Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Küçükoğlu mazbatasını aldı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
Asgari Ücret Komisyonu 19 Aralıkta toplanacak
Asgari Ücret Komisyonu 19 Aralıkta toplanacak
Göktaş: ‘Üzerinde durduğumuz konu dijital bağımlılık’
Göktaş: ‘Üzerinde durduğumuz konu dijital bağımlılık’
Tunç: 'Milli irade bayrağını yere düşürmedik'
Tunç: 'Milli irade bayrağını yere düşürmedik'
Emine Erdoğan Anadoludakiler Projesini paylaştı
Emine Erdoğan Anadoludakiler Projesini paylaştı
HABERLER>EKONOMÄ°
13 Aralık 2024 Cuma - 06:35

11 ayda 314 milyar destek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, krizler nedeniyle enerjide oluşan yüksek maliyetleri vatandaşlara yansıtmamak için destekleri önemli ölçüde arttırdıklarını belirtti.

11 ayda 314 milyar destek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, krizler nedeniyle enerjide oluşan yüksek maliyetleri vatandaşlara yansıtmamak için destekleri önemli ölçüde arttırdıklarını belirterek “Tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2024 yılının 11 aylık döneminde 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır. Halihazırda, meskenlerde kullanılan elektriğe düşük tüketim kademesinde yüzde 60, yüksek tüketim kademesinde yüzde 40; doğal gaza ise yüzde 63 oranında destek sağlıyoruz.” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bütçelerini sunan Bakan Bayraktar, özetle şunları söyledi:

893 YERLEŞİM YERİNE DOĞAL GAZ

Sayın Cumhurbaşkanımızın 2002 de ortaya koyduğu ‘Türkiye’de her eve, her haneye doğal gaz hizmeti götüreceğiz.’ hedefi kapsamında o gün sadece 5 ilde olan doğal gazı bugün 81 il, 893 yerleşim yeri ve 222 organize sanayi bölgesine götürerek nüfusumuzun yaklaşık yüzde 85’ine doğal gaz kullanım imkânı sunduk.

20 MİLYON METREKÜPLÜK ÜRETİM

Sakarya Gaz Sahamızda günlük doğal gaz üretimimiz yaklaşık 7 milyon metreküpe, yurt içi ve yurt dışı toplam üretimimiz ise 20 milyon metreküpe ulaştı. Bu üretim ile 8,6 milyon hanenin ihtiyacını kendi doğal gazımızla karşılıyoruz. Sakarya Gaz Sahasındaki üretimi 2025 yılının ilk çeyreğinde günlük 10 milyon metreküpe, sonraki süreçte günlük 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece yaklaşık 17 milyon konut abonesinin gaz ihtiyacını Sakarya sahasından karşılayacağız.

YURT DIŞINDA ÜRETİM ARTACAK

Türk mühendisler tarafından dizayn edilerek Türkiye’deki tersanelerde milli imkanlarla inşa edilen sismik araştırma gemimiz Oruç Reis, Somali’de faaliyetlerine devam ediyor. Hedefimiz sadece ülkemizin değil aynı zamanda dost ve kardeş ülke Somali’nin de kalkınmasına, refahına katkıda bulunmaktır. Önümüzdeki dönemde yurt dışında çok daha aktif, çok daha güçlü bir şekilde varlığımızı hissettireceğiz. Irak’ta, Libya’da, Afrika’da, Orta Asya’da, Kafkas coğrafyasında, Güney Amerika’da uluslararası ortaklıklarla petrol ve doğal gaz üretimimizi arttırmayı hedefliyoruz.

ANKARA-İZMİR ARASI YOL

En önemli ithalat kalemlerimizden biri olan petrolde, zorlu bir coğrafyada, bir zamanlar adı terörle anılan, Şırnak Gabar’da Cumhuriyet tarihimizin en büyük petrol rezervini keşfettik. Bu keşifle birlikte, Şırnak’ın adı artık terörle değil, üretimle, istihdamla ve kalkınmayla anılmaktadır. Gabar’da üretimin artırılması ve yeni sahalarda arama çalışmaları için Ankara–İzmir arası bir mesafeye denk gelen toplam 540 km yol yaptık ve buradaki üretimimizi son bir yıl içinde iki buçuk kat artırarak bugün itibariyle günlük 61 bin varilin üstüne çıkardık.

ENERJİ VE MADEN BORSASI

İstanbul Finans Merkezi içinde enerji ve madenciliği de kapsayan uluslararası bir ticaret merkezi oluşturacağız. Bu anlamda; iyi işleyen, şeffaf ve likiditesi yüksek bir enerji ve maden borsasına kavuşacağız.

4 KATINA ÇIKACAK

 Avrupa’da elektrik talebi en yüksek üçüncü ülke olan Türkiye, elektrikli araçlar, dijitalleşme ve yapay zekanın da etkisiyle 2035 yılında 510 milyar kWh’lik bir enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bu yüksek talebin temiz enerji ağırlıklı karşılanması için ‘Yenilenebilir Enerji 2035’ yol haritamızı geçtiğimiz Ekim ayında kamuoyuyla paylaştık. Bu yol haritasıyla birlikte önümüzdeki 11 yılda rüzgâr ve güneş kurulu gücümüzü dört katına çıkararak 120 bin MW’a yükseltmeyi hedefliyoruz.

YERLİ AKSAM KULLANIMI ŞART

Bu yatırımlar arasında ülkemizde bir ilk olacak, toplam 5 bin MW gücünde deniz üstü rüzgâr santralinin kurulmasını sağlayacağız. Ayrıca, 2035 yılına kadar her yıl en az 2 bin MW’lık yerli aksam kullanım şartlı YEKA yarışması yapacağız. Ayrıca, bu hedef kapsamında Türkiye’yi doğudan batıya, kuzeyden güneye kuşatacak bir yeşil enerji koridoru oluşturmak için ülkemizde bir ilk olarak, 40 bin Megavatlık Yüksek Voltajlı Doğru Akım (HVDC) iletim hatlarını da devreye alacak, elektrik şebekemizi çok daha güçlü hale getireceğiz.

NÜKLEER BİR ZARURİYET

Şunu net olarak ifade etmek istiyorum Nükleer enerji arz güvenliğimiz ve iklim hedeflerimiz açısından bir zarurettir. Bu nedenle, ülkemizin 70 yıllık nükleer enerji hayalini Akkuyu Nükleer Güç Santrali projemizle gerçeğe dönüştürüyoruz. Dünyadaki en büyük nükleer güç santrali şantiyesi olan Akkuyu’da, tüm ulusal ve uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak dört nükleer reaktörün inşasına aynı anda devam ediyoruz. Santralin ilk ünitesini en kısa zamanda devreye almayı hedefliyoruz.

DESTEKLER ARTTI

Enerji sektörü için çok kısa sayılabilecek son birkaç yıl içinde, birçok krizi bir arada yaşadık. Pandemi, tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar, yüksek enerji ve emtia fiyatları, artan sermaye maliyetleri, bölgemizde yaşanan jeopolitik gerilim ve sıcak çatışmalar enerji sektörümüz için birçok riski beraberinde getirdi. Yaşanan bu süreçte oluşan yüksek maliyetlerin vatandaşlarımıza yansımasını önlemek için sağladığımız destekleri önemli ölçüde artırdık.

FATURALARA DESTEK

Tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında; 2023 yılında 328 milyar lira, 2024 yılının 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır. Halihazırda, meskenlerde kullanılan elektriğe düşük tüketim kademesinde yüzde 60, yüksek tüketim kademesinde yüzde 40; doğal gaza ise yüzde 63 oranında destek sağlıyoruz.

BAKAN BAYRAKTAR’DAN MUHALEFETE “SU RESTİ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğal gaz faturalarında vatandaşa hep destek oldukların belirterek “Biz, vatandaşlarımıza enerji desteğine devam edeceğiz. Muhalefete tavsiyem şu; siz yönettiğiniz belediyelerde vatandaşlara astronomik su faturaları ödetmek yerine seçimde vadettiğiniz sözleri tutun bu en temel kamu hizmetinde vatandaşa sürekli zam yapmayı bırakın.” dedi.

Maliyetin Altında Veriyoruz

Bakan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurumların bütçeleri görüşmeleri sırasında söz alan Bayraktar, “Muhalefet diyor ki; ‘Sizin göreviniz vatandaşa maliyetine elektrik vermek.’ Biz diyoruz ki ‘Biz vatandaşımıza maliyetin altında elektrik ve doğal gaz veriyoruz.” dedi.

Şecaat Arz Ederken

Muhalefete “Ya ne dediğinizin farkında değilsiniz adeta şecaat arz ederken sirkatinizi söylüyorsunuz.” diyerek yüklenen Bakan Bayraktar, “Bize ‘Maliyetine elektrik verin.’ derken aslında ‘Desteği kesin vatandaşa zam yapın.’ diyorsunuz. Biz AK Parti olarak 2002 yılından bu yana enerji fiyatlarında vatandaşımıza hep destek olduk. Onların enerji alım gücünü hep iyileştirdik.” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Karşılaştırması

Bayraktar, 2002’de asgari ücretle geçinen bir vatandaşın, aldığı ücretin yüzde 20’sini elektrik faturası için yüzde yüzde 25’ini de doğal gaz için ödediğini belirterek “Yani asgari ücreti alır almaz yüzde 45’ini enerji faturasına ödüyordu. Bugün Aralık 2024 itibarıyla vatandaşımız asgari ücretin yüzde 2,4’ü ile elektrik faturasını ödüyor, yüzde 5,6’sıyla doğal gaz faturasını ödeyebiliyor.” dedi.

Avrupa’nın En Ucuzu

Türk vatandaşlarının Avrupa’da meskende en ucuz elektriği kullandığını ifade eden Bayraktar, Satın alma gücü paritesine göre de enerji fiyatlarında Avrupa’nın en ucuz ikinci ülkesi, Türkiye. Biz, vatandaşlarımıza enerji desteğine devam edeceğiz. Muhalefete tavsiyem şu; siz yönettiğiniz belediyelerde vatandaşlara astronomik su faturaları ödetmek yerine seçimde vadettiğiniz sözleri tutun bu en temel kamu hizmetinde vatandaşa sürekli zam yapmayı bırakın.” diye konuştu.

Enerji Bağımsızlığından Rahatsızsınız

Bayraktar, birilerinin Şırnak’ta çevre katliamı yapıldığı yönünde iddialarda bulunduğunu söyleyerek “Biz diyoruz ki güzel ülkemiz on yıllarca terörden çok çekti. O bölgeleri artık terör belasından kurtardık. Bugün Türkiye’nin en kaliteli petrolünü üretir hale geldik. Bu sayede çoğunluğu Şırnak’ın ve o bölgenin evladı 3 binin üzerinde gencimize iş imkânı sunduk. Adeta Şırnak’ı petrolün başkentine dönüştürdük. Biz sizin bundan rahatsızlığınızı anlıyoruz. Siz aslında çevre görünümü altında Türkiye’nin enerjide bağımsız olmasından rahatsızlık duyuyorsunuz.” dedi.

Rahatsız Etmeye Devam

Bu konuda rahatsızlık hissedenlere seslendiği ifade eden Bayraktar, ‘İki gün önce 9 Aralık’ta vefat yıl dönümü olan Gabar şehidimiz Esma Çevik astsubayımız, adını petrol sahalarına verdiğimiz şehit Aybüke Yalçın öğretmenimiz ve tüm şehitlerimizin aziz hatıraları yaşatmak için kusura bakmayın sizi rahatsız etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Enerji Projelerini Görün

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısını yinelediğini vurgulayarak “Sırf muhalefet yapmak adına yaptığımız onca yatırımı, on binlerce enerji emekçisinin 7/24 yaptığı hizmetleri hiçe saymayın. Gelin milletimize umut olan aydınlık geleceğimizin teminatı olan enerji projelerimizi görün. Filyos’u, Akkuyu’yu, Bandırma bor tesisimizi, Silivri’yi, Tuz Gölü’nü, Karadeniz’deki sondaj gemilerimizi, Somali’yi görün. Bunları siz görmeseniz de milletimiz görüyor. Biz de var gücümüzle ülkemiz ve milletimiz için çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

 
Kurtulmuş Asya Yaklaşımını değerlendirdi
 
Bayraktar Akkuyu NGS için tarih verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum ticaret sektörü 3,2 milyar kredi kullandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - İlin bu yılın Ocak – Eylül ayları ...
Erzurum tarıma yoğunlaştı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum ekonomisinde öncelikli olan ...
Ticaret satış hacmi yıllık yüzde 7,2 arttı
Ticaret satış hacmi yıllık yüzde 7,2 arttı, perakende satış hacmi yıllık yüzde 15 arttı.
 
Kacır 'Hedefimiz 100 bin teknoloji girişimi'
Girişim dünyasının en prestijli buluşma noktası Take Off İstanbul ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Yumaklı: İsrail’den bir adet bile tohum almıyoruz
Yumaklı, “İsrail'den bir adet bile tohum almıyoruz. Şu anda bütün dünyada ...
Asgari Ücret Komisyonu 2’inci toplantısı 16 Aralıkta
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde 10 Aralıkta gerçekleştirilen ...
 
Işıkhan’dan adil bir asgari ücret mesajı
Işıkhan, “Birlikte, yan yana yürüyerek ekonomimizin dinamiklerini güçlü ...
Erzurum’da kişi başı 12,3 bin TL bireysel kredi kullanıldı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum bireysel kredi kullanım tutarı ...
Erzurum’un diğer tüketici kredisi verileri açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurumlu bu yılın 9 ayında taşıt, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva