Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EKONOMÄ°
29 Kasım 2022 Salı - 10:55

e-ticaret hacmi 233 milyar lira olarak gerçekleşti

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116’lık artışla 348 milyar lira, perakende e-ticaret hacmi ise 233 milyar lira seviyesine çıktı.

e-ticaret hacmi 233 milyar lira olarak gerçekleşti

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116’lık artışla 348 milyar lira, perakende e-ticaret hacmi ise 233 milyar lira seviyesine çıktı.

Covid-19 salgınıyla birlikte hızla değişen iş yapış modelleri ticaretin de seyrini değiştirdi. E-ticaret, geçtiğimiz yıllardan bu yana gerçekleşen ticarette payını yükseltirken, daha önceleri sınırlı çevrede satış yapan işletmeler, e-ticaret sayesinde çok uzak coğrafyalardaki tüketicilere ulaşarak geniş müşteri portföyüne sahip oldu.

YILIN İLK 6 AYINDA PERAKENDE E-TİCARET HACMİ 233 MİLYAR LİRA OLDU

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116’lık bir artışla 348 milyar lira seviyesine çıktı. Ayrıca, geçen yıla göre elektronik ortamdan verilen sipariş adedi yüzde 38 artışla, 1 milyar 654 milyon adetten 2 milyar 294 milyon adede yükseldi. Bu yılın ilk altı ayında perakende e-ticaret hacmi ise 233 milyar lira seviyesine çıktı. Öte yandan, geçen yıl yüzde 17,7 olarak gerçekleşen e-ticaretin genel ticarete oranı bu yıl yüzde 18,5 olarak gerçekleşti.

E-TİCARETTE KONTROLSÜZ BÜYÜMENİN ÖNÜNE KANUN İLE GEÇİLDİ

Kontrolsüz büyümelerin önüne geçmek isteyen Ticaret Bakanlığı ise, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliğinde (AB) yer alan çeşitli ülkelerin mevzuatlarını gözeterek bir kanun taslağı oluşturdu. 1 Temmuz tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilen ve 7 Temmuz tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren '7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile e-ticaret ortamının daha rekabetçi hale getirilmesi ve satıcı ile tüketici haklarının korunması hedeflendi.

Kanunla birlikte e-ticaret pazar yerlerine çeşitli yükümlülükler ve lisans alma zorunluluğu getirilirken, e-ticaret pazar yerlerinin kendini haksız bir şekilde sıralamada ön plana çıkarması ve satıcılar arasında ayrım yapması gibi haksız ticari uygulamalar engellendi. Ayrıca Ticaret Bakanlığı, gerçekleştirilen uygulamalara ek olarak, dağıtım kanallarında gerçekleşen tıkanıklıkları önleyerek ve üreticilerin pazara erişmelerini kolaylaştırarak üretim gücünü artırmayı hedefliyor.

E-TİCARETTE KULLANICILAR ‘GÜVEN DAMGASI’ İLE KORUNUYOR

Kullanıcı sayısı her geçen gün artan e-ticarette, en önemli sorunlardan biri de kullanıcıların satıcılara duyduğu güven problemi. Ticaret Bakanlığı da bu problemin önüne geçmek adına güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyduğu tespit edilen e-ticaret sitelerine ‘Güven Damgası’ veriyor. Güncel olarak ‘Güven Damgası’ alan işletme sayısı 87. Bakanlık, sayının artırılmasına yönelik çalışmalarına da devam ediyor.

İhracat süreçlerini yürütecek yetkinliklere sahip olmayan üreticiler Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenecek

E-İhracat Destekleri Hakkında Karar ile getirilen E-İhracat Konsorsiyumu çatısı altında; özellikle kadın ve genç girişimciler, üretim yapan ancak e-ihracat konusunda yeterli bilgi birikimine ve ihracat süreçlerini yürütecek operasyonel yetkinliklere sahip olmayan üreticiler Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenecek. Ayrıca, kadın girişimcilere istisna getirilerek Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi kişilerin E-İhracat Konsorsiyumu üzerinden e-ihracat yapmalarına imkan sağlanacak.

2023 yılı hedefi, yerli üreticiler tarafından ortaya çıkarılan ürünleri ABD, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde sergilemek

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin 2021 yılındaki e-ihracatının genel ihracat içindeki payı yüzde 1,3 olarak gerçekleşmişti. Bakanlık, e-ihracat ve e-ticarette 2023 yılında hedefi olarak ise yerli üreticiler tarafından ortaya çıkarılan ürünleri ABD, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi büyük pazara sahip ülkelerde sergileyebilmek. Bu projeyi teşviklerle destekleyecek olan Ticaret Bakanlığı, e-ihracatın genel ihracat içinde payını artırmayı hedefliyor.

 
Bakan Koca müjdeyi paylaştı
 
Erzurum araç varlığında 47’inci sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca müjdeyi paylaştı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 31 bin personel alımı yapılacağını sosyal medya hesabından duyurdu.
Kirişci’den 81 İl'e su seferberliği mektubu
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, 81 ilin belediye başkanını ...
ETB beklentilerini paylaştı
Erzurum Ticaret Borsası ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, yaptığı ...
 
Erzurum tanıtımında kurumlararası işbirliği
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde oluşturulan TGA (Türkiye Turizmi ...
Varank: '81 ilde bin 571 şarj istasyonu kurulacak'
Varank, “Elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştıracak şarj istasyonlarının ...
Nebati’den Politika faizi açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2 yıl aradan sonra politika faizinin ...
 
Kirişci Tahıl Koridoru verilerini açıkladı
Bakan Kirişci, “Bugüne kadar 491 gemi tahıl koridorundan geçmiş, 11.9 ...
Özakalın ETSO 2023 vizyonunu aktardı
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Özakalın, ‘Kurumlar arası işbirliğine de önem ...
Aydemir’den Erzurum Oyuncak OSB’si talebi
Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi’nin Erzurum Merkez Altınbulak Mahallesindeki ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva