İşitme engellilerin rahat iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla üniversitelerin tıp, hukuk, ilahiyat, hemşirelik, öğretmenlik ve tercümanlık gibi bölümlerinde eğitim gören öğrenciler için işaret dili zorunlu ders oluyor.
Birçok üniversitenin sıcak baktığı işaret dili dersine ilk olumlu cevap Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nden geldi. Üniversite, işaret dilini yaşlı bakımı, acil bakım, çocuk gelişimi, mütercim tercümanlık ve hemşirelik gibi bölümlerine zorunlu ders olarak koyacak. Diğer bölümlerdeki öğrenciler ise bunu seçmeli ders olarak alabilecek.
İşitme engellilerin hastane, adliye gibi kurumlarda dertlerini anlatmada çok zorluk çektiklerine dikkat çeken İşitme Engelliler Federasyonu (İEF) Başkan Yardımcısı Muammer Ay, "Onların en çok ihtiyaç duyduğu doktor, öğretmen, avukat, hemşire ve polis gibi meslek dallarında işaret dili bilen yok. Engelli vatandaşlar ancak bir tercüman vasıtasıyla dertlerini anlatabiliyor. İşaret dili bilen tercüman sayısı da az olduğu için engelliler büyük sıkıntı çekiyor." diyor. 'Engelsiz üniversite' sloganıyla yola çıktıklarını kaydeden Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akile Gürsoy, "Avrupa'da işaret dili zorunlu ders. Türkiye ise bu konuda çok geride." diyor. Gürsoy, engelli öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla işaret dili dersine onay verdiklerini ifade ediyor.
İşaret dili dersleri üniversitelerle sınırlı kalmayacak. İEF, polis akademileri ve sağlık meslek liselerinde işaret dili için çalışmalarını sürdürüyor. Havayolu şirketleri ile de görüşme halinde olan İEF, Onur Air'den olumlu cevap almış. Daha önce Kâğıthane Kaymakamlığı ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, çalışanlarının işaret dili dersleri almasını sağlayanlardan. Bu arada Sağlık Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı, Türk Psikologlar Derneği, Yapı Kredi Bankası, devlet hastaneleri ve özel hastaneler gibi birçok kurumla görüşmeler de sürüyor.