Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Emniyet sürücüleri uyardı
Emniyet sürücüleri uyardı
Gabar Dağı’nda 'Çok Özel' Bir Kutlama
Gabar Dağı’nda 'Çok Özel' Bir Kutlama
Ulaştırmaya 482 milyarlık yatırım
Ulaştırmaya 482 milyarlık yatırım
Tunç: Kararlılığımızı daima koruyacağız
Tunç: Kararlılığımızı daima koruyacağız
'Nice meseleyi el birliği içinde hâl yoluna koyduk'
'Nice meseleyi el birliği içinde hâl yoluna koyduk'
HABERLER>ARAŞTıRMA
11 Haziran 2014 Çarşamba - 10:55

Ziraat Fakültesi'nde bir ilk...

Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde popüler olan Kinoa bitkisi Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başladı. Üreticilerden gelen yoğun talepler doğrultusunda Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Kinoa ile ilgili çalışmalar başladı.

Ziraat Fakültesi nde bir ilk...

Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde popüler olan Kinoa bitkisi Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başladı. Üreticilerden gelen yoğun talepler doğrultusunda Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Kinoa ile ilgili çalışmalar başladı.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, “Kinoa bitki son yıllarda ülkemizde de sık sık duyulmakta olup, gerek tüketiciler ve gerekse üreticiler tarafından yoğun ilgi görmeye başlamıştır. Ülkemizin Adana, Ankara, Yozgat, Mersin, Adıyaman, Konya, Eskişehir, Zonguldak, Kırşehir, Erzincan ve Iğdır gibi illerinde bu bitkinin yetiştiriciliği ile ilgili girişimler yapılmaktadır. Üreticilerden gelen yoğun talepler doğrultusunda fakültemizde Kinoa ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır.” dedi

Kinoa’nın ülkemizin bitkisi olmadığını, bu anlamda çeşit temini, ekim-hasatta mekanizasyon ve pazarlama gibi sorunların olduğunu belirten Prof. Dr. Tan, üreticilere bitkiyi tanımadan yetiştiricilik faaliyetlerine girilmemesini tavsiye eti. Tan, Türkiye’de bu bitkiye yoğun talep oluşması nedeniyle, üreticilerin sorunlarına çözüm bulabilmek ve sorularını cevaplandırabilmek için Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde bilimsel çalışmaların planlandığını ifade etti.

NASA'NIN ÖZEL GIDASI

Anavatanı oldukça soğuk ve yüksek platolara sahip Güney Amerika’nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesi olan Kinoa, ağırlıklı olarak Kolombiya, Arjantin, Peru, Bolivya, Şili ve Ekvador’da yetiştiriliyor. Prof. Dr. Tan, “Son yıllarda beslenme ve diyet programlarında çok sık bahsedilen Kinoa, ülkemiz için yeni bir bitkidir.  Güney Amerika kıtası kökenli olan bu bitki tek yıllık bir tür olup, tohumları pirinç ve bulgur gibi pişirilip insan beslenmesinde, otu ise hayvan beslemede kullanılmaktadır. Son zamanlarda popülerliği artan Kinoa bitkisi çeşitli araştırmalarda ve basında geniş yer bulmaya başlamıştır. Bitki ülkemizde yeni yeni duyulmaktayken, Avrupa ülkeleri ve ABD’de yıllardır yaygın olarak tüketilmektedir. NASA tarafından astronotlarının beslenmesinde kullanılan bu bitkiye dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler 2013 yılını ‘Kinoa Yılı’ ilan etmiştir. Modern dünya Kinoa’yı kurağa dayanıklılığı ve sahip olduğu üstün besleme değerinin ortaya çıkmasıyla fark etmiştir. Bitkinin tohumlarının tahıl ve bakliyatlar gibi insan yiyeceği olarak ticareti her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde de büyük marketlerde kilosunun fiyatı 40-50 liradan satışı yapılmaktadır.” dedi.

PROTEİN DEPOSU

Kinoanın ilk olarak 5 bin yıl kadar önce İnkalar, tarımsal besin ürünü olarak yetiştirildiği tahmin edildiğini ve buğday ile pirince alternatif bir besin kaynağı olarak öne çıktığını ve  zengin protein değerlerine sahip olduğunu belirten Tan, “Kinoa insanlar için son derece besleyici bir besindir. Protein, kalsiyum, demir, E ve B vitaminlerince zengindir. Tohumunda yağ oranı düşük, buna karşın protein içeriği oldukça yüksektir. Üstelik protein yapısı buğdayda olduğu gibi gluten şeklinde değildir ve hazmı daha kolaydır. Buğdaya göre liysin ve kazein bakımından zengin, tohum amino asit içeriği insan ve hayvan beslenmesi için dengeli olarak kabul edilir. Gluten içermediği için çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için son derece değerlidir. Beslenme uzmanları tarafından önemli bir diyet besini olarak kabul edildiği için Amerika ve Avrupa’da tüketicilerin gözdesi haline getirmiştir. Bu nedenle Güney Amerika ülkelerindeki üretimin büyük bir bölümü ABD ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Bununla birlikte birçok dünya ülkesinde bitkinin yetiştiriciliği ile ilgili önemli çalışmalar başlatılmıştır.” diye konuştu.

 
Bakan Ala, cezası ağır olacaktır
 
SGK, kamuyu bilgilendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şaştık kaldık!
Ziraat Fakültesi Bitki Bölümü Hocalarından Prof. Dr. Kamil Haliloğlu, ...
Erzurum’da beyin fırtınası esecek
Erzurum Ekonomisi ‘Sosyo-Ekonomik Yapı Araştırması: Sorunlar ve Çözüm ...
Bin 561 camimiz var
2013 yılı Din istatistikleri açıklandı. Erzurum’da 2012 yılında bin 547 ...
 
24 çiftçi Tarla okulunda eğitim aldı
Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından örtüaltı sebze ...
Erhan Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi
Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, bu kez Ankara Üniversitesi ...
Taşbaşı’ndan yeni bir buluş daha
Erzurum'da yaptığı değişik buluşlarıyla tanınan bilinen Abubekir Taşbaşı, ...
 
Erhan, AB ilişkilerini sorgulayacak
“Son Gelişmeler Işığında: Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” temalı konferansın ...
Sağlık Kulübü ödülleri sahiplerini buldu
“Ödüllü Sağlık Kulübü Proje Yarışması”nın ödül töreni gerçekleştirildi.
İletişimciler mobbing’in ‘Farkında’
Gün, İletişim Fakültesi Radyo Uygulamaları dersi kapsamında Mehmet Yılmaz’ın ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva