9.Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı ‘ Sazın ve Sözün Ustalarını Buluşturuyoruz’ sloganıyla Karslıları aşıklarla buluşturdu.
Yurtiçinden ve Yurtdışından yaklaşık 200 aşığın katıldığı program Kars Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda sazın ve sözün ustalarını buluşturdu.
Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay’ın konuşmasının ardından söz alan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, aşıklığın Türk kültür medeniyetiyle yaşıt bir olgu olduğunu söyledi.
Başkan Murtaza Karaçanta; “Taşıdığı değer, sosyal hayata vermiş olduğu yön ve insan hayatını etkilemesi bakımından kitleler ve bireyler üzerinde her zaman etkili olmuştur. Kelime manası itibari ile âşık olan anlamı taşıyan, gönül, saz ve söz ustaları olan kültürümüzün vaz geçilmezleri âşıklarımız, aynı zamanda tarihimizin de tanıklarıdır.ilk Oğuz destanlarında tanıdığımız aşıklarımız, zaman yolculuğunda toplumun hassasiyetlerinde, öncü ve önder olmuş, unutkanlıklara hafıza, korkaklara yürek, sevdalılara gönül köprüsü kurmuştur. Tarihin seyri içerisinde; bir gün başında börkü sırtında sazı ile karşımıza çıkmış bizi destanlarda anlatmıştır.Aşıklar; Bir gün sırtında hırkasıyla yunus olmuş, aşka doğru götürmüştür.Bir gün Dadaloğlu olmuş, hepimiz adına başkaldırmıştır. Asya'dan balkanlara, o muhteşem coğrafyada, toplumun susmayan dili haykıran vicdanı olmuştur âşıklar Sazının namelerinde biz olduk , sözünün dizelerinde biz olduk” dedi.
Başkan Murtaza Karaçanta; “Sevgisinde biz, öfkesinde biz olduk.Aziz hemşerilerim; Şehrimiz ve bölgemizde âşıklık geleneğinin önemli kilometre taşlarındandır.Bizler, bundan dolayı çok şanlı bir toprağın evlatlarıyız. Bu pencereden bakınca, şenlik babayı sadece Çıldırlı bir âşık olarak görmek bizleri yanıltır. Aşık şenlik aynı zamanda kahramanlığın adıdır. İslam ehli olan işitsin bilsin.Can sağ iken yurt vermeyiz dediğinde,Cihana meydan okuyan bir yürekle hepimizi temsil etmiş, hepimiz adına söylemiş, hepimiz adına gürlemişti. Bugün memleketimizde bu geleneğin ;emsilcileri aynı zamanda şenlik babanın öğrencileridir.Kağızmanlı Hıfzı'nın sefil baykuş ıe gezersin bu elde türküsünü dinlerken hepimiz aynı tadı almadık mı? Ben vatana ağlar idim ıraktan Gördüm de kurtuldum gamdan firakta! Gözümüz açıldı kudreti haktanGüzel Çildir Kars Ardahan göründü dizelerindeki vatan hasretini bizlere aşık Zülali'den daha iyi kim öğretebilir ki. Bir atım var ala paça, Koymadı ki kırat kaça.Merhum Murat Çobanoğlu'nun ruhumuza üflediği tadı nasıl unuturuz? Gönülden gönüle kurduğu köprüden nasıl geçmeyiz? Biz Çoban oğlunu nasıl unutur nasıl unuttururuz? Sizler, aşıklarımız; sizler nasıl ki kültürümüzü yaşatıp ölümsüzleştirdiniz,Bizlerde sizleri ölümsüzleştirip sonsuza kadar yâd edeceğiz.Şeref Taşlıova'yı nasıl baş tacı yapmayız? Şehrimizin değerlerine veŞehrimize değer katan herkese minnettarız.Vicdanen borçluyuz, ahlaken borçluyuz.Muhterem misafirlerimiz; Geleneksel aşıklar şölenimize renk katan kültür mirasçılarımıza, aşıklarımıza, huzurlarınızda minnet dolu teşekkürlerimi sunuyorum. Yaptıkları iş önemlidir. Taşıdıkları misyon önemlidir. Kendileri önemlidir. Türk kültür medeniyetinin tarih yolculuğundaki son halkaları, kıymetli aşıklarımız.Sizlere önemli vazifeler düşmektedir. Sizler; yunus Emre’nin, Dadaloğlu’nun, Şenlik Babanın, Aşık Zülalinin, Kağızmanlı Hıfzının. Çobanoğlu’nun, Taşlıova’nın izinde yürümeye, yeni çıraklar yetiştirmek ve bu kutlu mesleği gelecek çağlara taşımaya memur ve mecbursunuz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından aşıklar söz aldı. Aşıkların seslendirdiği bir birinden güzel eserler salonu doladuran Karslıların beğenisini kazandı. Usta çırak aşıkların atışmaları ise salonda alkışların yükselmesine neden oldu. Aşıklar bayramında sahne alan birbirinden değerli aşıkları hünerlerini sergiliyor.