Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
‘Öğretmenler Günü Kutlu Olsun’
Erzurum’un asırlık ninesi son yolculuğuna uğurlandı
Erzurum’un asırlık ninesi son yolculuğuna uğurlandı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
ATAUNİV’de milli teknoloji atılımı
AK Parti Yakutiye’de kongre heyecanı
AK Parti Yakutiye’de kongre heyecanı
‘Ben de iyi ki öğretmenim’
‘Ben de iyi ki öğretmenim’
HABERLER>EKONOMÄ°
11 Nisan 2021 Pazar - 10:37

DAİB ‘Özbekistan Hedef Pazar Analizi’ yayımlandı

Özbekistan ekonomisinin giderek gelişmesiyle birlikte Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) ‘‘Özbekistan Hedef Pazar Analizi’’ çalışması yaptı.

DAİB ‘Özbekistan Hedef Pazar Analizi’ yayımlandı

Özbekistan ekonomisinin giderek gelişmesiyle birlikte Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) ‘‘Özbekistan Hedef Pazar Analizi’’ çalışması yaptı.
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver, dış ekonomik ilişkilerin en önemli boyutunu teşkil eden dış ticaret politikaları alanında bölgesel bazda kalıcı olabilmek, ülkelerin, bölge ülkelerine yönelik ticaret politikaları üretmesi ve komşu ülkeleri esas alan bir dış ticaret stratejisi takip etmesi ile mümkün olabileceğini belirterek “Komşu ülkelerle yapılan ticaret ülkelerin ticaret hacimlerinde önemli yerde bulunmaktadır. Bu nedenle Ülkemizin yakın komşusu olan Özbekistan, Gerek bölgemizde üretimi olan gerekse bölgede üretimi olmayıp aracı ticaret bağlamında ihracatı yapılabilecek sektörel alanlarda ürünlerin dünya pazarlarındaki arz ve talep verilerini, rekabet edilecek ticari partner ülkeler ve pazar paylarını, ithalatçı firmaları da kapsayacak şekilde, Özbekistan pazarındaki rekabet koşullarını analiz etmek ve bölge işadamlarının ve ilgili kurum-kuruluşların istifadesi amacıyla, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) tarafından 'Özbekistan Hedef Pazar-Ürün Analizi'' çalışması yapıldı” diye konuştu.
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver, "Komşu ülkelerle bölgesel ticaret özellikle gelişmiş ülkelerin ticaret hacimlerinde önemli bir yere sahip. Yakın komşumuz Özbekistan'da bu anlamda enerji, ulaşım ağları için stratejik konuma ve kalkınma potansiyeline sahip büyüyen bir pazar. Özbekistan gerek alan olarak gerekse nüfus bakımından küçük bir ülke. Ama aynı zamanda büyük fırsatları barındıran bir ülke. Özbekistan’da üretim yok denecek kadar az. Neredeyse her şeyi ithal ediyor. Bu nedenle uygun fiyat olmak şartıyla Özbekistan’a iğneden ipliğe her şeyi satmak mümkün. Bu yönüyle bakıldığında, Özbekistan yeni pazar arayan ihracatçılar için çok uygun bir ülke. Dışarıya açılmak isteyen, yakın bir pazarda yatırım yapma düşüncesinde olan firmalarımız için Özbekistan, hayli uygun bir pazar bu sebeple Özbekistan bölge iş adamlarımıza önemli avantajlar sağlayacaktır. Bu sebeple yapmış olduğumuz bu çalışmanın hem ülkemiz hem de Bölge için son derece önemli olduğu düşüncesindeyiz” ifadesinde bulundu.
ANALİZ KAPSAMINDA NELER VAR
Analiz kapsamında, ülkemizden 2015-2020 yılları arasında Özbekistan’a gerçekleştirilen ihracat kalemleri, Türkiye’nin Özbekistan’da avantaj sağlayan ürünleri, Özbekistan’ın rekabetçi olmadığı sektör ve ürünleri temel hareket ve odak noktası alınarak bölgeden Özbekistan’a yapılacak ihracatın arttırılması/yeni ihracat kalemlerinin oluşturulması amacıyla belirlenen potansiyel sektörlerde yer alan hedef ürünlerde, senaryo çalışması ve analizler yer alıyor.
Bu kapsamda ilgili ürün gruplarında, Özbekistan’ın Türkiye'den İthalatı; Türkiye'nin Dünyaya İhracatı ve Ülke Dağılımı; Özbekistan’ın Dünyadan İthalatı ve Ülke Dağılımı; Özbekistan Vergi Oranı; Özbekistan’daki İthalatçı Firmalar; Ürün birim fiyat bazında rekabet gücümüz; Özbekistan’da ilgili sektörlerin gelişim seyri ve ivmesi bazında incelemeler yapılarak, sektör bazında ihracat potansiyeli taşıyan 28 üst ürün grubunda (Et-süt; İşlenmiş Gıdalar; Boya Sanayii; Kozmetik; İnşaat Malzemeleri; Otomotiv, Medikal; Mobilya; Tekstil; Aydınlatma vs.) yaklaşık 100 alt ürünle ilgili analiz ve öngörü çalışması yapıldı.
Özbekistan pazarıyla ilgili ortaya çıkan fırsatı kaçırmamayı belirten DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver, ‘‘Özbekistan tüketim malı ihtiyacının büyük bir bölümünü ithalat ile karşılamak durumundadır. İki ülke arasında son yıllarda ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi hususundaki isteklilik, iki ülkenin kültürel benzerliklere sahip olması, taşıma maliyetlerinin düşük olması gibi unsurlar bölge işadamlarımıza önemli avantajlar sağlamaktadır” diye konuştu.

 
Erzurum’da 136 bin 682 kişi aşı oldu
 
Tanrıver bölgesel ihracatı değerlendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ramazan istismarcıları yine iş başında
Her Ramazan ayında ihtiyaç maddeleri fiyatlarını artırarak, halkın ibadet ...
Patates ve kuru soğan alımı başlıyor
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, patates ve kuru soğan piyasasındaki ...
Erzurum’da pide 3 TL’den satılacak
Fırat, 330 gram sade pidenin 3 TL, yumurtalı pidenin de 4 TL’den satılacağını ...
 
KUDAKA’dan üretim ve istihdam odaklı iki proje
Erzurum Valiliği YİKOB tarafından yürütülecek olan “Deri Sektörü Erzurum’da ...
Ulaştırma Memur-Sen Erzurum’da toplandı
Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Genel Yetkili Sendika “Ulaştırma Memur-Sen” ...
Erzurum’dan ihracat yapılan ülke sayısı 28’e yükseldi
DOSİAD - Şubat ayında 23 ülkeye ihracatın yapıldığı Erzurum’da Mart ayında ...
 
Erzurum’da 3 ayda 15 sektör ihracat yaptı
DOSİAD - . Erzurum’da bu yılın Mart ayında 14, Ocak – Mart ayları arasında ...
DHMİ Mart ayı Erzurum verileri açıklandı
DOSİAD - Bu yılın Ocak – Mart döneminde, Erzurum Havalimanına iniş ve ...
'Ekonomimiz başarı hikâyelerine imza atacaktır'
Erdoğan, “Makroekonomik göstergelerde geldiğimiz nokta elbette önemli ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva