Ardahan Üniversitesi (ARÜ), Kafkasya’nın kültürel değerlerini ortaya çıkaracak nitelikteki çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyor.
ARÜ tarafından düzenlenen “Tebriz Geceleri” adlı programın ardından, 28 Mayıs 2014 tarihinde Türk ve İranlı Âşıklar bir araya geldi. “Türk-İran Âşıklar Şöleni” isimli program ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) konferans salonunda gerçekleştirildi.
“MANAS’IN GÖRÜNEN YÜZLERİ” BİR ARAYA GELDİ
Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak’ın yürüttüğü “Manas’ın Görünen Yüzleri: Kayçılar- Akınlar-Ozanlar- Âşıklar” adlı proje kapsamında düzenlenen şölene İran-Umriye’den Ali Karimi Gharehaghaji ile Ghorban Pourvali Alyar teşrif etti. Ardahan-Çıldırlı âşıklar Faruk Erdoğan, Memet Oktay Ergani ve İsrafil Uzunkaya’nın katılımıyla Manas’ın görünen yüzleri bir araya geldi.
Saat 15.30’dan itibaren başlayan şölene İl Kültür ve Turizm Müdürü Sıddık Alagöz, İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş, Prof. Dr. Ceval Kaya, Prof. Dr. Hüseyin Türk, Doç, Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ahmet İçli ile öğretim elemanları ve İBEF öğrencileri katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Türk ve İran âşıklarını takdim ederek sahneye davet etti. Sahneye çıkan âşıklar hep birlikte hoş geldin şiirlerini söyledi. Şiir dinletisinin ardından âşıkların her biri sahnede yeteneklerini sergiledi. Ayrı ayrı söyledikleri şiirlerle birlikte yaptıkları atışmalar da katılımcıları keyiflendirdi.
ŞÖLENİN ÖĞRENCİLERE KATKISI BÜYÜK
Şölene katılan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri, şölendeki atışmalardan seminer derslerinin uygulamaları için ders içeriğine uygun olarak yararlandı. Öğrenciler, Âşıklık geleneği ve onun icrasını Manas’ın görünen yüzlerinden, yani birinci kaynaktan edinmiş oldu. Hem öğretici hem eğlendirici olan şölende halk edebiyatı ürünlerinin çok yönlülüğü âşıkların yürekten sözleriyle sergilendi. İki farklı ülkeden âşıkların oluşturduğu birlik ve bütünlük atmosferi âşıklık geleneğinin evrensel anlamda kültür taşıyıcı unsur oluşunu da gösterdi.
Programda İranlı âşık Ali Karimi Gharehaghaji’ye İl Kültür ve Turizm Müdürü Sıddık Alagöz, Ghorban Pourvali Alyar’a Yrd. Doç. Dr. Mithat Durmuş, Çıldırlı âşık Memet Oktay Ergani’ye Prof. Dr. Ceval Kaya, İsrafil Uzunkaya’ya Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Faruk Erdoğan’a Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak birer teşekkür belgesi takdim etti.
Türk-İran âşıklarının icra ettikleri eserler ve âşıkların atışmaları ile katılımcıların keyifli dakikalar yaşadığı program, katılımcılara teşekkür edilmesi ve toplu hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.