Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde, Doğu Anadolu İhracatçı Birliği (DAİB) ve Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliğiyle, Erzurum, Doğubayazıt, Iğdır ve Ardahan’da Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri düzenlendi.
Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan İhracata Yönelik Destek Programlarının tanıtılması ve hedef pazar ülkeleri ile ilgili teknik bilgilerin paylaşılması amacıyla Erzurum’da başlayan dış ticaret bilgilendirme seminerleri Doğubayazıt, Iğdır ve Ardahan’da devam etti. Dış ticaretle ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenen seminerlere ilgili Kamu kurumlarının yetkilileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve ihracatçı firmalar katılım sağladı.
Ticaret ve Sanayi Odaları Konferans Salonlarında düzenlenen ve 3 bölümden oluşan seminerlerde İhracat konusunda bilinirliğin artırılması, bölgeden yapılan üretim, ticaret ve ihracata katkı sağlanması ve sürdürülebilirliğinin devamı amacıyla bilgilendirmeler yapıldı.
Ticaret Bakanlığı uzmanları tarafından hâlihazırda ihracat yapan ve/veya ihracat yapma potansiyeline sahip firmalara ‘İhracata yönelik devlet destekleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesi, İş Dünyası için Ticari Bilgiye Erişim, Türk EXIMBANK İhracat Kredi Sigorta ve Garanti Programları Körfez Arap ülkelerine ve İran Pazarı İhraç İmkânlarına’ yönelik bilgilendirmeler yapıldı.
Rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı günümüz dünyasında işletmelerin başarılı olmaları için “İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı” kapsamında firmaların pazarlama ve üretim becerilerini geliştirmelerinin önemli olduğunu açıklayan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Seda Kavruker Uludağ, “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi’’ ile ‘‘Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi’’ konu başlıklarında iki ayrı sunum yaptı.
Akabinde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Harun Koçak ‘‘İran ve Körfez Arap Ülkelerine İhracat İmkanları’’ konulu sunum yaptı.
İran ve Körfez Arap Ülkelerinin Türkiye açısından çok önemli bir pazar olduğuna değinen Koçak ‘‘Önümüzdeki yıllarda dünyanın ve Avrupa'nın gözü İran ve Körfez Arap ülkelerinde olacak, Türk firmalar mutlaka pazara girmeli, ama önce detaylı bir hazırlık yapılmalı, İran ve körfez ülkelerle iş yapan firmalardan, meslek örgütlerinden (Ticaret ve Sanayi Odaları, İhracatçı Birlikleri), Ticaret Müşavirliği'nden, DEİK'ten ve Ticaret Bakanlığı'ndan bilgiler alınmalı, ilgili web sayfalarından gerekli araştırmalar yapılmalıdır’’ dedi.
Seminerin son bölümünde ise Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) Uzmanı Yakup Külekçi ‘‘Türk Eximbank ihracat ve yatırım kredi ürünleri, ihracat sigortaları ile uluslararası yatırım finansman fırsatları hakkında sunumlar gerçekleştirildi.