Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
22 Nisan 2017 Cumartesi - 12:11

Özbek: Biyokaçakçılık ürkütücü boyutta

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Gen Bankası Bölümü tarafından hazırlanan “Biyokaçakçılık ve DNA Barkodlama” konferansı Dr. Kürşat Özbek’in sunumu ile gerçekleşti.

Özbek: Biyokaçakçılık ürkütücü boyutta

Biyokaçakçılığın dünyada ekonomik açıdan yaklaşık 25 milyar dolarla uyuşturucu ve silah kaçakçılığından sonra 3’üncü sırada yer aldığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Bölümü uzmanı Dr. Kürşat Özbek, Türkiye’nin biyokaçakçılık için fazlaca tercih edildiğinin altını çizdi. Dr. Özbek, sebebini ise Türk misafirperverliği, alışkanlık, mevzuat eksikliği ve farkındalık noksanlığına bağladı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Gen Bankası Bölümü tarafından hazırlanan “Biyokaçakçılık ve DNA Barkodlama” konferansı Dr. Kürşat Özbek’in sunumu ile gerçekleşti. Rektörlük Mavi salonda yapılan konferansa Rektör Yardımcıları Sezai Ercişli ve Medine Güllüce’nin yanı sıra çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katlım gösterdi.

Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İhsan Bakırcı’nın açılış konuşmasını yapmasının ardından, Rektör Yrd. Sezai Ercişli ‘de konferansta kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

BİYOKAÇAKÇILIK NEDİR?

Konuşmaların ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Bölümünden Dr. Kürşat Özbek konferansta biyokaçakçılıkla ilgili bilgilerini öğrenciler ile paylaştı. Biyokaçakçılığı doğadan biyolojik/genetik kaynakların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılması olarak tanımlayan Dr. Özbek, ”Bir diğer tanıma bakacak olursak biyokaçakçılık  genetik kaynakların ve geleneksel bilginin yasal olmayan yollardan elde edilerek ticarileştirilmesi ve sağlanan faydaların adli olmayan bir şekilde tahsisidir ’dedi. 

Türkiye’nin genetik kaynaklarının birçok ülkede buğday ıslahının temelini oluşturduğunu belirten Dr. Özbek, “Alman Mennonites önce Kırım’a oradan da 1873 yılında ABD’nin Kansas eyaletine göç etmiştir. Bu sırada ‘Türkiye Kırmızısı’ adını verdiği buğday çeşidini de beraberinde götürmüştür. Bu örnek Kuzey Amerika’da kırmızı sert buğday ıslahı için temel olmuştur. Ayrıca Gökgöl (1935), İtalyan Saragolla çeşidi gibi Manitoba çeşidinin de Türkiye’den götürülen materyallerden geliştirildiğini bildirmektedir” diye konuştu.

UYUŞTURUCU VE SİLAH KAÇAKÇILIĞINDAN SONRA DÜNYADA 3’ÜNCÜ SIRADA

Son yıllarda yapılan farkındalık çalışmaları ile birlikte biyokaçakçılığın önüne geçilmeye çalışıldığının altını çizen Dr. Özbek, “ Baytop (2010) yaptığı derlemede yabancılar tarafından Anadolu’da 1500’li yıllardan beri bitkilerin sökülerek götürüldüğünü belirtmektedir. Uzun yıllar boyunca Anadolu dünya çapında birçok önemli araştırmacının durak yeri olmuş ve buradan alınan türler birçok gelişmiş ülkede çeşitli çalışmalarda kullanılmıştır. Maalesef bu yıllarda biyokaçakçılık hakkında bir farkındalık oluşmadığından söz konusu faaliyetlere yönelik elimizde bir kayıtta bulunmamaktadır. Mevcut veriler ise sadece bu araştırmacıların kendi yayınlarından elde edilmektedir. Son yıllarda biyokaçakçılık teriminin duyulması ve akabinde yapılan farkındalık çalışmaları neticesinde her yıl onlarca Türk/yabancı araştırmacı yurt dışına izinsiz materyal çıkartırken yakalanmaktadır. Boyutu yeni anlaşılmaya başlanan biyokaçakçılık dünyada ekonomik açıdan yaklaşık 25 milyar dolarla uyuşturucu ve silah kaçakçılığından sonra 3’üncü sırada yer almaktadır.” İfadelerini kullandı.

BASINDA BİYOKAÇAKÇILIK

Konuya ilişkin basında yer alan biyokaçakçılık örneklere yer veren Dr. Özbek, “Türkiye’de ki bitki kaçakçılığı 10 yıl önce Antalya’ya gelen iki İngiliz turistin köylülerden bitki almasıyla keşfedildi. Bölgeye gelen bir öğretim üyesi tarafından fark edilen bu olay İçişleri Bakanlığı be MİT’i harekete geçirdi. İki kurum kendilerine bağlı tüm birimleri bu tür kaçakçılık olaylarına karşı uyarmıştır. Bunun dışında Almanya ve Fransa’dan gelen iki turist kafilesinin de arazide örnekler topladığı tespit edilmiştir ancak onlar yerinden kaçtılar. Bunlara ait bilgilerde gerekli yerlere bildirilmiştir. Bir başka örnek verecek olursak Hasan Dağı’nda yetişen ve tıbbi değeri olan bir ‘Nevruz’ türü çalındı. Aksaray’a özgü bu türün yaklaşık olarak 500 örneği kaçırılmak istendi. Bu gibi örnekleri artırmak mümkün elbette” diye söyledi.

 
Genç İletişimcilerden merhamet yaklaşımı
 
TEOG ve YGS'de Palandöken farkı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç İletişimcilerden merhamet yaklaşımı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencileri, Erzurum Büyükşehir ...
Çat Yolu Yıldızkent’e bağlanıyor
Büyükşehir Belediyesi, yeni yaptığı bağlantı yoluyla Çat yolu üzerindeki ...
Diş Sağlığı Merkezinden çocuklara özel yaklaşım
Erzurum Ağız Diş Sağlığı Merkezi, çocukların diş muayenelerindeki zorluğa ...
 
Oltu Lale Dağı çiçeklerle bezendi
Oltu’nun Kuzey doğusunda bulunan Lale dağı ve Sitare dağlarında Lale ve mor menekşeler açtı.
Yakutiye Belediyesi Hilalkent'e yoğunlaşacak
Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi, Hilalkent semtinde 2 kilometre uzunluğunda yol açıyor.
Karaçoban’da ‘’Geleceğimiz için ailece el ele projesi"
Karaçoban ilçesinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve kadına karşı şiddetin ...
 
Özbaylar uyardı
Diş Hekimi Dr. Dündar Özbaylar, Ağız ve diş sağlığının Periodontal hastalığın ...
Güneş Vakfında 'Sağlık' gündemi
Güneş vakfının düzenlemiş olduğu geleneksel Cuma konferanslarının bu haftaki ...
Erkal'ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor
Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İbrahim Erkal'ın sağlık durumunun ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva