Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Öğretmenlik Meslek yasa teklifi Komisyonunda
Öğretmenlik Meslek yasa teklifi Komisyonunda
Yılmaz’dan TÜFE değerlendirmesi
Yılmaz’dan TÜFE değerlendirmesi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Erzurum pilot iller arasında
Erzurum pilot iller arasında
Rabiaana Mahallesinde bıçaklı kavga: 1 yaralı
Rabiaana Mahallesinde bıçaklı kavga: 1 yaralı
HABERLER>GUNDEM
24 Eylül 2013 Salı - 11:12

Erzurum'da bir meslek daha tarih oldu

Erzurum’da 41 yıldır saraççılık yapan 51 yaşındaki Abdulhamit Akbulut, günümüzde saraççılık mesleğinin ve ahilik teşkilatının zamana karşı direnemeyerek unutulduğunu söyledi.

Erzurum da bir meslek daha tarih oldu

Eski mesleklerden biri olan saraççılık da teknolojiye yenik düştü. Bir zamanların en gözde mesleği olan ancak teknolojisinin gelişmesiyle unutulmaya yüz tutan saraççılık adeta can çekişiyor. Saraççılığın yanı sıra bir zamanlar Osmanlı devletinde son derece önem arz eden Ahilik Teşkilatı da günümüzde unutulmaya yüz tuttu. 41 yıldır saraççılık yapan Abdulhamit Akbulut, günümüzde atın yerini arabanın alması sonucunda saraççılık mesleğinin unutulduğunu söylerken, meslekle arasında dayanışma kurumu olan Ahilik teşkilatının da yok olduğunu ifade etti.
Abdulhamit Akbulut, ”53 yaşındayım 41 yıldır bu mesleği yapıyorum. Saraçlık bizde dededen, babaya, babadan oğula geçme bir meslektir. Mesleğe gönül verdiğimiz için saraçlıktan vazgeçemiyoruz. At geçmişin teknolojisinde otomotiv sektörüydü fakat şimdilerde ise at yerini arabalara bıraktı ve ata sahip olmak biraz lükse dönerken atın yerini arabalar aldı. Pahalı arabaları olanların altında bir de atı var zevk için ata biniyor. İş görme veya ulaşım anlamında herhangi bir şey yapılmıyor. Şuanda sadece zevk için binilen bir şey durumuna geldi. Az bir şeyde olsa köylü, kentlinin atı var oda köyde insanların işini görüyor. Saraççılık artık kaybolan ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biridir. Bu mesleğin en genç ve en yaşlı üyesi benim. Artık bizde bu mesleği bırakırsak bundan sonra bu işi yapacak kimse yok. Eleman yetişmiyor aynı zamanda kalifiye elemanda yetişmiyor. Bu da mesleği benimsememekten kaynaklanıyor. Halbuki bu yanlış düşünce atın var olduğu müddetçe bu mesleğin devam etme süresi de uzun yıllara dayanabilir. Ama maalesef bu atçılık ve saraççılık işi günümüzde yadırganıyor ve beğenilmiyor. Saraççılıkta atın bütün giyim kuşamı bulunur. Ata lazım olan ürünleri hepsi bizde mevcuttur.” Dedi.
GÜNÜMÜZDE AHİLİK TEŞKİLATI ORTADAN KALKTI
Akbulut, ahilik haftası ile ilgili olarak ta şunları kaydetti; “Ahilik meslekler arasında olması gereken bir dayanışma kurumudur. Bunun devamlı olması gerekirken günümüzde ahilik teşkilatı kalktı. Çok nadir olarak bazı bölgelerde yapılmaya çalışıyor. Günümüzde bu ahilik teşkilatını organize edecek bir kurum bulunmuyor. Ahilik teşkilatının olması için birliğin olması gerekir ama maalesef günümüzde arkadaşlarımız sadece koltuk sevdasıyla geçmiş oraya oturmuşlar. Ne esnafın derdinden anlar ne de geleceğinden anlar herkes birbirinden bi haber. Günümüzde ahilik unutuldu. Çağımızın gençlerine soralım ahilik nedir diye kimse bilmez. Ahilik bizde çıraklıktan ustalığa geçme kalfalığa geçme döneminde ödül olarak peştamal bağlardık birbirimize. Çıraklıktan ustalığa terfi ettiğimiz zaman ahilik döneminde tören yapılırdı bizlere hediyeler verilirdi. Yani mesleği insana sevdirmektir. Bir çocuğu nasıl sevindirirsin harçlık verirsin işte bir şeyler alırsın çocuk sevinir ve ben bu meslekten dolayı hediyeyi hak ettim anlamına gelir. Ahiliğin bir yönü de mesleği sevdirme işten zevk almaktır.”

 
Erzurum'da 2 bin kişiye iş imkanı
 
Aşkale'ye Dosteli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Gidecek ikinci bir evimiz yok'
Evleri afet bölgesinde bulunan Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çaybaşı ...
Hocamın Başucuna Doğmayan Güneşi Neyleyim
İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiniyle ...
Kış turizmi için 'karşıla, ağırla, uğurla' formülü
Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz AKSU, ...
 
Tabyalarda ilk ders
Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ”Gençliğin Ecdatla Buluşması” projesi ...
Erzurum'u ısıtan haber
Bina yalıtımına teşvik geliyor
Uygulama Erzurum'da başladı
Pembe dosyalar tarih oluyor
 
Tapu’dan bodrum uyarısı
Palandöken Tapu Müdürü Levent Kara, apartmanlarda bulunan tapusuz olan ...
Gülen Hocaefendi anlattı; Erzurum'da...
Ve hakikaten çok şiddetli zelzelelerde de binaların yıkıldığı görülmedi.
Kayıp Kimlik Kabusu Bitiyor
Nüfus cüzdanları da kredi kartları gibi, çalınması ya da kaybolması halinde bloke edilebilecek.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva