M.Hanifi AKSAKAL
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hayvan aşılamalarında yeni bir aşılama yöntemini hayata geçirdi. Hayvan hastalıklarında yıllardan beri uygulanan şırınga ile aşılama yöntemin yerine 2012 yılında gözden damlatma yöntemi diğer adıyla konjuktival aşılama yöntemi hayata geçirildi.
Konjuktival aşılama yöntemi 2012 yılında Brusella hastalığına karşı yapılan aşılama kampanyalarında kullanılmaya başlandı. Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü 10 Nisan- 15 Haziran 2012 tarihlerinde il genelinde bu yıl 300 bin hayvanı yeni yöntem ile Brusella hastalığına karşı aşılayacak.
Ülkemizde Yaygın olarak görülen ve yetiştiricilerin ekonomik kayıplarına neden olmasının yanında sürdürülebilir hayvancılığa da olumsuz etkiler yapan Brusella hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli zoonoz haztalıklar arasında yer alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1930 yılından bu yana brusella hastalığına karşı mücadele veriyor. 2012 yılında ise mücadelede yeni bir yönteme geçildi.
Erzurum genelinde brusella aşılama çalışmalarını başlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, aşılama programını kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı tüm tedbirleri aldı. Aşılama kampanyası boyunca programa alınan yaklaşık 600 bin hayvanın tamamını aşılamayı hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, sabah saat 5'te mesaiye başlıyor. Kampanya boyunca ekipler küpesiz hayvanlara da kulak küpesi takacak.
AMACIMIZ BRUCELLA HASTALIĞINI TARİHTEN SİLMEK
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Altun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının brusella hastalığı ile etkin bir mücadele başlattığını, uygulanacak proje ile brusella hastalığının yeni yöntem ile 10 yıllık süreçte etkisiz hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi. İl Müdürü Altun, kampanyanın başarıya ulaşması için yetiştiricilerin yardımlarına ihtiyaçları olduğunu söyledi. İl Müdürü Altun, brusella hastalığından zarara uğrayan yetiştiricilere Tarım Bakanlığı tarafından kayıp verdikleri hayvan bedellerinin yüzde 90 oranında ödendiğini kaydederek, brusella hastalığının ülke hayvancılığına ve ülke ekonomisine büyük zararlar verdiğini söyledi.