Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Galata Köprüsü'nde Gazze için toplanma çağrısı
Galata Köprüsü'nde Gazze için toplanma çağrısı
Bolat İKAZ’a seslendi
Bolat İKAZ’a seslendi
Kurtulmuş: ‘Farkındayız’
Kurtulmuş: ‘Farkındayız’
Bahçeli: ‘Terör örgütü iki cihan düşmanımızdır’
Bahçeli: ‘Terör örgütü iki cihan düşmanımızdır’
Erdoğan: 'PKK ve uzantıları için yolun sonu görünüyor'
Erdoğan: 'PKK ve uzantıları için yolun sonu görünüyor'
HABERLER>ARAŞTıRMA
2 Mayıs 2017 Salı - 09:59

Ziraat Fakültesi Dünya Markası olma yolunda

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neslihan Dikbaş, bölümde yapılan çalışmalar ve faaliyetler ile ilgili özel değerlendirmelerde bulundu.

Ziraat Fakültesi Dünya Markası olma yolunda

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü olarak en büyük amaçlarının ülkenin ihtiyaç duyduğu konularda, tarımsal gelişmeye hız katabilecek nitelikte elemanlar yetiştirmek olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neslihan Dikbaş,  bölüm kapsamında yapılan çalışmaların detaylarına değindi. Dikbaş, yapılan proje ve çalışmalar ile uluslararası bir Ziraat Fakültesi Bölümü olmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

HEDEF: ULUSLARARASI BİR BÖLÜM OLMAK

Bölüm kapsamında yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile uluslararası bir Ziraat Fakültesi Bölümü olmayı hedeflediklerinin kaydını düşen Dikbaş, “Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 07.05.2009 tarih ve 2547 sayılı kanununu 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde açılmış olup 2009-2019 yılında ilk öğrencilerini alarak çalışmalarına başlamıştır. Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünün en büyük amacı öğrencilerine yüksek kaliteli eğitim vermek ve yaptığı araştırma ve projeleri ile uluslararası düzeyde bir Ziraat Fakültesi bölümü olmaktır. Tarımsal Biyoteknoloji konusunda, mesleki bilgi ve becerileriyle donatılmış, tarımsal gelişmeye hız verebilecek nitelikte elemanlar yetiştirme gayesi güdüyoruz. Bölüm olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu konulara yönelik Tarımsal Biyoteknoloji alanında araştırmalar yaparak katkı sağlamak amacındayız. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarımsal Biyoteknoloji bölümü, Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknoloji, Bitkisel ve Hayvansal Biyoteknoloji olmak üzere 3 anabilim dalından oluşuyor. Bölümüzde şuanda 5 öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Akademik ve lisansüstü çalışmaların yürütüldüğü her anabilim dalımıza ait birer tane laboratuvarımız bulunuyor. Bunların yanı sıra ayrıca invivo çalışmalarının yürütüldüğü bir Model Organizma Ünitemiz bulunmaktadır” diye konuştu.

BÖLÜMÜN ANABİLİM DALLARI VE ÇALIŞMLARI

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü kapsamında 3 Anabilim dalında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Dikbaş, bölümlerin yaptıkları çalışmalara değinerek, “Enzim ve Mikrobiyal Biyoloji anabilim dalında genomik, proteomik, ve yönlendirilmiş mutagenez tekniklerini kullanarak hedef protein ve enzimlerle yapı-işlevin aydınlatılması, rekombinant mikroorganizmalarla enzim üretilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Çalışma konuları mikrobiyal fermantasyon süreçleri olarak immobilize enzim ve mikroorganizma teknolojisi, mikrobiyal çeşitliliğin belirlenmesi, enzim mühendisliği ve teknolojilerini kapsamaktadır. Temel uygulamalar olarak ise genomik DNA eldesi, PCRaracılığı ile gen çoğaltımı ve agaroz jel elektroforozi çalışılmaktadır. Hayvansal Biyoteknoloji Anabilim dalı bünyesinde canlı organizmalarda besleme ve toksikoloji çalışmaları yürütülmekte ve sonuçlar biyokimyasal ve moleküler düzeyde değerlendirilmektedir. Laboratuvarımızda hayvansal dokulardan DNA/RNA izolasyonu DNA ve RNA’nın kalitif ve kantitaif tayini, PCR ile DNA kütüphanelerinin oluşturulması ve Real –time PCR ile gen ekspresyon analizleri ve enzim aktivitesi çalışmalarını yürütmekteyiz. Bölümümüzde yürütülen Bitki Biyoteknolojisi çalışmalarında gerek AR-GE projeleri gerekse lisansüstü öğrenci projeleri kapsamında ekonomik değeri yüksek olan tarım bitkilerinde DNA esaslı moleküler yöntem ve tekniklerle çeşitli çalışmalarımızın sürdürmekteyiz. Bunun yanı sıra biyoçeşitliliğin tespiti ve bitki gen kaynaklarının moleküler karakrerizasyonu ile tanımlanması çalışlarımız devam ediyor. Yine moleküler düzeyde bitki ıslahına yönelik olarak çeşitli antibiyotik stres koşullarına toleranslılığın tespiti çalışmalarımız var. Bir diğer taraftan ise Bitki Biyoteknolojisinin bir başka çalışma alanı olan bitki doku kültürü çalışanlarımız da bölümümüzde mevcuttur” ifadelerine yer verdi.

 
Erzurum’dan 4 ayda 6 milyonluk ihracat
 
Emsen: ‘Batı’nın ekonomik kurtuluşu Doğu’dan geçer’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Akdağ açıklama yaptı
Erzurum’da bu yıl ilk defa düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinliklerine ...
Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi başladı
'Yöresel ürünlerimize sahip çıkmak için coğrafi işaret almak lazım. Bizim ...
Erzurum genç il
TÜİK Çocuk İstatistikleri 2016 sonuçlarını paylaştı. Erzurum Çocuk nüfusun ...
 
Erzurum 21. sırada..!
Erzurum 2016 yılında gerçekleştirilen evlilikler içinde 16-17 yaş gurubunda ...
“Haçlı hiçbir zaman emelinden vazgeçmez”
Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği konferansta konuşan Kazım Karabekir’in ...
Şok eden iddia: "FETÖ cinsel istismarcı"
Eğilmez, FETÖ lideri Fetullah Gülen’in 6 yaşında başladığı ilkokulu 17 ...
 
Müftü Sula: Anmak değil, anlamak gerekir
Erzurum İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, düzenlediği basın toplantısında, ...
TÜİK çocuk istatistiklerini açıkladı
Sezaryen doğumların en düşük oranda görüldüğü bölge yüzde 33 ile TRA Kuzeydoğu ...
Atatürk Üniversitesinde Sosyoloji gündemi
Atatürk Üniversitesi 60. Yıl etkinlikleri kapsamında, “Sosyoloji Geleneğimiz” ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva