Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>ARAŞTıRMA
15 Aralık 2020 Salı - 02:44

BTK Dijital Okuryazarlık erişime açıldı

Açık kaynak içerik üretme projesinin ilk kitabı olan “Dijital Okuryazarlık: Araçlar, Metodolojiler, Uygulamalar ve Öneriler” okuyucuların erişimine açıldı.

BTK Dijital Okuryazarlık erişime açıldı

Açık kaynak içerik üretme projesinin ilk kitabı olan “Dijital Okuryazarlık: Araçlar, Metodolojiler, Uygulamalar ve Öneriler” okuyucuların erişimine açıldı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yaklaşık 1 yıl önce; açık kaynak felsefesinin ve yaklaşımının benimsenmesine katkı sağlamak, teknolojinin etkin kullanımına yönelik zengin içerik üretmek, yapılan çalışmaların yayılmasına ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak, içerik kalitesini ve niteliğini artırmak ve literatüre kazandırmak amacıyla ‘Açık Kaynak Dijital İçerik Üretme Projesi’ başlattı.
Açık Bilgi Vakfı (Open Knowledge Foundation) açık kaynağı; ‘herhangi bir telif hakkı, patent ya da herhangi bir kontrol mekanizmasına tabi olmaksızın herkes tarafından ücretsiz ve özgürce kullanılan kaynak’ olarak tanımlanıyor. Diğer bir deyişle ‘herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilen, tekrar kullanılabilen ve paylaşılabilen araştırma veya gözlem sonuçları’ açık kaynak olarak ifade ediliyor.
Son yıllarda toplumun gelişmesine büyük katkı sağlayan açık kaynak felsefesi, dijital üretkenliği arttırıcı ve hızlandırıcı bir etkiye sahip. Açık kaynak yaklaşımları bilgi birikimi ve paylaşımı hızlandırıyor, fırsat eşitliğine imkan sağlıyor, yapılan işleri ve çalışmaları gerek nitelik gerekse nicelik olarak arttırıyor, çalışmaların üretime ve faydaya dönüştürülmesinde çarpan etkisi yapıyor. Sonuçta ülkelerin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine ivme katıyor. BTK bünyesinde gerek BTK Akademi, gerekse Güvenli İnternet Merkezi; bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki bilgiye erişimin önündeki engelleri kaldırarak açık kaynak felsefesi ile;
Dijital okuryazarlığın yaygınlaşmasına katkı sağlamak, BİT’in bilinçli ve etkin kullanılmasına katkılar sağlamak, Bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yaparak başta çocuk ve gençler olmak üzere toplumun her kesiminde farkındalığı artırmak, Düzenlenen sınıf içi ve çevrim içi içerik sunma ile kamuoyunda özel alanlarda bilgi birikimi ve tecrübe aktarımına katkı sağlamak, Kamu ve özel sektörün ihtiyacı olan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde önemli olan kaliteli içerikleri üretmek. Teknoloji alanındaki güncel bilgileri geniş kitlelerin kullanımına açmak için yoğun olarak çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda; BTK akademi bünyesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan ‘1 Milyon İstihdam Projesi’ ile sektörde ihtiyaç duyulan yazılımcı ihtiyacına yönelik donanımlı eleman yetiştirme projesi devam ediyor. ‘Güvenli İnternet Merkezi Açık Kaynak Dijital İçerik Üretme Projesi’ ile paydaş kurum ve kuruluşlarla birlikte internetin ve teknolojinin bilinçli, güvenli, etkin ve üretken kullanımına yönelik toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla pozitif içerikler üretilmesine devam edilmektedir. Proje kapsamında gerek alan uzmanları gerekse, akademisyen ve öğretmenler iş birliğinde çalışmalar yapılıyor. Proje kapsamında internet ve teknolojinin bilinçli kullanımına yönelik lise ve üniversite öğrencilerinin yarıştığı açık kaynak kısa film ve kamu spotu yarışması, ortaokul ve lise öğrencilerinin yarıştığı “İnternettesin! Güvende misin?” temalı videonu çek-gönder yarışması, “Dijital Çağın Okuryazar Bireyleri” gibi birçok temada içerikler üretilmesine katkı sağlanmış bu içerikler açık kaynak olarak kullanıcılara sunuluyor. Yine proje kapsamında yaklaşık 1 yıl önce çağrısı yapılan Dijital Okuryazarlık kitabı Güvenli İnternet Merkezi koordinesinde akademisyenler, eğitimciler ve alanında uzman yazarlar tarafından kaleme alınarak tamamlandı.
Okuyuculara çok ciddi katkılar sağlayacağı beklenilen serinin bu ilk kitabında; internet ve inovasyon, bilişim etiği, dijital ortamda sağlık, teknoloji ve hayat boyu öğrenme, geleceğin eğitim-öğretim teknolojileri, açık kaynak teknolojilerini kullanma, açık kaynak içerik geliştirme ve kullanma becerileri, dijital çağda öğrenme ve öğretme, dijital dönüşümde kazanılması gereken rol ve beceriler, dijital çağda sosyallik, asosyallik, dijital güvenlik ve mahremiyet konuları farklı bölümler altında ele alınmış ve yazarların öneri ve değerlendirmeleri sunuldu.
Ayrıca kitapta, dijital okuryazarlıktan, dijital üretkenliğe, bilgiye erişimden, bilgi üretme ve paylaşımına katkı sağlayacak ve dolayısıyla dijital okur-yazar-üretir-paylaşır-yönetir-satar” felsefesinin yaygınlaşmasına katkı sağlayacak içerikler sunuldu. Türkiye’nin dijital okuryazarlık ve dijital üretkenlik farkındalığını artırmaya yönelik olarak hazırlanan bu kitap, açık kaynak erişim ve paylaşıma açık olarak Güvenli İnternet Merkezi internet sitesi açık kaynak (http://acikkaynak.gim.org.tr/ ) portalından kullanıcılara sunuldu.
Açık kaynak içerik üretme projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmekte olup, Serinin 2. Kitabının teması Dijital Oyunlar olarak belirlenmiştir. Serinin 2. kitabı ile dijital oyunlarda farkındalık, üretkenlik, fırsatlar, riskler ile dijital oyunların bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına yönelik içerik üretilmesi hedeflendi.

 
Hainlerin beli kırıldı
 
‘Yoğun bakımdaki 10 gün 10 yıl gibi geldi’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cengiz’in bilimsel araştırmasına uluslararası destek
Cengiz ile çalışma ekibi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK 2551 Newton ...
Erzurum adı bilimsel literatüre girdi
Bacillus pasinlerensis ve Calidifontibacillus erzurumensis bakterileri litaratüre eklendi.
Kasım'da bunlar konuşuldu
Kasım ayının siyasi ve toplumsal gündemi belirlendi. Gazi Mustafa Kemal ...
 
ATAUNİ Organ Nakli Projesine TÜBİTAK desteği
Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Öztürk, "Karaciğer Nakil Merkezleri İçin Yapay ...
Bilim adamından örnek yaklaşım
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim ...
ETÜ’den bilimsel başarı
Erzurum Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri, "Dünyanın En Etkili Bilim ...
 
Pandemiyi Türk düşmanlığına alet ettiler
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Doç. Dr. ...
Ermenistan’ın zulmünü belgelediler
Kamu Denetçiliği Kurumu, Azerbaycan-Ermenistan savaşında Ermenistan Silahlı ...
Covid-19’a karşı jeneratör üretti
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Enes Albayrak, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva