Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Işıkhan tarih verdi
Işıkhan tarih verdi
'Daima minnettarız, ilelebet de minnettar kalacağız'
'Daima minnettarız, ilelebet de minnettar kalacağız'
Fidan: 'Ayrımcılığın hiçbir türü kabul edilemez'
Fidan: 'Ayrımcılığın hiçbir türü kabul edilemez'
Erdoğan’dan kardeşlik ruhu mesajı
Erdoğan’dan kardeşlik ruhu mesajı
Bahçeli: 'MHP sözünün arkasındadır'
Bahçeli: 'MHP sözünün arkasındadır'
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
8 Temmuz 2019 Pazartesi - 10:55

Bunu sakın yapmayın!

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır uyardı!

Bunu sakın yapmayın!

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kenelerin vücuda tutunması halinde üzerine kolonya ve alkol dökerek ya da yakarak çıkartılmaması gerektiğini ifade ederek, kenenin bu tür durumlarda strese girip salgınlarını insan vücuduna boşalttığını bildirdi.

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı da olan Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında KKKA hastalığı sebebiyle acil servislere sık başvuru olduğunu söyledi.

KKKA'nın bulaşıcı ve ölümcül hastalık olduğunu anlatan Çakır, "Kene taşıdığı virüsü önce küçükbaş hayvanlardan alarak büyükbaş hayvanlara bulaştırıyor, büyükbaş hayvanlar bu hastalığı belirtisiz geçiriyor ve sonra büyükbaş hayvanlardan insanlara bulaşıyor veya bu virüs kenenin ısırmasıyla ya da insandan insana bulaşması söz konusu olabiliyor." dedi.

Çakır, özellikle hayvancılık ve avcılıkla uğraşanlar, kırsalda iş yapanlar, piknik alanlarında olanlar ya da kamp hayatı içindekilerin sürekli kene nedeniyle panik ve korku içinde olduklarını belirterek, Sağlık Bakanlığının aldığı tedbirler sonucu hem sağlıkçıların hem de halkın bilinçlenmesiyle son 2 yıldır ülke genelinde KKKA vakalarında azalma gördüklerini aktardı.

Ölümcül KKKA hastalığına yol açan virüsü taşıyan kenelerin genellikle büyükbaş hayvanlarda bulunduğunu, Erzurum'un özellikle kuzey ilçelerinin de kene açısından riskli bölgeler olduğunu belirten Çakır, "Büyükbaş hayvanların otlamadığı ve izole edilmiş piknik alanındaki kenelerin bu virüsle bulaşma ihtimali çok düşük. Ama yine de halkımız evin bahçesinde otururken ya da izole edilmiş piknik alanında kene tutunması olaylarında büyük panik yaşıyor." diye konuştu

- Kene tutunmasına karşı öneriler

Çakır,  yaz aylarında kene tutunması olaylarına karşı risk altındaki meslek gruplarından hayvancılıkla uğraşanların, avcıların, kamp hayatı süren ve kırsalda yaşayanların özel tedbir alması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Özellikle bu mevsimde riskli bölgelerdeki kişilerin uzun kollu ve paçalı kıyafet giyinmeleri, hatta paçalarını çorapların içine koyup ve ellerine eldiven takarak çiftçilik faaliyetleriyle uğraşması gerekiyor. Hayvan barınaklarının temizlenerek ilaçlanması da önem taşıyor. Ayrıca yaz aylarında sadece keneden değil diğer zararlıların vücuda yanaşmasını önlemek için vücuda sürülen ilaçlarla defans oluşturulmasını da şiddetle öneriyoruz."

Riskli bölgeler haricinde izole edilmiş piknik alanlarındaki kenelerin bulaşıcı olma ihtimalinin düşük olduğunu dile getiren Çakır, kene korkusu yaşamamak için piknik yapanların da uzun kollu ve paçalı kıyafetlerle hem kendilerini hem de çocuklarını koruyabileceklerini ifade etti. 

- İlk müdahale yerleri sağlık kuruluşu olmalı

Çakır, kenenin ısırması ve salgılarının insan vücuduna yayılmasıyla ortalama 2 gün içinde hastalığın ortaya çıktığına dikkati çekerek, özellikle risk altındakilerin temizlenirken vücutlarını bu açıdan gözden geçirip kene gördüklerinde derhal sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini vurguladı.

Halk arasında kene tutunmasında yanlış yöntemler kullanıldığını anlatan Çakır, şu ifadeleri kullandı:

"Üstüne alkol ya da kolonya dökerek ya da yakarak keneyi çıkarmak kenenin strese girmesine ve salgınlarını insan vücuduna boşaltmasına sebep olduğu için bu yöntemleri asla önermiyoruz. Biz acil servislerde özel ip tekniği ya da kerpeten ile keneyi ona zarar vermeden çıkarıyoruz, çünkü hayvanın başına zarar verdiğimizde cilt altına gömülme tehlikesi var, bunların önüne geçmek için bilen ehil ellerdeki sağlık kuruluşunda bu işlemin yapılması gerekiyor."

Çakır, bu tür durumlarda keneyi çıkardıktan sonra hastanın hastanın kan değerlerini de takip ettiklerini anlatarak, gerek izole edilmiş piknik alanlarında gerekse riskli bölgelerde kene tutunmuş vatandaşın en yakın sağlık kuruluşundan yardım istemesini önerdi.

 
Atlı Okçuluk Türkiye Şampiyonası Sona Erdi 
 
4 ilde eş zamanlı operasyon: 9 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum nüfus en’leri açıklandı
TÜİK Dünya Nüfus Günü, 2019 çerçevesinde Erzurum doğum ve evlilik verilerini paylaştı.
Erzurum Şehir Hastanesi'nde sona gelindi
2013 yılında yapımına başlanan Erzurum Şehir Hastanesinde sona gelindi.
Atatürk Üniversitesi altyapı sistemlerini yeniliyor 
62 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en eski üniversitelerinden Atatürk Üniversitesi, ...
 
Komşu Çocuğu Efe'ye Dehşet Yaşattı
Oyun oynadıkları sırada...
Şenkaya Belediyesinden örnek davranış 
Erzurum Şenkaya Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri örnek davranışta bulunarak ...
BEAH hekimleri hayır duası aldı
Erzurum'da yutkunma şikayetiyle gittiği hastanede kanser olduğunu öğrenen ...
 
"Yeşilay danışmanlık faaliyetini Türkiye'ye yayıyor"
Erzurum'da Palandöken Dağı'ndaki bir otelde 11 ilden Yeşilay şube başkanlarının ...
Amansız hastalıktan bakın nasıl kurtuldu
"Bu operasyonun bilimsel dergilerde yayınlanması için gerekli çalışmalara başladık"
Zayıflamak için kullanılan bitkisel ürünlere dikkat 
Diyetisyen Sezen Çetinkaya, zayıflamak için kullanılan bitkisel ürünlere ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva