Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Beden Eğitim ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Şebin, Erzurum’da kış sporları olimpiyat köyü projesi geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “Üniversiteler de kış sporları araştırma merkezleri kurulmalı” dedi.
Kış sporları konusunda bir yazı dizisi kaleme alarak önemli tespitlerde bulunduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Beden Eğitim ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Şebin, “En önemli konulardan biriside havayolu ulaşımında saat uyarlanması ve bunu bir strateji kabul ederek bir slogan haline getirilmesi gerekmektedir. İstanbul-Erzurum Ankara –Erzurum arası hafta sonu uçak tarifelerinin saatleri turizm aktivitelerine göre ayarlanması gerekir. İstanbul ve Ankara’dan hafta sonları sabah erken saatlerde Erzurum’a, Erzurum’dan ise İstanbul ve Ankara ya akşam geç saatlerde uçak seferlerinin konması konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Bu saatlerde konulacak uçak tarifeleri Palandöken kayak merkezinin havalimanına çok yakın mesafede olması itibariyle İstanbul’dan ve Ankara’dan insanlar günü birlik olarak şehre gelip kayak yaptıktan sonra tekrar aynı gün evine dönebilir. Bu sayede insanları Erzurum’a getirilmesi sağlanmış olur. Palandöken kayak merkezinin havalimanına yakın olması buraya has bir özelliktir. Dünyanın başka hiçbir kayak merkezinde bu özellik yoktur. Dolaysıyla bu özelliği dikkate alarak fırsata dönüştürüp insanlara mükemmel bir tercih sunulmuş olur ve bu özelliği bir ayrıcalık kabul edip kış turizmi sloganı haline getirebiliriz” dedi.
BİLİMSEL YAKLAŞIM
Erzurum da Kış Sporları Olimpiyat köyü projesi geliştirilmesinin gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kenan Şebin, “Gelecek yıllarda Erzurum olarak kış olimpiyatlarına çok ciddi bir şekilde komisyonlar oluşturularak ve tüm ilgili kamu kuruluşlarla işbirliği yapması ve önemli projelerin hayata geçirilmesi ile mümkündür. Bu projeler orta ve uzun vade de planlanmalıdır. Tabii sadece olimpiyat yapmak marifet değil. Aynı zaman da sportif başarılar için önemli alt yapı yatırımlarının yapılması gerekir. Ülkemiz ekonomik ve siyasi anlamda büyük gelişme kat etmesine rağmen sportif anlamda ülke olarak başarıyı yakalayamamıştır. Bunun birçok nedeni ve çözüm yolları bulunmaktadır. Öncelikle tüm federasyonlar lisanlı sporcu sayısının artırılması için büyük çaba sarf ettikleri görülmektedir. Lisanslı insan sayısının artırılması başarıyı temsil etmez. Başarı, uluslararası arenada her alanda mücadele edecek ve her zaman şampiyonların tesadüfü değil sistemin getirdiği başarılar olmalıdır. 75 milyonluk bir ülkede 30 milyonun üzerinde bir gençliğe sahip olmak çok büyük avantajdır. Sportif başarıyı sağlamak için bu işi başarmış ülkeler örnek alınabilir. Bu tür araştırmaları ve benzer çalışmaları zamanımızda uygulamak zor değil, çünkü her türlü alt yapıya sahip bir ülkeyiz. Sadece sistemin oturtulması gerekir. Sistemin oturtulması için de bazı değişikliklerin yapılması şarttır.” diye konuştu.
Erzurum’da çok daha büyük organizasyonlar yapılabileceğini belirten Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Beden Eğitim ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Şebin, “Organizasyon bitti ve üzerinden tam bir yıl geçti. Bundan sonra yapılması gereken önemli şeyler var. Türkiye de 163 özel ve devlet üniversitesi bulunmaktadır. Bu üniversitelerin yarısından çoğu her yıl Bursa Uludağ’da sponsor firmalarla birlikte gençlik kış kampları düzenlenmektedir. BU yılda Erciyes kayak merkezi bir çok üniversitenin festivaller aracılığıyla Kayseriye gelmelerini sağladılar ve halen devam etmektedir. İstanbul’daki bir insanın kalkıp Uludağ’a gitmesi ve otele yerleşmesi yaklaşık bir gününü almaktadır. Erzurum’a gelmesi ise en fazla 2.30 dakikasını alacaktır. Buradan yola çıkarak bu üniversitelerin Erzurum’a getirilmesi ve bu tür organizasyonlar sayesinde gençlerin Erzurum’da çok daha büyük organizasyonlar yapılabilir. Önceden hazırlanacak tanıtım cd’leri veya Erzurum kış sporlarının tüm branşlarının yapılabileceği imkânların sunulacağı paket sunumlar ile ilgili WEB sayfalarının hazırlanması gerekir. Erzurum’a gelecek olan gençliğin aktivitelerin sadece kayaktan ibaret olmadığı bunun yanında şehir de bulunan tüm sportif tesisler ile ilgili aktivitelerden yararlandırılması bir çekim gücü yaratacaktır. Böylelikle otellerin doluluk oranı artmış olacak ve mevcut oteller düğün faaliyetlerini yapan otel konumundan çıkarılarak turizm oteli konumuna girmiş olur. Tabi bu noktada her şeyi devletten beklemek en büyük hata olacaktır. Otel yönetici veya sahiplerinin de bu konuda gayret sarf etmeleri gerekmektedir.” diye konuştu.