İşsizlikle mücadelede işsizlerin aktif rol alacağı bir uygulamayı hayata geçiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, üniversite mezunu işsizler arasından 2 bin kişiyi İŞKUR’da iş ve meslek danışmanı olarak istihdam edecek.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işsizlikle mücadelede işsizlerin aktif rol alacağı bir uygulamayı hayata geçiriyor. Bakanlık, üniversite mezunu işsizler arasından 2 bin kişiyi İŞKUR’da iş ve meslek danışmanı olarak istihdam edecek. Böylece işsiz durumdaki 2 bin kişi, iş arayanlara rehberlik yapmaya başlayacak.
Gelişmiş ülkelerde danışmanlık faaliyetlerinin, istihdam hizmetlerinin en önemli ayağını oluşturduğunu anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, refah seviyesinin çok yüksek, işsizliğin ise en düşük olduğu ülkelerden biri olan İsveç’te kamu istihdam kurumunda 2010 yılı itibariyle görev yapan 10 bin 500 civarındaki personelin 8 binden fazlasının danışmanlık hizmeti sunduğunu söyledi.
Her işsize bir danışman
Çelik, İŞKUR’da görev yapan personel sayısının ise toplam 3 bin 297 olduğunu, bu personelin sadece 393’ünün iş ve meslek danışmanlığı eğitimi aldığını, halihazırda danışmanlık faaliyetlerinin bu kişiler tarafından yerine getirilmeye çalışıldığını belirtti.
Türkiye’deki iş gücü dikkate alındığında bu eğitimi alan personel sayısı ile bu kadar önemli bir hizmetin belirlenen hedefler doğrultusunda yürütülmesinin zor olduğunu ifade eden Çelik, bu nedenle İŞKUR’a kayıtlı her işsizin bir iş ve meslek danışmanı olacağını ve işsizlere birebir hizmet verileceğini dile getirdi.
Mesleği olan ya da olmayan tüm iş arayanlara mesleğe yönlendirme ve iş bulma hizmeti sunulacağını belirten Çelik, şunları söyledi: “Danışmanlar, kişilerin mesleki ve kişisel özelliklerini dikkate alarak, iş ortamına daha iyi uyum sağlamaları için yardımcı olacak.
Kişiye özgü takip süreci
Böylece meslek edinme, iş arama, iş bulma ve işte kalma konusunda birebir, kişiye özgü ve yakından takip edilen bir süreç hayata geçirilecek. Bu sayede, ‘doğru kursiyerin doğru kursa ve doğru işsizin doğru işe’ yönlendirilmesiyle işsizlik oranı ve süresinin azaltılmasında ve kaynakların etkin kullanılmasında önemli katkılar sağlanacak.
İŞKUR’da görevlendirilmek üzere iş ve meslek danışmanı alımı sürecini başlattık. Bu amaçla, İŞKUR tarafından belirlenen kriterlere sahip olan üniversitelerde düzenlenecek olan, 360 saatlik İşgücü Yetiştirme Kurslarına Ağustos ayı içinde başlanacak. Bu kurslara katılacak 3 bin 500 kişi, İŞKUR’da çalıştırılacak 2 bin sözleşmeli iş ve meslek danışmanlığı pozisyonuna başvurabilecek.”