Erzurum ile özdeşleşen "çift başlı kartal" figürü, uzaydan görülebilecek şekilde kentte 57 bin metrekarelik alanda yapılacak olan şehirlerarası otobüs terminalinin üzerine inşa edilecek.
Kentte, Selçuklular dönemindeki tarihi eserlerde kullanılan ve şehrin tarihi misyonuyla özdeşleşen "çift başlı kartal" figürü, yapımına başlanan ve maliyeti 10 milyon lira olarak planlanan Erzurum Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin üzerine yapılacak.
Erzurum Büyükşehir Belediyesinin yönetiminde MNG Holding tarafından çevre yolu havalimanı mevkisindeki 57 bin metrekarelik alanda yapımına başlanan Erzurum Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin üst kısmına "Dadaş"ı temsil eden "çift başlı kartal" simgesi, mühendis ve sanatçıların ortak çalışmasıyla dizayn edilecek. İki bin metrekarelik alana yapılacak olan "çift başlı kartal", medeniyetler kenti Erzurum'u simgeleyecek.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, şehirlerarası otobüs terminallerinin kentin aynası konumunda olduğunu söyledi.
Küçükler, "Şehirlerarası otobüs terminalleri bir şehrin aynası niteliğindeki yerlerdir. Bu düşünceden hareketle Erzurum'da modern bir şehirlerarası otobüs terminali projesini başlattık. Yakın bir zamanda inşaatı tamamlanıp hizmete açmış olacağız. Bunun en önemli taraflarından birisi de şehrin sembolü niteliğindeki 'çift başlı kartal' figürünü şehirlerarası otobüs terminalinin üzerine inşa edeceğiz" diye konuştu.
-"Çift başlı kartal bizim kültür ve tarihimizde çok önemli"-
"Çift başlı kartal"ın kent kültürü ve tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Küçükler, şunları söyledi:
"Şehre gelen her yabancının ilk intibası çift başlı kartal olacak. Çünkü çift başlı kartal, bizim kültür ve tarihimizde çok önemli. Erzurum bir Selçuklu şehridir. Selçuklu'nun kollarından olan Saltuklular'a başkentlik yapmış olan bir şehirdir. Dolayısıyla çift başlı kartalı tüm tarihi eserlerde görebiliyoruz. Çift başlı kartal figürü, Selçuklular'da özellikle daha önceki medeniyetlerde de önemlidir. Tabiri caizse bu şehrin koruyucu meleği gibidir. Biz de tarihimizden gelen çift başlı kartal figürünü şehirlerarası otobüs terminalimizin üstünde, şehrin bir amblemi olacak şekilde kullanmayı planlıyoruz. Yakın bir zamanda bu projemiz gerçekleşmiş olacak."
-"Çift başlı" kartal figürü uzaydan görülebilecek-
Küçükler, Erzurum ile özdeşleşen söz konusu figürle ilgili hazırlanan projenin çok önemli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bu proje çok modern ve çok özel bir proje, ergonomik bir proje. Bugüne kadar terminallerde yaşanan sıkıntıları en asgariye indirerek hazırlanan bir proje. Bunun en önemli tarafı da terminalin üst tarafında bulunan teras kısmına uzaydan görülecek şekilde Erzurum'un simgesi olan çift başlı kartalı, bu figürü güzel bir şekilde koyabilmek. Böylece hem uçaktan hem de uzaydan rahatlıkla görülebilecek tarzda Erzurum figürünü şehirlerarası otobüs terminalimizin üst kısmında tanıtmış olacağız."
"Her şehrin belli karakteristik özellikleri var" diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, şunları kaydetti:
"Uçaktayken, uzaydayken rahatlıkla o şehri görebilmek adına insanların algısı çok önem arz ediyor. Biz çift başlı kartalın Erzurum için çok şeyler ifade ettiğini biliyoruz. Şehirlerin dünyaya ve dışarıya açılan pencereleri şehirlerarası otobüs terminalleri ve havalimanlarıdır. Bu tesisi yaparken biz istedik ki uçakla Erzurum şehrine gelindiği zaman ilk etapta çift başlı kartal gözüksün. Çünkü her şehrin buna benzer amblemleri, logoları, onları temsil eden figürleri vardır. Erzurum'da çift başlı kartal bir aradadır, birliktedir, et ile kemik gibidir."
-Çift başlı kartal-
"Çift başlı kartal" figürüne eski çağlarda Sümerler ve Hititliler'de de rastlanıldığı tarihi kaynaklarda yer almakta. Bazı kaynaklarda Orta Asya'daki Şamanizm inancına göre yer ile göğün arasındaki çelik kapıyı kartalın tuttuğu belirtilmekte. İnanışa göre insanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden varlıklar kuş şeklindedir. Kartalın da kuşlar arasında ululuk ve yüksekliğin timsali olduğu ifade edilir. Türklerin kılıç kabzalarında çift başlı kartal figürünün kullanıldığı bilinmekte.
Erzurum'da, 13 ve 14. yüzyılda yapılan tarihi eserler Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi'nde söz konusu figüre rastlanılır. Türk-İslam sanatının simgelerinden biri olan çift başlı kartal figürü, bir süre önce kapanan Erzurumspor Kulübü ile Büyükşehir Belediyesinin amblemi olarak kullanılmaktadır.