Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) 2013-2014 Akademik Yılı Açılış töreninde kürsüde konuşma yaparak salonu dolduran öğrencilere nasihatte bulunan Vali Ahmet Altıparmak, çok çalışılması gerektiğine vurgu yapmak amacıyla, “Yaren olacak diye sizi ineklikle suçlayacak, çok çalışmakla suçlayacaklardan uzak durun. Derhal onlarla ilişkinizi kesin” dedi.
ETÜ 2013 - 2014 Akademik Yılı Açılış Töreni bugün ETÜ’nün havalimanı yolunda bulunan Merkezi Derslikler Binası konferans salonunda gerçekleşti. Törene Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Sermaye Piyasası Kurulu üyesi Prof. Dr. Nurullah Genç, ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Törende ilk olarak öğrenciler adına konuşma yapıldıktan sonra ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, “Erzurum Teknik Üniversitesi, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile öne çıkan Erzurum’da kurulan bir devlet üniversitesidir. Ülkemizde hali hazırda 175 üniversite bulunup bunlardan sadece 6 tanesi Teknik Üniversitedir. Söz konusu teknik üniversitelerden biri olan ETÜ, toplumla iletişim halinde olan ve toplumsal sorunlara bilimsel çözümler üreten, yaşam boyu öğrenmeyi temel ilke kabul ederek bilgi ve bilimin toplumun tüm kesimlerine yayılmasına katkıda bulunan, eğitim kalitesiyle ve bilimsel araştırmalarıyla tanınan bir dünya üniversitesi olmayı hedeflemektedir. Bu hedefler çerçevesinde siz değerli öğrencilerimize yeni fırsatlar ve yüksek idealler sunmanın gayreti içinde olacağız” dedi.
Rektör Yaylalı ise bu sene ikinci akademik açılış yılını gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Açılış töreninde davetimizi kabul ederek bizi onurlandıran Sermaye Piyasası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurullah Genç'e şükranlarımı sunarken geleceğimizin mimarları olan siz değerli gençlerimizi de Erzurum Teknik Üniversitesi'ni tercih etmenizden ötürü tebrik ederim. Erzurum Teknik Üniversitesi'nin mensupları olarak bizler, üniversitemizi çağdaş bir üniversitenin taşıması gereken özellikler çerçevesinde inşa etmenin gayreti içindeyiz. Üniversitemiz bünyesinde mevcut olan Makine Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Matematik, İktisat ve İşletme bölümlerimize ilave olarak 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle İnşaat Mühendisliği ve Tarih bölümlerini de aktif hale getirdik. Bu yıl itibariyle eğitim-öğretime, 'Merkezi Derslikler' olarak isimlendirdiğimiz bu binamızda başladık. Binamızda 10 adet modern derslik, 1 adet konferans salonu, 2 adet lisansüstü derslik, 2 adet tam donanımlı bilgisayar laboratuvarı, 3 Milyon TL harcanarak kurulan 3 adet temel bilim laboratuvarı ve 40 adet öğretim elemanı ofisi mevcuttur. Bu yıl itibariyle öğretim üyelerimizin hazırladığı Bilimsel Araştırma Projelerine 1 Milyon TL'lik destek verdik. Ayrıca bölgemizdeki tek Teknik Üniversite olmanın bilinciyle ilimizin ve bölgemizin, endüstrileşme ve sanayileşmesine katkıda bulunmak amacıyla İstanbul ve Ankara'dan sonraki üçüncü 'Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi'nin üniversitemiz bünyesinde kurulum çalışmalarını başlattık ve bu merkezin ilk etabının kurulumu için Kalkınma Bakanlığı'na 13 Milyon TL'lik bir proje sunduk. Desteklenme sözü aldığımız bu projenin sayesinde ilimiz ve bölgemizde en önemli sektör olan tarım, hayvancılık, turizm ve sağlık alanlarına ilaveten ileri teknoloji sektörünün de gelişimine katkı sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla şehrimiz ve bölgemizde yüksek teknolojiye dayalı sanayinin gelişimine de zemin hazırlanmış olacaktır. Bu merkez de gerçekleştirilecek ulusal ve uluslararası projelerle ülkemizin Vizyon 2023 belgesinde yer alan 'AR-GE payının GSYİH içindeki payının yüzde 3 olması yönünde ki hedefine ulaşmada önemli bir katkı sağlanmış olacaktır. Diğer taraftan üniversitemiz bünyesinde kurulumuna başlanan 'Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi' aracılığıyla da ilimiz ve bölgemizin ekonomik ve sosyal alandaki sorunları üzerine Kalkınma Ajansları ile de iş birlikleri yapmak suretiyle lisansüstü düzeyde çalışmalar yaptırılarak çalışma sonuçlarının ilgili mercilere sunulması hedeflenmektedir. Tüm bunlara ilave olarak üniversitemizin önemli hedeflerinden biriside Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya'nın eğitim üssü haline getirilmesidir. bu hedef doğrultusunda Gürcistan Teknik Üniversitesi, Pakistan'daki 5 adet üniversite, University of SWAT, COMSATS Institute of Informatıon Technology, The Islamia University of Bahawalpur, Bahria University, Indus University ve Pharos University (Mısır) gibi üniversitelerle eğitimde iş birliği anlaşmaları imzalanmıştır. Bu çerçevede 2014-2015 eğitim- öğretim yılı itibariyle ilk yabancı öğrenci alımına da başlanacaktır."
VALİ’DEN ÖĞRENCİLERE NASİHAT
Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı’nın ardından kürsüye gelen Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, öğrencilere nasihatte bulundu. Çalışmanın önemine vurgu yapan Vali Altıparmak, “İş hayatınızda, çalışma ortamlarında edindiğimiz arkadaşlıkların dışında en önemli arkadaşlarımız okul çağında bu sınıflarda. Çok güzel bir söz vardır. Tanış çok yaren yok derler. Asla ve asla yaren olacak diye sizi ineklikle suçlayacak, çok çalışmakla suçlayacaklardan uzak durun. Derhal onlarla ilişkinizi kesin. Bu bir fırsattır. Cümle savm-u salatın kazası vardır amma fırsatın kazası yoktur. Arkadaşlar bunu kaçırmayın” diye konuştu.
Tören Sermaye Piyasası Kurulu üyesi Prof. Dr. Nurullah Genç’in açılış dersi vermesiyle son buldu.