ÖĞ-DER Erzurum Şube Başkan Abdullah İkinci, MEB’de her öğretim yılında olduğu gibi bu senede değişiklikler yaşandığını belirterek, ÖĞ-DER olarak yeni eğitim yılının başında beklentilerini anlattı.
2013-2014 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla yeni göreve başlayan genç öğretmenlere hayırlı olması temennisinde bulunan İkinci, “Bunun yanında 1 Eylülden itibaren okullarında Tatil sonucunda görevlerine yeniden başlayan kıymetli öğretmenlerimize ÖĞ-DER Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak başarılar diliyoruz. Yeni eğitim dönemimiz tüm eğitim çalışanlarına, öğrencilerimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Milli ve manevi değerlerine bağlı bir neslin yetişmesine vesile olacak çabaların olmasını, artmasını temenni ediyoruz” dedi.
MEB’de her öğretim yılında olduğu gibi bu senede değişiklikler yaşandığını kaydeden İkinci, “Sistemler, sınavlar, yönetmelikler değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığımızın yeni Orta öğretim Kurumları Yönetmeliğini ve Ortaokullarda SBS yerine konan ortak sınav uygulamasını olumlu bulduğumuzu belirtmekle beraber ÖĞ-DER olarak Bakanlığımızdan yeni eğitim yılının başında beklentilerimizi paylaşmak istiyoruz. Artık sık sık sistem değişikliği yaşanmasın. Uygulamaya konulan sınavlar, yönetmelikler uzun süre uygulanabilmesi sağlanmalıdır. 40 bin öğretmen atandı fakat yeteri kadar öğretmen alımı olmadığından binlerce sınıfta vekil öğretmenler görev yaparak eğitime başlanacak. MEB vekil öğretmen çalıştırmaktan vazgeçmelidir. MEB’ler de yönetici karmaşaları devam ediyor. Ertelemeler, iptaller, zikzaklar, adaletsiz uygulamalar MEB’e olan güveni azaltıyor. MEB, iş ve işlemlerini mahkemelerde çözmek yerine iş yapan danışmanlar, adaleti gözetecek iş bilen yöneticiler istihdam ederek adaletli kararlar vermelidir. MEB, sorunları mahkemede çözün mantığından vazgeçip adil çözümler üretmelidir. Yönetici atamada haksızlıklar olduğunu görmekteyiz. Söz konusu kadrolar için yapılacak atamalarda; Hakkaniyet ve adalet sınırlarını zorlayan, haksızlık ve torpile meydan verecek uygulamalardan vazgeçilmelidir. Önceden tanımlanan ve herkesçe kabul edilmiş ölçütler objektif ve bilimsel olarak uygulanmalıdır” diye konuştu.
Doğuya atanan öğretmenden çok doğudan tayin olan öğretmen olduğunu dile getiren İkinci daha sonra şunları kaydetti; “Buna çözüm acilen üretilmelidir. Öğrencilerin her yıl başka bir öğretmen ile ders görme mecburiyetinden kurtarılmalıdır. Doğu da öğretmenleri bölgede tutmayı temin eden uygulamalar hayata geçirilmelidir. Okullarda Mescid açılması uygulamasını memnuniyetle karşılarken halen daha öğretmen ve öğrenciler için başörtüsü yasağını sürdüren, Karma eğitimi zorunlu kılan yönetmeliklerin kaldırılmasını bekliyoruz. Okullarda başörtüsünden dolayı öğretmenlere tutanak tutulduğunu ,yönetmelikle tehdit edildiklerini üzülerek görüyoruz. Kariyer basamakları sisteminin acilen uygulamaya konulmasını istiyoruz. Taşımalı eğitimden ve ikili eğitimden vazgeçilmelidir. 700’ün üzerinde öğrencisi olan 100 üzerinde öğretmenin görev yaptığı okullar bölünmelidir. Okullarda mesai ayarlaması yapılırken cuma ibadetine engel olmayacak bir düzenleme yapılması. Çok ayıda öğretmen ve öğrenci Cumaya gidemiyor.12-13 arasına kesinlikle ders konulmaması. Valiliğimizden geçen sene sorun olan bu senede sorun olacağını düşündüğümüz bu hususa dikkat etmesini bekliyoruz. Sene başı ve sene sonunda yapılan okul seminerleri faydalı hale getirilmelidir. Bir bilgisayarın başına öğretmenleri toplayıp yapılan semineler faydalı olmuyor. Yapılan seminerlerdeki fayda getirmeyen uygulama ve çalışmalardan öğretmenlerin çoğunluğunun memnuniyetsizliğini görüyoruz.”