 104 milyona yaklaştı. Birinci çeyrekte taşınan numara sayısı 2,7 milyon oldu. Mobil numara taşıma sayısı bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 18,72 oranında arttı ve 2,78 milyon abone numarasını başka bir işletmeciye taşıdı. Sabit hatlarda numara taşınabilirliği uygulamasının başladığı 10 Eylül 2009 tarihinden 31 Mart 2017 tarihine kadar toplam 1 milyon 334 bin 500 adet numara taşıma işlemi gerçekleştirilmiştir. 2017 yılının birinci çeyreğinde ise Türk Telekom 75 bin 42 abone kaybederken; Superonline net olarak 30 bin 257 abone kazanmıştır” dedi.

En yüksek abone başı aylık gelir Turkcell’de
Bir işletmecinin ortalama olarak bir ayda bir aboneden ne kadar gelir elde ettiğini gösteren abone başına aylık gelir rakamlarını paylaşan Sayan, Türk Telekom’un 24,49 TL, Turkcell’in 28,1 TL, Vodafone’un 27,1 TL ve Avea’nın 26,5 TL olduğunu söyledi. Mobil abone sayısındaki artışın bu çeyrekte de devam ederek 75,7 milyona ulaştığını kaydeden Sayan, M2M abone sayısının 4,1 milyon olduğunu ve böylece mobil penetrasyonun yüzde 95’e yaklaştığını belirtti.

“.tr” uzantılı alan adlarında en fazla “.com.tr” alındı
Alan adlarına yönelikte verileri aktaran Sayan, “Bu dönem itibarıyla 'nic.tr' kayıtlarında 386 bin 254 adet '.tr' uzantılı alan adı bulunmaktadır. Bu alan adlarının yüzde 79,9’u 'com.tr', yüzde 5,3’ü 'gen.tr', yüzde 3,5’i 'gov.tr', yüzde 2,6’sı ise 'web.tr' uzantısına sahiptir. Bu alan adlarını kullanan internet sitelerinin yüzde 80,4’ü Türkiye’de, yüzde 8,9’u ABD’de, yüzde 4,5’i Almanya’da, yüzde 2’si Fransa’da, yüzde 1,5’i Hollanda’da, yüzde 1,1’i İngiltere’de ve yüzde 1,7’si diğer ülkelerde barındırılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Fiber altyapı yatırımları ilerledi
2017 yılının ilk çeyreğinde fiber altyapı yatırımlarında ilerlemenin sürdüğüne dikkat çeken Sayan, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Bir önceki yılın aynı döneminde 272 bin 550 kilometre olan fiber uzunluğu, 2017 yılı birinci çeyreğinde 297 bin 620 kilometreye ulaştı ve yüzde 9,2’ye yakın bir artış gerçekleşti. Elektronik haberleşme sektöründeki büyüme ve gelişmenin yılın geri kalanında da sürmesini diliyor, 2017 yılı Birinci Çeyreği Pazar Verileri Raporu'nun tüm sektöre faydalı olması temennisinde bulunuyorum.”

 
Türkiye finallerinde Erzurum’u temsil edecekler
 
Şüpheli bavul imha edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çınar'dan 'imsak saati' iddiası
Jeofizik Mühendisleri Doğu Anadolu Bölge Başkanı Rufai Çınar, mevcut imsak ...
Milli yazılımlar ekonomiye katkı sağlayacak
Prof. Dr. Beril Dedeoğlu,Türkiye’nin yazılım ile bilgi teknolojileri alanlarında ...
Türkez önemli açıklamalarda bulundu
Dünya Sağlık Örgütündeki komitede yer alan tek Türk olan Erzurumlu bilim ...
 
Polonya'da Oltu rüzgârı
Erasmus+ Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği kapsamında Oltu Halk ...
'Böyle bir sorumluluğumuz var..'
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Öge, değerlendirmelerde bulundu. ...
'Tarım öncelikli sektör'
Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Erzurum Ziraat ...
 
Bölgesel gelişmişlik farkına bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ...
Büyükşehir'den Erzurum Mutfağı yaklaşımı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği projeyle Erzurum mutfağının ...
Yazılı Basında Dijital Dönüşüm gündemi
‘Gençlerin Katılımı ile Yazılı Basının Dijitale Dönüşümü ve İnternet Yasası ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva