Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
Öğretmenlerden Bakan Tekin'e teşekkür
Öğretmenlerden Bakan Tekin'e teşekkür
Gazze'de can kaybı 37 bin 765'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 37 bin 765'e yükseldi
Fidan Gazze'yi gündeme taşıdı
Fidan Gazze'yi gündeme taşıdı
Aydın partisinden istifa etti
Aydın partisinden istifa etti
HABERLER>GUNDEM
4 Aralık 2015 Cuma - 09:21

‘Haddi aşmamak lazım’

Yakutiye Müftülüğü Uzman Vaiz Ahmet Ünal özel açıklamalarda bulundu. Ünal, Eğlencenin Ruhan bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, nefsi etkilemediği sürece müzik dinlemede bir sakınca olmadığını belirtti.

‘Haddi aşmamak lazım’

İnsanoğlunun maddi ve manevi ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Ünal, “İslam diniyle getirilen tüm ilkeler insanların dünyalarını ve ahiretlerini mutlu hale getirmek içindir. İslami olan insanidir, insani olanlar İslam dininde yer almıştır. İnsanoğlunun maddi ve manevi ihtiyaçları vardır. Maddi ihtiyaçların karşılanması noktasında insan için gerekli olan şeyler manevi ihtiyaçlarında karşılanması noktasında gereklidir. Yeme, içme, ailevi münasebet madden ne kadar gerekli ise, kalbin huzuru, insanın süruru içinde manevi destekte o kadar gereklidir. Bu itibarla haram olmayan şeyleri, helal yollara yeme, içme ve ailevi ilişki mubah hatta bazı durumlarda vacip ise, manevi ihtiyaçların giderilmesi noktasında da haram olmayan yollar kişi için öylece mubah kapsamındadır.” dedi.

‘KURANDA VE HADİSTE BİREBİR BİLGİ YOK’

Konu hakkında yeterli sonuca ulaşmak için fıkıh literatürüne bakılması gerektiğini söyleyen Ünal, “Arapça olarak ayette ve hadiste musiki kavramını bire bir ifade edecek bir kavram bulunmamaktadır. Fıkıh literatüründe gına, teganni (şarkı), melahi (çalgı aletleri) ile ilgili görüşler yer almaktadır. Fıkıh kitaplarını incelediğimiz zaman dört mezhebin (Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbeli) tamamında şarkı dinlemek ve müzik aleti çalmakla ilgili mekruh veya tahrimen mekruh hükümlerinin verildiğini mütalaa etmekteyiz. Bu hükümlerin verilmesinde delil olarak sunulan ayetler ve hadisler şöyledir. “Bazı insanlar Allah’ın yolunu (ayetlerini) alay konusu yaparak halkı sinsice Allah’ın yolundan saptırmak için ‘söz eğlencesini’ satın alırlar.” “Siz, ağlayacak yerde dudak bükerek ve istihza ile gülerek bu söze mi (Kur’an’a mı) hayret ediyorsunuz?” “Ümmetim içerisinde gayri meşru ilişkiyi, ipeği, şarap ve meafizi (eğlence aletlerini) helal sayan bir grup olacaktır.” Müzik dinlemenin ve söylemenin lehinde en önemli söylem Gazzali’ye aittir. O, İhyâü ulûmi’d-dîn isimli eserinde şöyle ifade etmiştir. “Müzik dinlemek haramdır demek, Allah müzik dinleyen kişileri cezalandıracaktır demektir. Bu ise, sırf akılla bilinebilecek bir husus değildir. Öyleyse, bu konuda naslara ve bu nasların ışığında yapılan kıyaslara başvurmak gereklidir. Eğer bu konuda nas ve nassa kıyas yoluyla ulaşılan doğru bir sonuçlanma yoksa müzik dinlemenin haramlığı iddiası boşa çıkmış olur”” diye konuştu.

İÇERİĞİ VE SÖYLEYENİ ÖNEMLİ

Dinlenen ve söylenen şarkının içeriğinin önemli olduğunu vurgulayan Ünal, “Yukarıda farklı görüşleri ifade ettikten sonra elbette şu hususu vurgulamadan geçemeyiz. İçinde isyan, küfür veya İslâm’ın hoş karşılamadığı sözler bulunan yahut cinsel tahrik, müstehcenlik gibi dinimizce hoş görülmeyen şeylere yol açan her türlü şey yasak kapsamındadır. Bunun görsel, işitsel veya yazılı olmasında herhangi bir farklılık yoktur. Bu sebeple böyle sonuçlar doğuracak her türlü müziğe veya daha umumi olarak ifade edilirse sanata helal dememiz mümkün değildir. Günümüzde bazı kardeşlerimizin takva boyutlarında her türlü müziğe karşı bir tavır takındıklarını müşahede etmekteyiz ki, elbette bizim de takva sahibi kardeşlerimize karşı saygılı olmamız ve onların bu hissiyatını hafife almamamız gerekmektedir. Sonuç itibariyle insanı haram olan şeylere götürmeyen, isyana sürüklemeyen, cinselliğe zemin hazırlamayan vs. müziği dinlemek veya icra etmek mubah (isteyenin dinleyebileceği, isteyeninde dinlemeyeceği) kapsamında değerlendirilmeli, müzik ve çalgı aletlerini de Müslüman veya gâvur olan şeklinde bir ayrıma tutmadan mahiyeti içerisinde tartışma konusu yapılmalıdır. Yoksa uzun yıllardan beri tartışılan ve uzun yıllarda tartışılabilecek olan bir konu hakkında birçok farklı veya yanlış cümleleri ifade etmiş oluruz.” şeklinde konuştu.

 
‘Mağdurlara destek milli şiarımız’
 
Tarihi semaverler Erzurum’da onarılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Mağdurlara destek milli şiarımız’
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Erzurum İl Temsilcisi Alper ...
Büyükşehir’den 160 branşta eğitim seferberliği
Büyükşehir Belediyesi Sanatsal ve Mesleki Eğitim Kursları (ESMEK) Hilalkent ...
Büyükşehir’den “Tarihe Yolculuk”
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın gençler ...
 
Özdemir, engellilerle buluştu
3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Aile ve Sosyal Politikalar ...
Görme engellilere çağdaş yaklaşım
Türk Telekom Grubu, Boğaziçi Üniversitesi GETEM işbirliği ile 2011 yılındaki ...
Korkut, engelli öğrencileri ağırladı
Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ...
 
Aksakal: Her sağlıklı kişi engelli adayıdır
Hizmet-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, engelli bireylerin ...
Engellilere sanatla farkındalık yaklaşımı
3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında farkındalık resim sergisi açıldı.
Meral: ‘Her gün hatırlanmak istiyoruz’
Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, 3 Aralık Dünya ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva