Karslı gazeteci-yazar ve müzisyen Salih Şahin’in “Ozanlık Gelenekleri ve Doğulu Saz Şairleri” adlı kitabının genişletilmiş ikinci baskısı çıktı.
Ozanlığın temeline inen kitapta Artvin’den Malatya’ya kadar birçok güçlü ozana ve ilk kez Dede Korkut ile Köroğlu’na da yer verildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nca ilgililere ve orta dereceli okullara kaynak ve yardımcı ders kitabı olarak kabul edilen kitapta Artvin’den Malatya’ya kadar güçlü aşıklara yer verildi.
Dede Korkut’tan günümüze kadar aşıklık gelenekleri ve konuları, halk şiiri türleri ders kitabı özelliğinde ilk kez yer alıyor. Ayrıca ozanların hayatları ve şiirleri, tarihi şiirler de yer aldı. Ürün Yayınevi tarafından yayınlanan 612 sayfalık kitabın son bölümünde ozanların bazı özel fotoğrafları da yayınlandı.
Doğu Anadolu’da aşıklık geleneğinin yaşaması ve yarınki kuşaklara aktarılması amacıyla bu kitabın genişletilmiş ikinci baskısının yapılmasında Gazeteci Yazar Sait Küçük’ün de katkısına teşekkür eden Salih Şahin; “Ozanlık Gelenekleri ve Saz Şairleri kitabının birinci baskısı daha çok Kars ve Erzurum dolaylarını kapsamaktaydı. Ancak isim Doğulu Saz Şairleri olunca, Doğu Anadolu Bölgesi’nin diğer illerinde yetişen ozanlarımızı da kapsadığını düşünerek Ağrı, Malatya, Erzincan, Iğdır, Ardahan ve Van gibi illerimizin yetiştirdiği ozanlara da yer vermek ihtiyacını duydum. Bu kitapta Artvin coğrafi bakımdan Doğu Anadolu’nun dışında bir il olsa da, Kars ve Erzurum âşıklık kültürüne katkılar sunarak bir yer edinmiş olan Artvinli Aşık Deryami’ye de yer verildi. Daha önemlisi de bir saz şairleri antolojisinde ilk defa ozanların piri olarak kabul edilen Dede Korkut, kitapta hayatı ve eserleriyle birlikte yer aldı. Oğuznamelerde Iğdır - Sürmeli Karakalesi’ni ve Kağızman’ı yaylak tutan Oğuzlar ve Dede Korkut, en çok bu bölgenin bir ozanıdır. Yine bu bölgenin önemli ozanı Köroğlu da kitapta yer almıştır” dedi.
İlk baskısı 1984 yılında yayınlanan kitap, o dönemdeki adı Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Yayınlar Daire Başkanlığınca yapılan incelemede, ilgililere ve orta dereceli okullara kaynak ve yardımcı ders kitabı olarak kabul edilmişti. Kitap, ayrıca bakanlık kütüphanelerince de satın alınmış ve Aşıklık Edebiyatıyla ilgili birçok bilim adamı tarafından da kaynak gösterilmiş, kısa sürede tükenmişti.