Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
Öğretmenlerden Bakan Tekin'e teşekkür
Öğretmenlerden Bakan Tekin'e teşekkür
Gazze'de can kaybı 37 bin 765'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 37 bin 765'e yükseldi
Fidan Gazze'yi gündeme taşıdı
Fidan Gazze'yi gündeme taşıdı
Aydın partisinden istifa etti
Aydın partisinden istifa etti
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
5 Şubat 2015 Perşembe - 09:56

‘Kanserden değil, geç kalmaktan kork’

Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, kanseri yenmenin imkânsız olmadığına dikkati çekerek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

‘Kanserden değil, geç kalmaktan kork’

Çankaya, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, kanserin, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu ve toplumda önemli bir sosyo-ekonomik yüke neden olduğunu söyledi.
Kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemenin amaçlandığını belirten Çankaya, Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma yolları ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmektedir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90–95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, güneş ışığının zararlı etkilerine uzun süre maruz kalma, kimyasallar gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme riskini azaltacaktır. Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.” dedi.
‘KORKU HEKİME GİTMEYİ ENGELLER’
Çankaya, “Korunmada önce kanserden korkmamak öğrenilmelidir. Korku hekime gitmeyi önler. Bu durum da hastalığın erken teşhisini ve önlenmesini engeller. Kanser, özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde konuşulması ve gündeme gelmesi; hem bireysel hem de toplumun bilinçlenmesine katkı sağlayacaktır. Erzurum Çırçır Mahallesi Prof. Dr. Recep Akdağ Caddesi Yakutiye Bulvarı Kibarlar Apartmanında faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM ) 40–69 yaş arası bayanlarda meme kanseri taraması, 30–65 yaş arası bayanlarda rahim ağzı kanseri taraması, 50–70 yaşlar arasındaki kadın erkek tüm vatandaşlarımızda bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkânları artmakta, yaşam kalitesi yükselmektedir. Ayrıca İlimizde Gezici Kanser Tarama Aracı ile kanser tarama hizmeti verilmektedir.” diye konuştu. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser farkındalığını artırarak toplumu bilgilendirme, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu bilincini oluşturma çalışmalarımız yıl boyu devam etmektedir. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır. Tüm halkımızı ücretsiz kanser taramalarına bekliyoruz.” diye konuştu.
 

 
‘Doğu Anadolu Cazibe merkezi olacak
 
Çakmak gazı çektiği iddia edilen genç ölü bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BEAH’ta duygusal veda
Uzm. Dr. Mehmet Melikoğlu’nun ayrılışı ile ilgili hastane başhekimliğinde ...
Erzurumlu teknisyenden güncel buluş
Erzurum’da bir elektrik teknisyeni, elektrik kayıplarına çözüm bulduğunu ...
Palandöken bir buçuk metre eşiğinde
Erzurum’da salı günü başlayan kar yağışı kayak merkezlerindeki kar kalınlıklarının ...
 
Kar yağışını davul çalarak kutladı
Erzurum’da gece saatlerinden itibaren etkisini gösteren kar yağışı şehri ...
100 mahallenin yolu kapandı
Erzurum’da Salı günü gece etkili olan kar ve tipi nedeniyle mahalleye ...
Yedisu'da kar esareti
Yedisu'ya bağlı 13 köyün tamamı ile Yedisu-Bingöl, Yedisu-Erzurum ve Yedisu ...
 
Polis intiharın eşiğinden döndürdü
Erzurum’da psikolojik sorunlar yaşadığı gerekçesiyle üst geçide çıkarak ...
Topdağı Mehmetçik Vakfı’nın amacını paylaştı
TESUD Erzurum Temsilcisi Emekli Topçu Albay Sabri Topdağı, Temsilci Yardımcıları ...
Erzurumlu İlahiyatçı Gülle Medine’de vefat etti
Erzurum'un yetiştirdiği, Türkiye'nin sayılı kıraat alimlerinden, İstanbul ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva