Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Işıkhan tarih verdi
Işıkhan tarih verdi
'Daima minnettarız, ilelebet de minnettar kalacağız'
'Daima minnettarız, ilelebet de minnettar kalacağız'
Fidan: 'Ayrımcılığın hiçbir türü kabul edilemez'
Fidan: 'Ayrımcılığın hiçbir türü kabul edilemez'
Erdoğan’dan kardeşlik ruhu mesajı
Erdoğan’dan kardeşlik ruhu mesajı
Bahçeli: 'MHP sözünün arkasındadır'
Bahçeli: 'MHP sözünün arkasındadır'
HABERLER>EKONOMÄ°
23 Temmuz 2019 Salı - 11:19

100 yeraltı barajı inşa edilecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeraltı barajlarına dikkat çekmek ve faydalarını kamuoyuyla paylaşmak adına düzenlenen “Yeraltı Barajları Eylem Planı” adlı tanıtım toplantısına katıldı. Yeraltı

100 yeraltı barajı inşa edilecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “100 proje ile yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, bu suyun tamamı içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, tamamı sulamaya tahsis edilmesi halinde ise 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 milyon TL net zirai gelir artışı sağlanabilecektir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeraltı barajlarına dikkat çekmek ve faydalarını kamuoyuyla paylaşmak adına düzenlenen “Yeraltı Barajları Eylem Planı” adlı tanıtım toplantısına katıldı. Yeraltı suyunun hem rezerv hem de kalite açısından korunması adına büyük önem taşıyan eylem planı kapsamında Türkiye genelinde 100 adet yeraltı barajının inşa edilmesi hedefleniyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Prof. Dr. Veysel Eroğlu Eğitim ve Sergi Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısında söz alan Bakan Pakdemirli, konuşmasına DSİ’nin son 17 yılda yaptığı hizmetleri hatırlatarak başladı. Pakdemirli bu süre içerisinde “563 adedi baraj, 547 adedi HES, 347 adedi gölet ve bent, bin 332 adet sulama tesisi başta olmak üzere, 8 bin 31 tesis ve proje hizmete alınmıştır” dedi.

6 AYDA TAMAMLANAN 242 TESİS İLE 52 BİN 951 HEKTAR ALAN SULAMAYA AÇILDI

Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında İlan Edilen Eylem Planlarının da dönemlerinde gerçekleştiğine dikkat çekerek yeni hedefleri açıkladı. Pakdemirli, “Su medeniyettir. Su keyfi değil, mecburiyettir. Suyun hayat, hayatında su olduğu klişe değil hakikattir. Uzay Bilimleri araştırmalarında bir arazide yahut buluntuda aranan ilk şeyin su olması bu hakikatin en dikkate değer kanıtıdır. Yakın bir gelecekte göreceğiz ki savaşların büyük bir kısmı su yüzünden çıkacak. Suyun önemi ve gereği konusunda saatlerce konuşmak mümkün fakat biz bu durumu idrak ettiğimiz için bu toplantıyı yapıyoruz. Birinci üç aylık eylem planında: Tamamlanan 43 adet tesis ile 10 bin 530 hektar alanı sulamaya açtık. Yıllık 33 milyon 915 bin TL zirai gelir artışı ve 5 bin 23 kişiye istihdam sağladık. 344 bin kişiye içme suyu sağladık. 73 bin 498 kişiyi ve 153 hektar alanı taşkınlardan koruduk. 39 bin 133 hektar tarım arazisinin toplulaştırılmasını yaptık” şeklinde konuştu.

İkinci ve üçüncü üç aylık eylem planından da bahseden Pakdemirli, “Tamamlanan 199 adet tesis ile 42 bin 421 hektar alanı sulamaya açtık. Yıllık 365 milyon 90 bin 470 TL zirai gelir artışı ve 43 bin 5 kişiye istihdam sağladık. 2 milyon 796 bin 724 kişiye içme suyu sağladık ve 1 milyon 56 bin 556 kişiyi taşkınlardan koruduk. Üçüncü altı aylık eylem planında: Tamamlanmasını planladığımız, 32 adet tesis ile 17 bin 911 hektar alanı sulamaya açmayı ve yıllık 132 milyon TL zirai gelir artışı sağlamayı; 4 milyon kişiye içme suyu sağlamayı ve 11 bin kişiyi taşkınlardan korumayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ’Nİ ‘GIDA ÜRETİM ÜSSÜ’ YAPACAĞIZ”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Sulanmadık arazi bırakmamak, şehirlerimizin içme suyu problemine köklü çözüm, asrın projesi ile yavru vatana can suyu, hidroelektrik enerjide dev hamleler, taşkın koruma tesisleri, atık su arıtma tesisleri, toplulaştırmada başarıyı yakalamak, Afrika’ya can suyu, Cibuti Amboulı Dostluk Barajı, Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında; Suriye’de Çobanbey El-Bab içme suyu ihalesi ve GAP’la, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni ‘Gıda Üretim Üssü’ yapmayı hedefliyoruz.”

“100 ADET YENİ YERALTI BARAJI İNŞA EDİLECEK”

Bakan Pakdemirli, yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetle inşa edilebilen yeraltı barajlarının yapımına, ülkemizde 70’li yıllarda başlandığını ve şu ana kadar sadece 10 civarında yeraltı barajı yapıldığını belirtti. Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılında 100 adet yeraltı barajı inşa edileceğini söyleyen Pakdemirli, başlatılan eylem planıyla; İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın, Balıkesir başta olmak üzere birçok şehirde 100 adet yer altı barajı inşa edileceğini duyurdu.

Pakdemirli “100 proje ile yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, bu suyun tamamı içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, tamamı sulamaya tahsis edilmesi halinde ise, 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 milyon TL net zirai gelir artışı sağlanabilecektir” dedi.

"YERALTI BARAJLARININ HEM MALİYETİ DÜŞÜK HEM DE YAPIM SÜRESİ KISA"

Suyun, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu alanlarda, çevre dostu yeraltı barajlarının yapımına başlanacağını belirten Pakdemirli, 11’inci Kalkınma Planına, yeraltı su havzaları ve barajlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların da eklendiğini söyledi. Yeraltı barajının ne demek olduğunu da; “suyun bulunduğu akiferin tabanına kadar, bir perde veya kil dolgu inşa edilerek, bu yapının gerisinde suyu depolayıp, ihtiyaç anında kullanmamızı sağlayan, kıyı bölgelerimizde, yeraltından suyun denize boşa akıp gitmesini ya da tatlı suyun tuzlanmasını önleyen mühendislik yapılardır” diye tanımladı. Bu yapıların hem maliyeti düşük hem de yapım sürelerinin oldukça kısa olduğunu da sözlerine ekledi.

"SU SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN TEMEL TAŞIDIR"

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, gerçekleştirilen eylem planında katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye teşekkür etti. Aydın, “Su hayatımızı idame ettirebilmek için vazgeçilmez bir nimettir. İnsan vücudu yiyecek olmadan haftalarca dayanabilir fakat su olmadan sayılı günler hayatta kalınabilir. Su sürdürülebilir kalkınmanın temel taşıdır. Küresel iklim değişikliğinin yaşandığı dünyada ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında yer alan ve kullanılabilir su miktarı açısından bakıldığında su stresi altında olan bir ülkedir. Bu tablo su kaynaklarımızın rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını önemli kılmaktadır. Bu sebeple suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde yatırımlar planlayıp, Bakanımızın talimatlarıyla yeraltı barajlarının yapımına önem vereceğiz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye katılımlarından dolayı hediye takdim etti. Daha sonra Bakan Pakdemirli ve beraberindeki heyet, sergi salonunu gezerek yapılan planlarla ilgili bilgi aldı.

“Yeraltı Barajları Eylem Planı” tanıtım toplantısına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın yanı sıra; Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, çok sayıda Bakanlık personeli ve DSİ personeli katıldı.

 
EGM, “Güven Masası” uygulamasını başlattı
 
Uçar: "Kurtuluş meşalesi Erzurum’dan yakıldı"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Erzurum Kongresi; milli iradenin sembolüdür”
Yücelik, 100 yıl önce kurtuluş mücadelesinin yol haritasının çizildiği ...
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilk ihracat treni yarın Erzurum'dan hareket edecek
Türkiye ile Gürcistan arasında sefere konulan ilk ihracat treni, TCDD ...
Zorlu mera, DAP İdaresi’nin desteğiyle yeniden canlandı 
Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Erzurum’da, DAP ...
 
Erzurum Haziran ayı kurulan ve kapanan şirket verileri
TOBB Haziran ayı kurulan ve kapanan şirket verilerini paylaştı.
İşte Erzurum'un sıralamadaki yeri
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Ocak- Haziran 2019 dönemi ibrazında ödenen ...
Tarım kesimine müjde
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen 11. Kalkınma Planı'nda tarım öncelikli ...
 
Pekcan’dan ticaret sektörü değerlendirmesi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 81 ilin esnaf ve sanatkarlar odaları birlik ...
Engelli İş Koçluğu geliyor
Selçuk, İŞKUR’un sağladığı iş ve meslek danışmanlığı hizmeti kapsamında ...
Özakalın ETSO'nun beklentilerini paylaştı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva