Türkmenistan Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin organizesiyle Türkiye’nin 17 ilinde gerçekleştirilen “Türkmen Ressamların Fırçasından Türkiye” adlı çalışmanın son ayağı olan “Türkmen Ressamların Fırçasından Erzurum” bölümü de tamamlandı. Çalışmanın sonunda 57 adet birbirinden güzel resim sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
2 hafta Erzurum’da, 3 ay ise kendi atölyelerinde çalışmalarını sürdüren Türkmen Ressamlar Allamyrat Muhammedow, Gülnaz Rozykulowa, Batyr Bekmyradow ve Bedriguly Amansahedow çalışmalarını Aşgabatta’ta sergilediler. Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk tarafından açılışı yapılan sergi Aşgabatlıların ve orada yaşayan Türklerin akınına uğradı.
VALİ ÖZTÜRK AÇILIŞA KATILDI
Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin bulunduğu Kültür Merkezinde sergi açılışı öncesinde bir program düzenlendi. Erzurum belgeseli ile başlayan törende ilk konuşmayı Kültür ve Tanıtma Müşaviri Hikmet Kaçtıoğlu yaptı. Kaçtıoğlu Türkiye’yi hiç görmemiş olan 40 ressamın 17 ilde resim çalışması yaptığını, daha önce 16 ilin resimlerinin sergilendiğini söyledi. 17 nci İl olarak Erzurum’un sergisinin açıldığını dile getiren Kaçtıoğlu; “Ressamlarımız aynı kökten, aynı kültürden gelmenin heyecanı ile Erzurum’a ve diğer illerimize güzel birer resim kolleksiyonu kazandırdılar” dedi.
ÖZTÜRK’ÜN KONUŞMASI
Daha sonra söz alan Vali Sebahattin Öztürk ise ‘Erzurum’dan, Türkiye’den sizlere kucak dolusu sevgiler, selamlar getirdim’ diyerek konuşmasına başladı. Erzurum’un hem coğrafik olarak, hem de kültürel olarak Türkmenistan’a çok yakın olduğunu dile getiren Vali Öztürk: “Tarihi eserlerimiz, kültürel mirasımız, medeniyet mirasımız büyük çoğunluğu itibariyle Türkmen kültürünün izlerini taşır. Burada bulunan herkesin pekala bildiği gibi, Selçuklular bir Türkmen İmparatoğluğuydu ve bu imparatorluğun en fazla kök saldığı yerlerden bir tanesi bu günkü Anadolu coğrafyasıdır ve onun içinde de Erzurum çok önemli bir yere sahiptir. Erzurum’da Selçuklu eserleri olduğu gibi, onların atabeyliği olan Saltuklu eserleri de var ve ayrıca yine Selçukluların bir devamı olan ve Türkmen kökleri olan Osmanlı eserlerini görmek mümkündür. Ayrıca Erzurum yaklaşık 8 bin yıla dayanan bir geçmişe sahiptir. Pek çok medeniyetin izlerini taşıyan bir şehir. 1071 yılında Sultan Alparslanın, bugünkü Anadolu’yu Türklere yurt yapan Malazgit savaşından sonra da Erzurum’da Türk ve İslam eserleri birer birer boy gösterdi. Eminim ki, değerli ressamlarımız Erzurum’u resmederken resim seçmekte zorlanmışlardır. İlimiz gerçekten çok esere sahip. Bize büyük bir koleksiyon bağışladılar. Bütün ressamlarımıza minnet borçluyuz. Kültürün miras bırakılmasında resimin büyük bir önemi var. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, bu kültürel mirasın tespitinde emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Vali Öztürk Erzurum’da 57 esere imza atan ressamlar Allamyrat Muhammedow, Gülnaz Rozykulowa, Batyr Bekmyradow ve Bedriguly Amansahedow çeşitli hediyeler takdim etti.
Kültür Merkezindeki programın ardından sergi salonunda bulunan serginin açılışı yapıldı. Açılış kurdelesini kesen Vali Öztürk ve beraberindekiler resimleri tek tek incelediler.
“Türkmen Ressamların Fırçasından Erzurum” resim sergisi 15 Nisan 2013 tarihinde Erzurum’da açılacak.