Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD) Yüksek istişare Kurulu’nca yapılan değerlendirmede, Erzurum’da turizm sektörünün, tarihi kentler ve kış turizmi merkezleri bazında katma değer üretebilmesi için, turizmin 12 aya yayılması gerektiği kaydedildi.
TURİZM SEKTÖRÜ
Deniz turizmi dışında Hemen tüm turizm çeşitlerine ait değer, kaynak ve potansiyel barındırmasına karşılık Erzurum’un beklenen düzeyde turizm geliri elde edilemediğine vurgu yapılan değerlendirmede, il turizm sektörünün istihdam oluşturma performansının düşüklüğüne, ticaret sektörüne katkı azlığına dikkat çekildi.
ERZURUMLULARA ÇAĞRI
Dünyanın 7 büyük kış turizmi merkezi arasında yer alması, kış sporları alanında uluslar arası çap ve kapasitede tesisler barındırmasına rağmen, kış turizm ve sporları alanında ekonomik fayda üretiminin tahminlerin altında kaldığının ele alındığı değerlendirmede, son dönemde başlatılan tanıtım çalışmalarının önemli ve ciddi bulunduğu, bu atılımlara il içi ve dışındaki tüm Erzurumluların katkı sağlaması gerektiği ifade edildi.
TURİZMİN 12 AYA YAYILMASI
Turizmin yalnızca kış aylarına özgü bir kapalılığa terk edilmemesi, yılın 12 ayında turizm sektörünün katma değer üretmesi için bir yol haritası hazırlanması lüzumuna vurgu yapılan değerlendirmede,”Erzurum’da turizmin 12 aya yayılması için bir kararlılığın ortaya konması ve bu yolda beyin fırtınası estirecek bir platformun oluşturulması kaçınılmazdır’ denildi.
4 MEVSİM TURİZM
Erzurum’da kasım-mart ayları arasında kış turizmi yapılabildiğinin belirtildiği açıklamada, Mart-Mayıs aylarını kapsayan bahar mevsimi ekseninde botanik, termal ve yayla; yaz aylarında ise tarih, kültür, inanç, kongre, su turizminin canlandırılabileceği, böylelikle turizmin 12 aya yayılmasının mümkün hale gelebileceği aktarıldı.
ERZURUM RAMAZANLARI
Erzurum’a has manevi iklimin tüm İslam alemince paylaşılabilmesi noktasında, Ramazan ayı odağında özel ve etkin bir tanıtım çalışmasına ihtiyaç bulunduğuna değinilen açıklamada, “ Erzurum Ramazan ayı ikliminin en yoğun şekilde hissedilip yaşandığı özel bir il. Ancak bu farkındalık ya da ayrıcalık inanç turizmine yoğunlaşma sağlayacak düzeyde bugüne dek ifade bulmamıştır. Erzurum Ramazanlarını yaşamak isteyenlere yönelik tanıtım ve yatırımların yapılmaması önemli bir eksikliktir. Erzurum’un Ramazan ayına odaklanan manevi ikliminin, tüm İslam alemiyle paylaşılmasının zamanı gelmiştir.” ifadelerine yer verildi.
ERZURUM’A VEFA
Erzurum’a özgün Ramazan ayı Turizmi konseptinin hayata geçirilmesiyle, İl’e ait manevi değerlerin ülke gündemine taşınma fırsatı da yakalanacağının anlatıldığı açıklamada, ‘Evliyalar, Şehidler diyarı Erzurum’ söyleminin artık eylemle ifade bulması ve bu yolda tanıtım çalışmaları düzenlenmesi, Erzurum’a da bir vefa ‘olacaktır.” hatırlatması yapıldı.
RAMAZAN KAMPANYASI
İl dışında Erzurum’un Mekke ve Medine şehirleri dışında Dünyanın hiçbir şehrinde yaşanmayan Ramazan ayı iklimini teneffüs etmek isteyen binlerce insanın bulunduğu, bu kesimin konaklama sorunu sebebiyle Erzurum’a gelemediğinin hatırlatıldığı açıklamada, Palandöken’dekiler de dahil olmak üzere ildeki konaklama işletmelerince bir Ramazan ayı kampanyası başlatılabileceği açıklandı.