Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü, bir dizi etkinlik eşliğinde coşkuyla kutlandı.
Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi’nin birlikte organize ettiği Ardahan'ın işgalden kurtuluşunun 92. yıldönümü programı, Kongre Caddesi’ndeki tarihi kongre binasında gerçekleştirildi.
MİLLİ COŞKU
Kurtuluş törenine Ardahan Milletvekilleri Orhan Atalay ve Ensar Öğüt, Vali Seyfettin Azizoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yüksel Durak, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ardahan Valiliği bahçesindeki Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başlayan program, restore edilen Ardahan Kongre Binası’nın açılışı ve ardından binaya yapılan ziyaretlerle devam etti. Kongre binasında, Ardahan Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından senaryosu hazırlanan 3-5 Ocak 1919 ve 7-9 Ocak 1919 tarihli I. ve II. Ardahan Kongrelerinin piyesi sergilendi. Ardahan Üniversitesi Tarih Bölümü danışmanlığı tarafından verilen rollere göre, I. ve II. Ardahan Kongrelerinin Önderi 3. Tümen Komutanı Halit Beyi, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy; Tahir Beyzade Yusuf Ziya Beyi, Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız; diğer katılımcıları ise Ardahanlı bazı esnaflar giydikleri tarihi kıyafetlerle canlandırdı. Kongrede alınan kararlar, törene katılan vatandaşlara sinevizyon gösterisiyle sunuldu. Temsili gösteride 94 yıl önce alınan kongre kararları yeniden açıklandı.
Törende bir konuşma yapan Vali Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Kongresi'nin, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi’ne tarihte örnek teşkil eden bir nitelik taşıdığını belirterek, "Ardahan Kongresi kurtuluşa, bağımsızlığa ve Cumhuriyete giden yolun temelini atmıştır.” ifadelerini kullandı.
Vali Azizoğlu’nun ardından kürsüye çıkan Ardahan Belediye başkanı Faruk Köksoy ise, “Ardahan'ın, işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutlamanın mutluluğu içindeyiz. Aziz milletimiz, saygıdeğer ecdadımız işgal altında olan ülkemizde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, sahip olduğu manevi gücü ve bağımsızlık inancıyla eşine az rastlanır bir kahramanlık sergileyerek, işgal altındaki vatan toprağı Ardahan'ı düşman işgalinden kurtarmış ve özgürlüğüne kavuşturmuştur" diye konuştu.
Konuşmaların ardından tören; şiir dinletisi, halk oyunları gösterisi, âşıkların atışması, atlı gösteriler ve askeri bando konseriyle devam etti.
-ARÜ’lü Akademisyenler Konferans Verdi
Törenden sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Esin Dayı’nın başkanlığında, Ardahan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonunda, "Ardahan Kongresi ve İşgalden Kurtuluş" konulu panel gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Esin Dayı'nın başkanlık ettiği panele Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Suat Vural ile Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük ve Araştırmacı-Yazar Halit Özdemir panelist olarak katıldı.
Panelde Prof. Dr. Esin Dayı “Ardahan’ın İşgalden Kurtuluşu ve Ana Vatana Katılma Süreci” hakkında bilgi verdi.
Yrd. Doç. Dr. Suat Vural ise “Ardahan Kongrelerini Hazırlayan Gelişmeler” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türklerin Ardahan ile ilk tanışmalarından kongre sürecine kadar geçen Türk hâkimiyetleri dönemini ve Ardahan’daki Türk varlığını anlatan Vural 1977-1978 Osmanlı-Rus Harbi’nin sonuçlarına da değindi. Ardahan’ın 1977-1978 Osmanlı Rus harbinden sonra savaş tazminatı olarak Rusya’ya bırakıldığını hatırlatan Vural, Ardahan Bölgesindeki milli teşkilatlanmalardan I. Dünya Savaşı sırasındaki halkın direnişine kadar bir dizi önemli olayla ilişkili olarak Ardahan Kongrelerini hazırlayan gelişmelere dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük ise, Ardahan Kongrelerinin toplanışı, önemi ve sonuçları hakkında konuştu.
Panelde zaman zaman halk tarafından panelistlere sorular da yöneltildi. Panel sonunda panelistlere katılımcı belgesi ve plâket takdim edildi.
Aynı gün akşam saatlerinde Ahsen Düğün ve Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Kurtuluş Şöleni’ kapsamında protokol üyeleri ve katılımcılara müzik dinletisi sunulmasıyla etkinlikler sona erdi.