Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tekin’den Öğretmenlere teşekkür mektubu
Tekin’den Öğretmenlere teşekkür mektubu
Erdoğan: ‘Müsaade edemeyiz’
Erdoğan: ‘Müsaade edemeyiz’
Karları elleriyle kazarak vatandaşları kurtardılar
Karları elleriyle kazarak vatandaşları kurtardılar
Elazığ - Malatya karayolu trafiğe açıldı
Elazığ - Malatya karayolu trafiğe açıldı
Erzurum karla buluştu
Erzurum karla buluştu
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
24 Ağustos 2011 Çarşamba - 16:11

BEYİN UNUTUR AMA BEDEN ASLA

Yaşanan travmalar zamanla veya çeşitli tedavi yöntemleriyle hafızadan silinebiliyor ancak insan bedeni bu travmaları unutmuyor.

BEYİN UNUTUR AMA BEDEN ASLA

REEM Nöropsikiyatri Merkezi kurucusu Dr. Mehmet Yavuz, Travma sadece zihinde, davranışta ya da duyguda kodlanmaz. Bedenimiz de travma yaşandığı anda nasıl tepki verdiğini hatırlar. Bazı durumlarda zihnimiz tarafından bastırılmış, hafızamız tarafından getirilmekte zorlanan sahneler, anlar veya yaşantılar, bedenimiz tarafından hatırlanır. Bedenimizin verdiği tepkilere dikkatlice bakmak, bize yaşadığımız travma ve sonrası hakkında oldukça önemli bilgiler verebilir” dedi. 
Travmalar esnasında farkında olduğumuz ya da olmadığımız bir çok şeyin bilinç altına kaydedildiğini anlatan Dr. Yavuz, “Bunların pek çoğunu zamanla unuturuz. Yaşadığımız pek çok olumsuz olay, sosyal hafızamıza kaydedilir. Sosyal hafıza beynimizin ön (frontal ) loblarında bulunur ve şakak loblarında ki ana bellekten farklıdır. Zaten psikolojik dünyamızın merkezi de sol frontal lobdadır. Şakak loblarında ki ana bellek yani ana hardisk genel hafıza ile alakalıdır. Bu bölgelerin fonksiyon görmemesi hepimizin bildiği alzheimer hastalığı ile sonuçlanır. Sosyal hafıza ise görülen yaşanılan şeylerle beraber eğitimle de şekillenir. Kişinin toplum içindeki davranışlarını , ahlaki yapısını teşkil eder. Mesela antisosyal, psikopatik kişilerde sosyal hafıza bozukluğu vardır. Sosyal hafıza davranışlarımızda önemli rol oynar aynı zamanda beden dili ile de yakınen ilgilidir. Mide ve barsaklar gibi iç organlarımız sosyal hafıza ile iç içedir. Yaşanılan travmalar bir yandan sosyal hafızaya kayıtlandığı için aynı zamanda iç organlarımızın çalışma şeklini de etkiler. Örneğin kişi önemli bir randevu öncesinde mide ve barsak fonksiyonları bozulabilir, çarpıntı yaşayabilir, kan basıncında iniş çıkışlar olabilir. Bu tablo ruhsal gerilimin psikosomatik bedensel yansımalarıdır. Aslında psikosomatik hastalıklar, yaşanmış travmaların mide barsak fonksiyonları üzerindeki kalıcı olumsuz etkilerinden kaynaklanır” diye konuştu. 
“Kişi, travmayı yaşamış ve olay bitmiştir. Hatta tamamen de unutmuş olabilir. Ancak bu travmadan oluşan bedensel bozukluklar devam etmektedir. Hatta bazen bir ömür boyu sürebilir. Netice de beyin unutsa da beden asla unutmaz” diyen Dr. Yavuz, “Bazen de ağır travmaların oluşturduğu ani bedensel tepkimeler bir süre sonra otomotizma kazanır. Kişi yaşadığı travmayı çoktan unutmuştur ama bu olay bir kere özellikle sol frontalde ki sosyal hafızaya kayıtlanmıştır. Burdan hiç ummadık umulmadık zamanlarda bedensel dille hatırlanır. Kişi kalp krizi, mide kanaması ya da felç geçirdiğini düşünür. Böylece panik atak dediğimiz olay gelişir. Kişi mutlu anında bile, birden sosyal hafıza harekete geçer ve kişiye aynı tepkisel olayı yaşatır. Çoğu kez vucut abartıya kaçar ve ölüm korkusu yaşanır.. Böylece beyin beden birlikteliği ile bireye kötü bir şaka yaşatılır. Netice de psikolojik travmaların uzun süreli bedensel tepkimeleri psikosomatik bozukluklar halinde, kısa süreli ani tepkimeleri ise panik ataklar şeklinde tezahür eder” şeklinde konuştu. 

 
Erzurum'da Ramazan Bayramı Tedbirleri
 
46 bin kişi ambulanslarla hastaneye taşı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte sebzelerin tarihçesi
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran ...
Uykusuzluk bir hastalık
Uykusuzluğun birçok kez geçici bir durum olmadığı, bir tür hastalık olduğu bildirildi.
"Sağlık hizmetini asla geriletemeyiz"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: "kriz zamanlarında biraz daha dikkatli olmak ...
 
Hala mı sigara diyorsunuz?
Sigara ile oruç açmanın, nikotine ‘damarlarımı daralt’ komutu vermek anlamına ...
Bir ihmal daha gideriliyor!
Erzurum'da Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'na bağlı yurtlarda ...
Halı Yıkayan Kadınlara Sakatlık Uyarısı
Palandöken Devlet Hastanesi'nde görevli Spor Hekimliği Uzmanı Dr. Oğuz ...
 
Kanseri biz davet ediyoruz
Kanser yüzyılımızın en öldürücü hastalığı. Uzmanlar, kanseri yakalandıktan ...
Hareketsizlik bel fıtığını tetikliyor
Hareketsizliğin düzenli egzersiz yapmama gibi bel fıtığını tetiklediği belirtildi.
Müslüman, ölçülü yaşayan insandır
İlahiyatçı Dr. Yusuf Güneş: Dünya ahiret dengesi ancak ölçülü bir yaşamla ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva