Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
‘TBMM Türkiye demokrasisinin kalbi’
‘TBMM Türkiye demokrasisinin kalbi’
'Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir'
'Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir'
Bahçeli: 'Bölücü alçaklar bu milletin evladı olamazlar'
Bahçeli: 'Bölücü alçaklar bu milletin evladı olamazlar'
Özbalta: 'Erzurumspor maçına odaklanacağız'
Özbalta: 'Erzurumspor maçına odaklanacağız'
Gazze’de can kaybı 34 bin 97’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 97’ye yükseldi
HABERLER>SÄ°YASET
20 Şubat 2019 Çarşamba - 12:33

Başkan Orhan İle Aziziye Nereden Nereye

İstikrar ve Güven ortamının oldukça önemli olduğu yerel yönetimlerin 2019-2023 sürecine katkıyı amaçlayan söyleşilerimizin bu haftaki konuğu Aziziye Belediye Başkanı Sayın Muhammed Cevdet Orhan.

Başkan Orhan İle Aziziye Nereden Nereye

Aziziye’nin Bir Mana ve Tarih Adresi Olduğunu Vurgulayan Orhan: 

‘Davamız milli iradeye AK bir sevdadır’

SUNUM:

Türkiye yeni bir seçim döneminde. 31 martta sandığa gidecek olan seçmenler yerel yönetimlerde 5 yıllık bir süreç için tarihi bir karar verecek. 2023 yolunda yerel yönetim aktörlerini belirleyecek. Şehirler, ilçeler ve beldelerin geleceği oylanacak. Ve elbette Erzurum gibi ülkenin ekonomik ve sosyal refahı en yüksek 10 ili arasına girmeyi hedefleyen bir tarih ve mana adresinde de dadaşlar duruşlarını gösterecek.

İstikrar ve Güven ortamının oldukça önemli olduğu yerel yönetimlerin 2019-2023 sürecine katkıyı amaçlayan söyleşilerimizin bu haftaki konuğu Aziziye Belediye Başkanı Sayın Muhammed Cevdet Orhan.

Türkiye’nin ilk genç belediye başkanı unvanına da sahip olan Orhan’la Aziziye’nin dünü, bugünü ve yarını adına söyleştik. Bir liyakat timsali olan Orhan, ilçenin Gönül Belediyeciliği vizyonunda yeni yol haritasını paylaştı. Mütebessim çehresi ve muhabbetle kuşatılmış yüreğiyle Orhan Aziziye’yi anlattı. ‘Bizimkisi milli iradeye AK bir sevdadır’ diyen orhan’la yaptığımız söyleşiyi paylaşıyor, başarılar diliyoruz.

MAHMUT AKDAĞ

Aziziye’nin 2019-2023 vizyonu nedir? Hedeflediğiniz Aziziye’yi tarif eder misiniz?

ORHAN: Aziziye, ismiyle Erzurum’un tarihsel duruşunu ifade eden bir ilçe. Bir diriliş dönemini kaydediyor. Dadaşlık ruhunu tarif ediyor. Haliyle böyle bir tarih adresinde önceliğimiz, marka ilçe düzeyinde bir farkındalık yaklaşımı oldu. Rutinin dışında, Aziziye’yi sembolize edecek yatırım ve çalışmalara öncelik verdik. Bir derecelendirme ve sıralama içinde çalışmalar yürüttük. ilçenin temel ihtiyaçları, hizmet öncelikleri ve 2023 vizyonu içinde geleceğine yönelik programlar yaptık.

ÖNCELİĞİMİZ İSTİŞARE OLDU

Biz yaklaşık 5 yıllık süreç içerisinde ve elbette Aziziyeli dadaşlarla birlikte ilçemizin acil ihtiyaçları çerçevesinde olan bütün çalışmaları tamamladık. Çok şükür ilçemizin kronikleşmiş diyebileceğimiz bir problemi yok. İhtiyaç duyulan bütün belediyecilik hizmetleri adı altında yapacağımız çalışmaları yaptık. Bunu rahatlıkla Dadaşkent, Ilıca ve köylerimiz için söyleyebiliyorum. Tabi bunlar her yerde farklılık gösterdi.

SOSYAL BELEDİYECİLİK

Dadaşkent’te sosyal donatılar, park, bahçe, asfalta önem verdik, Ilıca’da Termal Turizm, Kentsel dönüşüm, daha önce Millet Bahçesi olarak adlandırılan dev mesire alanı, Belediye hizmet binası ana başlıklar oldu. Kırsalda ise, her mahalli farklı farklı ele aldık. 69 mahalleye dönüşen köyümüz var. Kimisinin alt yapı problemini çözdük, kimisinin yol problemini çözdük, kimisinin sosyal donatıya ihtiyacı vardı, onu giderdik, kimi köyümüzün de ikinci bir sosyal donatıya ihtiyacı vardı, işte taziye evini yapmıştık, bir sonraki sene düğün salonunu yaptık. her köyümüzü ayrı ayrı ele alarak bütün altyapı üst yapı problemleriyle ilgili temel ihtiyaçları karşıladık. Vatandaşlarımızla istişare halinde olduk, hangi çalışmaların öne alınması gerekiyorsa onları öne aldık ve hayata geçirdik. Dolayısıyla bir dönemi tamamlamış bir belediye başkanı olarak, ilçemde 5 yıllık süreç içerisinde bu istişare mekanizmasını çalıştırarak, acil eylem planında yapılması gereken çalışmaları kaydettik.

PROGRAM HEDEFLERİNE ULAŞTIK

Bizim göreve geldiğimizde bir program hedefimiz vardı. Öncelikleri ve hedefleri belirlemiştik. Bugün itibariyle rahatlık ve memnuniyetle kaydedelim ki, program hedeflerimizi yüzde 85’e varan oranda gerçekleştirdik. Bitiremediklerimiz var, başlayıp tamamlamak üzere olduklarımız var. Dolayısıyla bizim bundan sonraki süreçte, 2019-2023 vizyonu içerisinde, ilk olarak vaatlerimizden tamamlamadıklarımızı ve başlayıp da sonuçlandırmak üzere olduklarımızı hayata geçireceğiz.

İkinci olarak ilçemizin vizyonunu etkileyecek bir takım çalışmalar ve projeler içerisinde de hazırlığa girdik. Yeni döneme yönelik projelere yoğunlaştık.

AZİZİYE İÇİN KATMA DEĞER YAKLAŞIMI

Bundan sonraki süreçte bizim yapacağımız çalışmaların hedefi,  ekonomik olarak katma değer üretecek, ilçemizi ekonomik olarak markalaştıracak faaliyetler olacaktır. Şimdi Aziziye’nin 5 yıllık yakın tarihine baktığınızda 51 bin nüfustan 62 bin nüfusa çıkan bir ilçeyle karşılaşıyorsunuz. Nüfusta yüzde 22’lik ciddi bir artış var. Bir kere bu rakamsal veriden çok net bir şekilde anlaşılıyor ki, Aziziye bir yaşam merkezi, bir cazibe merkezi. Nüfusun artması, aziziye’nin bir ilçe olarak nüfuzunu da güçlendirdi. Biz göreve geldiğimizde bunu hedeflemiştik, hamdolsun bunu bu rakamsal verilerle de kanıtlamış olduk. Aziziye artık bir ilgi odağı, kaliteli yaşam adresi olmuştur.

Özellikle Dadaşkent bölgesini.Termal turizm odağında Aziziye’yi bir Türkiye markası haline getirmek adına hangi proje, yatırım ve yaptırımları öngörüyorsunuz? İlçenin bu turizm alanında bir marka olması önündeki engeller nelerdir?

ORHAN: Göreve geldiğimizde Ilıca’nın marka değeriyle ilgili bir problemle karşı karşıya kaldığımızın farkındaydık. Yani şöyle; Ilıca denilince akla sadece Erzurum’dakilerin gidip kaplıcadan azami derecede faydalanabildiği, daha önceden, çok çok eskilerden şuanda mesire alanını yaptığımız yerde piknik yapılan bir belde akla geliyordu. Geldiğimiz noktada ise artık şehir dışından da turist ağırlayan bir Ilıca var. Bu noktaya gelebilmek için ciddi çalışmalara imza attık.

TERMAL MODERNİZASYON

Şimdi birincisi günümüzün ve çağımızın gerektirdiği koşulları da ön planda tutarak Termal tesislerimizi modernize ettik, restore ettik. Çünkü herkesi termal tesislerimize davet etme noktasında problem yaşıyorduk. Hem konfor açısından istediğimiz konfor seviyesinde değildi, hem de hizmet açısından. Şuanda termal tesislerimiz otelimizle birlikte kış aylarında olmasına rağmen çok ciddi misafir akınına uğruyor. Otelimizin doluluk oranı yüzde 85 civarında, ki, bu termal bir tesis için ideal orandır. Şehirdeki oteller içerisinde tercih edilebilir konaklama tesislerine sahibi.. Dahası için kapasiteyi artırmamız lazım.Palandöken dağına 15-20 dakikalık mesafedeyiz. Çok rahatlıkla Palandöken’e gelen kayak severleri Ilıca’da ağırlayabiliriz. 350- 400 yataklı bir otelimiz olursa, Erzurum’da termal ve kayak keyfi bir arada konseptiyle hem lansman yaparız, hem de çok ciddi anlamda burayı turist akınına uğratırız diye düşünüyoruz.  2019-2023 arasındaki yatırım perspektifi çerçevesinde katma değerli projelerimizden bir tanesi bu olacak. Yani termalle ilgili ilçemize yatırımlar getireceğiz ve istihdam noktasında da bu yatırımlarla önemli mesafe almış olacağız. Bu noktada girişimlerimiz oldu, ciddi bir sonuç alamadık. İlgilenenler oldu, fizibilite hazırlatanlar oldu, çok ciddi anlamda gelip analizler yapanlar oldu,  ama yatırıma dönüşmedi.

YATIRIMCI YAKLAŞIMI VE SÜREÇ

Yatırımcı, ‘Ben Erzurum’da yatırım yapacaksam neden Kış sporlarına yönelik bir turizm yatırımı yapmayıp, termal yatırımı yapayım” diyor. Çünkü Erzurum’un marka değeri biraz daha Palandöken’den kaynaklı; kış sporları ve kayak turizmine yönelik. Bu sebeple böyle bir ürkek hava içerisinde yatırımcılar termal yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Sadece termal yatırım açısından Ilıca’da değil diğer yerlerde de potansiyel var. Pasinler, Horasan, Köprüköy gibi. Buralarda da bir yatırım yok. Halen Erzurum’da en iyi termal yatırım yine bizim termal yatırımımız. Ama bunun çok ciddi anlamda kapasitesinin genişletilmesi lazım. Artık buna önem vereceğiz. Ve yatırımcıyı Ilıca’ya çekmenin çabasında olacağız

Burası 2003 yılında bakanlar kurulu kararı ile turizm tesisi alanı olarak ilan edilmiş bir bölge. Turizm tesisi ilan edilmiş bir bölgenin turizm yatırımları açısından çok ciddi avantajları vardır. Yatırımcıların bu avantajlardan faydalanmasını sağlayarak ilçemize çekmeye çalışacağız.

ACUN ILICALI YATIRIM İÇİN DAVET EDİLDİ

Biraz mikro milliyetçi düşündük ve Acun Ilıcalı’ya teklif götürdük. Bir takım fizibiliteler yaptırdı, bir takım araştırmalar yaptı, fakat ötesine gitmedi. Yatırıma dönüşmedi. Hem devletin imkanları var, yani kültür ve turizm bakanlığının yatırım tesis alanı olarak yatırımcıya arsa tahsis etme, arsa verme imkanı var. Hem belediyemizin arsaları var. Biz de burada sürekli vurguluyoruz ki arsalarla ilgili olarak yatırımcının hiçbir külfeti yok. Suyu bedava veriyoruz 10 yıl. Oteline suyu biz taşıyacağız ve herhangi bir ek maliyet talep etmeyeceğiz. Ulusal ve uluslararası platformlarda bunu dile getirdik.

YATIRIM İMKANLARI

Biz yatırımcılar için özel ve seçkin imkanlar hazırlarken aynı zamanda Ilıcayı tanıtmak adına festivaller yaptık. Fuarlara katıldık. Hem yurt içinde hem yurt dışında. Ilıcanın marka imkan, kaynak ve  değerini ulusal gündeme taşıdık. Dolayısıyla seviye biri atladık, bundan sonraki süreçte ikinci seviyeye geçmemiz lazım, yatırımları gerçekleştirmemiz lazım. Termalde bir Türkiye markası haline gelmemiz lazım.

TERMAL SU İLE ÇALIŞAN SERALAR

İlçemizin sahip olduğu termal potansiyel ve kaynakların değerlendirilmesi noktasında turizm dışında ekonomik hedeflerimiz de var. Bu kaynakların tarımda kullanılabilmesi için öngörülerimizi paylaştık. Termal kaynakları seralar için kullanabileceğimizi vurguladık. Bu amaca yönelik ciddi bir çalışma süreci başlattık, proje ve fizibilite hazırladık. İnşallah yeni dönemde termal kaynaklarımız tarım alanlarını da besleyecek ve ilçemiz yeni bir kaynak kazanacak.

ÇERMİK FESTİVALİ DEVAM EDECEK

Bilimsel etkinlikler, festivaller ilçelerin tanıtılmasında önemli rol oynuyor. Sizin aziziye için yeni dönemde planladığınız etkinlik planınız nedir?

ORHAN: Bizim ilçenin markalaşması yolunda atılmış ciddi bir adımımız var: Çermik Festivali. Sanırım Erzurum’da gelenekselleştirilmiş ve hiç kesintiye uğramamış ilk ve ünik bir festival. Başlangıçta bu etkinliğin sonuç verip vermeyeceği noktasında tereddütlerimiz vardı, vatandaşın yaklaşımı ne olacaktı, yani toplum bu etkinliği nasıl yorumlayacak ve değerlendirecekti? Haydi Bismillah dedik ve etkinliği hayata geçirdik. Katılım yoğunluğu bazında, ülke ölçeği ortalamasına ulaştık. İnşallah devam edeceğiz.Tabi bir de termal kaynakların tanıtımı odağında bir de bilimsel yaklaşımımız var. Paneller, konferanslarla bu değerin tanıtımını beslemeyi bürdüreceğiz.

Beş yıllık döneminizde gerçekleştirdiğiniz yatırımlar nelerdir? Yeni dönemde hangi yatırımları öngörüyorsunuz?

ORHAN: Vatandaşlarımıza hayal ettikleri projeleri bize aktarma imkânı sunuyor ve gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda; Aziziye Kapalı Pazar yeri, Engelsiz Yaşam Merkezi ve Millet Kıraathanesine artık kavuşuyor. Dadaşkent’te 30 yıllık tapu sorununda çözüme ulaştık. İlçemiz 25 bin metrekare alana sahip dev mesire alanına kavuştu. Doğu’da İlk Oyun havuzlu çocuk parkını ilçemize kazandırdık. Ilıca yeni hizmet binası ve Kültür Merkezi’nde sona geldik. Öğrencilerimizin eğitimine her zaman destek olduk. Aziziye belediyesi mesleki eğitim ve hobi kurslarıyla vatandaşlarımıza yeni iş alanları sağladık. KOSGEB işbirliğiyle girişimcilik kursları gerçekleştirdik. Ilıca sanayi sitesi tapu sorununu gündemden kaldırdık ve hallettik. Aziziye nüfus artısıyla en hızlı büyüyen ilçe konumuna geldi. Muhtarlarımıza daha iyi şartlarda hizmet verebilmeleri için muhtar konakları yaptık. Dizüstü bilgisayar dağıtarak hizmetlerinde modernizasyon yaklaşımına katkı sunduk.  Ilıca Termal tesislerini modernize hale getirdik. İlçemize nikâh ve konferans salonu kazandırdık. İlçemiz spor kulüplerimize tam destek sağlıyoruz. İlçemizde güneş enerji santralleri için teşvik sağladık. Şehitliklerimizin bakımlarını ve çevre düzenlemelerini yaptık. İlçemize kazandırdığımız yeşil alanlarla ilçemizi cazibe merkezi haline getirdik. Yeni dönemde de bu yatırımlarımızı artırarak devam ettirmenin yanında, ekonomik katma değer sağlayacak projeler çerçevesinde yatırımların ilçemize gelmesi için alt ve üst yapı çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Yapmak isteyip de yapamadığınız çalışmalar var mı? Varsa neler?

ORHAN: Birincisi gez köydeki dönüşüm kapsamında kamulaştırılmış alana güzel bir yaşam merkezi yapmak istiyorduk. Ama yapamadık. Mülkiyeti Toplu Konut İdaresinde olan yaklaşık 160 bin metrekare büyüklüğe sahip bir alan var orada. Dadaşkent’in girişine, şehrin girişine yaraşır modern, ama Erzurum kültürünü yansıtan, Erzurum mimarisini yansıtan, özellikle Selçuklu mimarisini yansıtan

çalışmalarımızı, fizibilitelerimizi hazırladık, fakat kaynak temini bazında hedefe ulaşamadık. Ekonomik nedenler maalesef müsaade etmedi. Ama hedefimizden çıkmış değil. Yeni dönem hedeflerimiz arasında.  

Yine Ilıca’ya birsemt garajı yapmak istiyorduk. Yasal engellere takıldığımız için hayata geçiremedik. Yasal prosedürü atlatırsak semt garajını yapmayı yeni dönemde hedefliyoruz. Özellikle Kırsaldan gelen vatandaşlarımızı Ilıca’da tutmak adına bu yatırım büyük önem arz ediyor.

TERMAL AQUAPARK

Bir de termal aquapark projemiz vardı. Aslında başladık ama tamamlayamadık. Belki yetiştirebilirsek seçim öncesinde açılışını yapacağız. Yetişmezse seçimlerden sonra hayata geçireceğiz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AZİZİYE

Aziziye’de kentsel dönüşüm hangi noktadadır? Dönüşüm çalışmaları kapsamında eskinin köyleri şimdinin mahalleleri olan alanlar için gerçekleştireceğiniz projeler nelerdir?

ORHAN: Ilıca’nın kentsel dönüşümle çehresi değişti. İlçemiz metruk binalardan arındırıldı. Değişen ve gelişen ilçemiz için ihtiyaç duyulan imar yolları açıldı. Bütün köylerimizin ana arterlerinin tamamı asfalt  ile kaplandı. Yüzde 80’i sıcak asfaltla kaplandı. Kalan yüzde 20’lik kısım ise önümüzdeki yıl sıcak asfalta çevrilecek. Ulaşımda asfaltın girmediği köyümüz kalmadı.  69 köyümüzün 69’u içinde bu böyle. Hatta köylerin aralarında tali yollarda bile yaptığımız çalışmalar var. Bir de köy içi yollar var. Bunların da tamamı kilit taşlarla kaplandı. Birkaç tanesinde kilit taş çalışması yapamadık. O da alt yapı problemleri uzun sürdü. su ve kanalizasyon hatlarını değiştirttik Büyükşehir Belediyesine. Bu sebeple kilit taş çalışmaları kaldı. Altyapıları tamamlanır tamamlanmaz bu köylerimizde de kilit taş çalışması yapılacak.

MAHALLELER VE SOSYAL BELEDİYECİLİK

Bitti mi, bitmedi. Yine her köyümüze çocuk oyun grubu götürdük. Aynı şehir merkezlerinde olduğu gibi bütün köylerimizde çocuk oyun gruplarımız var. Taziye ve Muhtar Konağı olmayan köylerimiz vardı, eksiği giderdik. Mevcut olanları da restore ettik Yine köylerimizde hayvancılığı desteklemek açısından sıvat dağıtımı yapıldı.

Biz Aziziye merkezindeki sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışını mahalleleşen köylerimizde de hayata geçirdik. Taziye evleri, muhtar konaklarına sahip kıldığımız bu alanlarda düğün salonları yaptık. Şimdi köylerimize kütüphane projemiz var. Bir köyümüzde kütüphane projemiz için hizmet binası inşa ediyoruz. Kış mevsiminde olmamız sebebiyle şuanda inşaatını durdurmuş bulunuyoruz. Sezon açılır açılmaz hızlı bir şekilde inşaatı tamamlanarak kütüphanenin hizmete açılmasını sağlayacağız. Bu yatırımlarımızın haricinde köylerimize ayni yardımlarımız oluyor. Muhtarlarımız geliyor, ‘Başkanım bizim çoban evine ihtiyacımız var. Malzemeyi sen ver işçilik bizden olsun’ gibi taleplerde bulunuyorlar. Biz de gereğini yapıyoruz.

YENİ DÖNEMDE KÖYLERE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK ÇALIŞAMLARA İMZA ATACAĞIZ

Şimdi yeni dönemde köylerimize katma değer sağlayacak işler yapmak istiyoruz. Hayvancılıkla ilgili eksik yönler aksak yönler neler, bunu oturduk kaymakamlığımız ve ilçe tarım müdürlüğüyle görüştük. Sorunları tespit ettik. Mesela bir köyümüzü pilot seçerek buzağı ölümlerinin önüne nasıl geçebiliriz, bunun çalışmasını yaptık. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri dediler ki ‘önce bir eğitim verelim, sonra malzeme ve ihtiyaç duyulan ekipmanları sağlayalım. Bunları kullanıp kullanmadıklarını kontrol edelim.’ Projeye başladık,  buzağı ölümlerini önlemek noktasında tıbbi destek yanında modern ahır yapımlarına öncü olduk. Bir modern besicilik bilinci oluşturduk ve bunu hizmetlerle destekledik. Memnuniyet içinde gördük ki,  bu köyümüzde bugüne kadar hiç buzağı ölümü olmadı. Oldukça başarılı bir çalışma gerçekleştirildi. Şimdi bu çalışmayı bütün köylerimize götürme gayretinde olacağız.

AZİZİYE KIRSALINDA EKONOMİ BELEDİYECİLİĞİ

Meselemiz köylerimizi yaşanabilir hale getirmek yanında aynı zamanda birer üretim merkezi haline getirmek. İnsanımız doğduğu yerde doysun istiyoruz. Belediye olarak bu alanların alt ve üst yapı eksiklerini gideriyor, yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Sosyal ihtiyaçların giderilmesi adına ciddi atılımlar kaydediyoruz. Çocuk oyun grupları,  düğün salonlarına varana kadar ihtiyaçlara cevap verecek hizmetleri sağlıyoruz.

Birde ekonomi belediyeciliğimiz var. Aziziye mera varlığı bakımından oldukça zengin bir ilçe. Meralarımız atıl durumda. Yeni dönemde bu kaynakların değerlendirilmesi ve Aziziye köylerinde ekonomik uyanışın başlamasına yönelik projeler üretiyoruz. Mera ıslahı, besicilik alanlarının modernizasyonu, hayvan ve hayvansal üretimde verimliliği sağlayacak yaklaşımlar odağında belediye olarak neler yapabileceğimizi etüt ettik. Yeni dönemde ekonomi belediyeciliğine de hazırız.

KEŞKEMİZ YOK, BEKLENTİLERİMİZ VAR

5 yıllık dönemiz sonunda keşke şunu yapsaydık, şunu yapmasaydık dediğiniz çalışmalar var mı?

ORHAN: Keşke demeyi seven bir yapıya sahip değilim. Biz ilçemizin yüz ölçümünün çok geniş olduğundan kaynaklı sadece şunu demişizdir. Keşke planlama yapılırken merkez ilçeler arasındaki dağılım böyle olmasaydı. Oldukça geniş coğrafyada, Bin 700 km kare alanda 62 bin nüfus yaşıyor Şehir merkezinde, dar bir coğrafyada  Yakutiye’nin 190 bin, Palandöken’in 160 bin nüfusu var. Bu bir dezavantaj. Biz bu dezavantajı kendimize bahane olarak görmedik ama bu dezavantajımız olmasaydı çok daha ciddi bir şekilde hizmetler ilçemize gelebilirdi. Çünkü Merkez ilçeler arasındaki nüfus dağılımının iyi bir şekilde yapılması daha iyi olurdu. Fakat sonuç itibariyle bu bizim değiştirebileceğimiz bir konu değil. Başta verilmiş bir karar. Biz bu zayıf yönümüze rağmen hizmetleri efektif bir şekilde bütün uç noktalara kadar ulaştırdık.

AZİZİYE VE ORGANİK YAKLAŞIM VE İMAR

Aziziye bölge ekonomisi odağında belediyenizin yürüttüğü ve yürüteceği çalışmalar nelerdir?

ORHAN: İlçe ekonomisine katma değer sağlayacak termal yatırımlarımızdan bahsettik. Köylerimizde az öncede bahsetmiş olduğumuz katma değerli çalışmaları yaptıktan sonra ürünleri sergileyebilecekleri alanlar oluşturmak istiyoruz. Biz bir tanesini Dadaşkent’te tamamlamak üzereyiz. Organik Pazar şeklinde olacak. Sadece Aziziye’deki, civardaki köylerimizdeki üretilen ürünler pazarlanacak. Biliyorsunuz çok ciddi anlamda değerlendirilemiyor. Biz bu noktada hem çiftçimize, hem de ilçemizin ekonomisine katma değer sağlayacak projeye imza atıyoruz. Bir diğeri nüfus arıtışımızın devamını sağlamak suretiyle, ekonomimize katma değer sağlamak. Bir cazibe merkezi haline getirdiğimiz ilçemizi, özellikle Dadaşkent bölgesini yeniden ele alıp, bu ivmeyi kesinlikle artırarak devam ettirmek istiyoruz. Çünkü imarsal alanlarımıza baktığınızda, yapılaşmaya  müsait alanlara sahibiz. Yeni dönemde bir imar açılımımız olacak inşallah.

AZİZİYE VE GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ: GÖNÜLDEN GÖNÜLE AZİZİYE

Ak belediyecilik modeli bazında Aziziye Belediyesi hangi noktadadır?

ORHAN: AK Belediyeciliğin öngördüğü ve AK Modelin olmazsa olmazları olan  katılımcı belediyecilik, şeffaf belediyecilik, sosyal belediyecilik alanlarında partimizin çizmiş olduğu vizyon doğrultusunda önemli ve ilçe adına tarihi bir mesafe kaydettik.

Katılımcı, şeffaf ve sosyal belediyecilik anlayışıyla yürüttük çalışmalarımızı. Teknolojik alt yapıları sonuna kadar kullanarak belediyemizi e-devlet sistemine entegre ettik. e-belediyecilik hizmetleri, dijital arşiv noktasında bütün çalışmalarımızı tamamladık. Sosyal belediyecilik hususunda da özellikle yinepartimizin belirlemiş olduğu ilkeler çerçevesinde üzerimize düşeni yaptık. Elbette ki gönül köprüsü kurmayla ilgili de çalışmalar yaptık. Yani biz daha manifestomuz açıklanmadan yaklaşık 2-3 ay önce Gönülden Gönüle Aziziye internet sitesiyle de bir proje başlatmıştık. Şimdiki sloganımız da gönül belediyeciliği. Bu yolda devam edeceğiz.

KARAZ ODAĞINDA TARİH BELEDİYECİLİĞİ

Aziziye isminin kapsadığı manada bir tarih müzesi, ya da ilçe tarihi içinde yetişmiş değerlerin

tanıtılması için bir kültür merkezi çalışmanız olacak mı?

ORHAN: Biliyorsunuz eski yerleşim merkezleri ilçemizde bulunuyor. İşte Erzurum’un ilk yerleşim yeri olarak anılan Karaz, şimdiki ismiyle Kahramanlar mahallesi ve civarı gibi. Çok ciddi anlamda tarihe sahip köylerimiz var. Şimdi kültür turizm müdürlüğümüz ve valiliğimizle biz bir çalışma içerisine girdik. Özellikle o köylerdeki eski mezar taşları nın-ki, bunların bir çoğu Türklüğü sembolize ediyor- tahrip edildiğini farklı cenahlar tarafından yanlış yönlendirmeler neticesinde yok olduğunu gözlemledik. Bunu Valiliğimizle, Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve Anıtlar Kuruluyla paylaştık.

Geldiler, yaklaşık 35 köyümüzde bir çalışma yaptılar ve bunların varlıklarını tespit ettiler ve sonra, ‘Bize yardımcı olup da, bunların taşınması ve korunması hususunda destek olursanız, bizde burada açıkhava ve kapalı müze olarak yatırım yapabiliriz.’ dediler. Kabul ettik. Bunlar çok ağır iş makinalarıyla taşınması gereken ve taşınırken de uzmanların kontrolü altında taşınması gereken eski tarihi yapılara sahip taşlar. Her birinin farklı bir sembolü ve anlamı var. Her birinin farklı bir tarihi var ve her biri, bir uygarlığı simgeliyor. Bunların hepsini koruma altına aldık. Şuanda Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve Anıtlar Kurulu uhdesinde bir yerde toplamış bulunuyoruz. arkeologlar çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla yatırım hayata geçecek. Burada yaşayan medeniyetleri de böylelikle gün yüzüne çıkarmış olacağız. Proje kabul edildi, ödenek bekleniyor.

Kültür merkezi noktasında da Ilıca’da inşaatını tamamlamış olduğumuz bir Kültür Merkezimiz var. Prof.Dr.İlhan Varank ismini verdik. Açılışını yapmaya hazırlanıyoruz. Dadaşkent’te de Gençlik Merkezini hayata geçirdik. Yeni dönemde ikinci Kültür Merkezini Dadaşkent’a hizmete açmayı planlıyoruz. Bununla ilgili projelendirme çalışmaları devam ediyor. Tamamlandığı zaman Gez Köy projesi içerisinde bunu da değerlendirmeyi amaçlıyoruz.

GÖNÜL KÖPRÜSÜ

Aziziyelilere mesajınız?

ORHAN: Biz 5 yıl boyunca, gönül köprüsü çerçevesinde,  vatandaşlarımızla çok ciddi bir muhabbet bağı kurduk. Aziziyeli kardeşlerimiz  31 Mart seçimlerinde yeniden partimize Cumhur ittifakımıza ve şahsıma bu görevi yeniden verirlerse, yeni ve ilçenin markalaşmasını öncelleyen çalışmalara yoğunlaşacağız. Hayata geçirdiğimiz tüm projelerin kapsamını genişleteceğiz. Yani Aziziye marka ilçe konumunu güçlendirecek.

Elbette ve mutlaka temel yaklaşımımız hak rızasıdır. Halka hizmet hakka hizmettir, anlayışıdır. Aziziyeli dadaşlar feraset ve basiretleriyle zaten bu hakkı teslim ediyorlar. 31 Mart seçimlerinin bir önemi daha var. Bir yanda Türkiye’yi 2023 vizyonuna taşımak ve küresel boyutta lider ülkeler arasına sokmayı amaçlayan bir gönül ittifakı, Cumhur ittifakı var. Diğer yanda ise hiçbir hizmet öngörüsü bulunmayan ve yapılanları bozmayı amaçlayan bir İllet ittifakı, şer ortaklığı var. Dadaşlar yüksek izan ve irfanlarıyla şerri defedecek, gönül ittifakında, cumhur ittifakında buluşacaktır. Bundan eminiz. Dadaş sağduyusu her türlü şerre galip gelecek, ülkemiz, bölgemiz, ilimiz ve ilçemiz AK Dava liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği ufukta buluşacaktır inşallah.

 
Çomaklı dijital dönüşümü değerlendirdi
 
Has Diyar Ham İmar…
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliyev, TBMM Dostluk Grubu’nu kabul etti
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası ...
“Erzurum’a hizmet boynumuza borçtur”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve AK Parti Erzurum ...
Başkan Bulutlar AK Parti için destek turuna çıktı 
31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimi için sahaya inen AK Partili ...
 
‘Aramızda ayrılık gayrılık yok’
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fırat'ın doğusu ile ...
Öz’den AK belediyecilik yorumu
Öz, '2002 yılından beri AK Dava’mıza gönül veren milletvekillerimiz, yerel ...
Orhan: ‘Önceliğimiz istişaredir’
Orhan, toplumun her kesimiyle kucaklaşma ve gönül belediyeciliğini ilçenin ...
 
Uçar, ‘Yeni Yakutiye’ modelini paylaştı
Uçar, insan odaklı hizmet anlayışıyla ilçenin kültür mirasına sahip çıkan, ...
“Palandöken Erzurum’un vitrini olacak”
AK Belediyeciliğin önemine vurgu yapan AK Parti Palandöken Belediye Başkan ...
Akdağ, “Terörü Türkiye’de tamamen alt ettik”
AK Parti Erzurum Milletvekili ve Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’nin ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva