Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>ASAYÄ°Ş
1 Mart 2021 Pazartesi - 02:56

İnsan Hakları Eylem Planında geri sayım

Adalet Bakanlığınca hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylem Planının 2 Mart’ta açıklayacak.

İnsan Hakları Eylem Planında geri sayım

Adalet Bakanlığınca hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylem Planının 2 Mart’ta açıklayacak. Eylem Planının açıklanmasının ardından Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde sunulacak yeni yargı paketleriyle plan kapsamındaki faaliyetler yasalaşacak, yeni uygulamalar devreye girecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Mayıs 2019’da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesinin 256 faaliyetten 122'si çok sayıda idari düzenleme ve yasal çalışmalarla tamamlandı. Bugüne kadar üç paket ve idari düzenlenmelerle belgedeki faaliyetlerin yaklaşık yüzde 50'si hayata geçirildi.
Birinci paketle yapılan değişikliklerle bireylerin hak ve özgürlük alanları genişletildi. İfade ve toplanma özgürlüğünü ilgilendiren yargı kararlarına karşı istinaf incelemesinden sonra Yargıtay’a da başvuru imkanı getirildi. Terörle Mücadele Kanunu'na "Haber verme sınırları içerisinde yer alan, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz" hükmü getirildi. Soruşturma aşaması için ayrı bir azami tutukluluk süresi belirlendi. İnternet erişim engelleme usulleri, ifade özgürlüğü çerçevesinde revize edildi. Vatandaşların uzun yargılama süreçleri ile karşı karşıya kalmaması için bazı fiillere yönelik soruşturmaların fail ile savcı arasında anlaşmayla sonlandırılabilmesi seri muhakeme usulüyle sağlandı. Bazı suçların basitleştirilmiş ve hızlı bir yargılama usulüyle görülmesini sağlayan basit yargılama usulü getirildi. Özellikle cinsel şiddet mağduru çocukların ve kadınların adli süreçte ikincil örselenme yaşamaması amacıyla Çocuk İzlem Merkezi ve Adli Görüşme Odalarının kullanılması zorunlu kılındı.
İNFAZ SİSTEMİ REVİZE EDİLDİ
İkinci pakette ise ağırlıklı olarak infaz sistemine yönelik bazı düzenlemeler getirildi. Yeni bir infaz hakimliği modeli oluşturuldu, infaz uygulamalarının uzmanlaşmış hakimler tarafından yürütülmesi uygulamasına geçildi. İnfaz sistemi revize edildi ve alternatif infaz usulleri geliştirilerek infazda adalet ve etkinlik sağlandı. Ceza infaz kurumlarında bulunan vatandaşların haklarının genişletilmesi sağlandı. Bu kapsamda, hapis cezalarının hafta sonu, geceleyin veya konutta infazına ilişkin mevcut uygulamanın sınırları artırıldı. Kadınlar ve yaşlılar için öngörülen konutta infaz usulünün ceza sınırı artırıldı ve çocuklar da bu usule dahil edildi. Ceza infaz kurumlarında bulunanların koşullu salıverilmesi, açık ceza infaz kurumlarına geçebilmesi ve diğer bazı hakları açısından önem taşıyan "iyi hallilik değerlendirmesi" revize edildi.
HUKUK UYUŞMAZLIKLARI KAPSAMINDAKİ YARGILAMALAR SADELEŞTİRİLDİ
Üçüncü yargı paketi kapsamında ise hukuk uyuşmazlıkları kapsamındaki yargılamalar basitleştirilip sadeleştirildi. Uyuşmazlıkların daha az masrafla ve kısa sürede çözülebilmesi için tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk getirildi. Bazı davaların (ticari davalar, fikri ve sınai haklardan kaynaklanan davalar gibi) ihtisaslaşmış hakimler tarafından il merkezlerinde görülebilmesinin önü açıldı. Hukuk mahkemelerindeki duruşmalara avukatların bulundukları yerlerden video konferans yöntemiyle bağlanmalarını sağlayan e-duruşma uygulaması başlatıldı. Ticari davalarda basit yargılama usulünün uygulama sınırı yükseltildi ve bu suretle yargılamaların daha hızlı tamamlanmasının önü açıldı.
İdari düzenlemeler kapsamında hayata geçirilen hedef ve faaliyetler ise şu şekilde:
- Türk Yargı Etiği Bildirgesi kamuoyuna ilan edildi ve HSK tarafından uygulanmaya başlandı.
- Hakim ve savcı adaylarının mesleğe daha iyi hazırlanabilmeleri için Türkiye Adalet Akademisi yeniden yapılandırıldı.
- Hakim ve Cumhuriyet savcılarının kararlarının, AYM ve AİHM kararlarına uygunluğunun meslekte yükselme süreçleri ve denetimlerinde gözetilmesi sağlandı.
- Hukuk eğitiminin kalitesinin artırılması için hukuk fakültelerine girişte aranan ve 190 bin olan başarı sıralaması önce 125 bin'e daha sonra da 100 bine yükseltildi.
- 2020'de tüm noterliklerde güvenli ödeme sistemine geçilerek, taraflar arasındaki para transferinin işlem tamamlanmadan gerçekleşmemesi sağlandı.
- Yargıda şeffaflığın bir gereği olarak kişisel verilerin korunması kaydıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun hakim ve savcılar hakkında verdiği disiplin kararlarının bazılarının kamuoyuna açıklanması sağlandı.
- Kadına yönelik şiddet konusunda özel önlemler alındı. Bu kapsamda, 2019'da "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması" konulu genelge yayımlanarak birçok yeni uygulamaya işaret edildi ve somut adımlar belirlendi.
- 7 adliyede faaliyete geçirilen ve mağdurlara adli süreç boyunca bilgilendirme, yönlendirme ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunulması amacıyla oluşturulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri müdürlüklerinin sayısı bugün itibariyle 108 oldu. Adli süreçte kırılgan gruba mensup mağdurların sanık ile yüz yüze gelmeden ve ikincil örselenme yaşamadan ifade ve beyanlarının özel ortamlarda alınması için 89 adliyede 93 Adli Görüşme Odası (AGO) kuruldu.

 
‘Türkiye dünyanın lideri olmaya giden bir ülke’
 
Erzurum Ocak ayını 22’inci sırada tamamladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jandarma 103 adet tarihi obje ele geçirdi
Jandarma ekiplerinin alıcı kılığında yaptığı çalışmada 103 adet tarihi ...
Hainlerin inleri imha edildi
Bitlis kırsalında yürütülen operasyonda teröristlerce kullanılan çok sayıda ...
Teslim olan terörist sayısı 31’e yükseldi
2021 yılı içerisinde sadece ikna yoluyla teslim olan örgüt mensubu sayısı 31'e yükseldi.
 
Evlat nöbetindeki aileler, çağrıda bulundu
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
Nöbetteki ailelerden Gara şehitlerinin ailelerine ziyaret
HDP önünde evlat nöbeti tutan aileler, Gara’da şehit edilen er Müslüm ...
Eryılmaz, Mehmetçik Vakfı önceliklerini paylaştı
TSK Mehmetçik Vakfı Erzurum Temsilciliği; Şehit Gazi yakınlarının ziyaretlerinin ...
 
MİT ve jandarma teröristlerin inlerine girdi
Mardin İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerince yapılan müşterek ...
Evlat nöbetindeki ailelerden Erdoğan’a vefa
Çocukları terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
Evlat nöbeti eylemine bir aile daha katıldı
Çocuklarının terör örgütü PKK mensuplarınca dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva