Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>SÄ°YASET
30 Aralık 2021 Perşembe - 16:30

Yılmaz: ‘Bu suni bir artıştı’

Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız 20 Aralık’ta bir tedbir paketiyle birlikte bu oluşan balonu bir anlamda patlatmış oldu, bu köpüğü ortadan kaldırdı.' dedi.

Yılmaz: ‘Bu suni bir artıştı’

Bingöl’de gündeme dair açıklamalarda bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız 20 Aralık’ta bir tedbir paketiyle birlikte bu oluşan balonu bir anlamda patlatmış oldu, bu köpüğü ortadan kaldırdı. Hızlı bir şekilde TL’nin değer kazandığı doların değer kaybettiği bir süreç yaşadık. Bu süreçte bizi şunu gösterdi bu suni bir artıştı, doğal bir artış değildi” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Burada gündeme dair açıklamalarda bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, hedeflerinin yeni ekonomik politikayla cari açığı fazlaya çevirmek istediklerini söyledi.
Yılmaz, “1950’lilerden tutun bugüne gelin yani bütün tarih boyunca ekonomimizin en temel meselesi, cari açık olmuştur. Bu yeni politikamızın temel hedefi aslında cari açığı düşürmek mümkünse cari fazlaya çevirmek, böylece Türkiye’nin dış borçlanma ihtiyacını kaldırmak, kendi tasarrufumuzla büyümemizi sürdürülebilir daha sağlıklı bir patikada devam ettirmek. Temel hedefimiz bu ve çerçevede de yeni inisiyatifler almış durumdayız” dedi.
“CUMHURBAŞKANIMIZ, BU OLUŞAN BALONU BİR ANLAMDA PATLATMIŞ OLDU”
Doların 18 TL’ye ulaşmasının ekonomik gerçeklerle ilgili olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Bu kapsamda yaşadığımız döviz hareketliliğiyle ilgili de birkaç yorum yapmak isterim. Maalesef birtakım çevreler Cumhurbaşkanımızın bu faizdeki politikasının sonrasında vatandaşımızda bir korku ve panik iklimi oluşturdular. Politika faizlerinin düşmesi bir miktar dövizi hareketlendirebilir, belirli limitler içinde bunu anlayabilirsiniz ama doların değerinin 18’lere gelmesi ekonomik temellerle, ekonomik gerçeklerle hiçbir şekilde izah edemeyeceğimiz bir hareketlenmeydi. İşin temelinde vatandaşı korku ve paniğe itip daha fazla her gün artacak gibi bir algı oluşturması vardı. Ve maalesef bu süreci yaşadı Türkiye. Bu çok uzun sürmedi. Sayın Cumhurbaşkanımız 20 Aralık’ta bir tedbir paketiyle birlikte bu oluşan balonu bir anlamda patlatmış oldu, bu köpüğü ortadan kaldırdı. Hızlı bir şekilde TL’nin değer kazandığı doların değer kaybettiği bir süreç yaşadık. Bu süreçte bizi şunu gösterdi bu suni bir artıştı, doğal bir artış değildi. Doğal bir artış olsa ekonomik gerçeklere dayalı bir artış olsa bu kadar hızlı geriye gelmezdi zaten. Dolayısıyla bu köpüğü bir anlamda Cumhurbaşkanımız ortadan kaldırmış oldu. TL’nin değeri daha makul seviyelere doğru hareketlendi” şeklinde konuştu.
Açıklamalarını sürdüren Yılmaz, “Bizim serbest kur sistemimiz var. Her gün piyasada arza ve talebe göre doların fiyatı belirleniyor ama bundan sonraki süreçte daha istikrarlı bir çerçevede içinde yeni tedbirlerle birlikte hareket edeceğini düşünüyoruz. Bununla da ilgili bir sorunumuz yok. Yeter ki piyasa şartları içinde dolar değerini bulsun, manipülasyonlarla, algılarla gitmesin. Bu süreçte birçok vatandaşımız da kayba uğradı. Vatandaşımızda bu korku ve paniği oluşturanlar, vatandaşımızı da bu yöne sevk edenlerin de hesap vermesi lazım. Vatandaşa dolar alın, dolar daha çok artacak diye telkinde bulunanlar şimdi o kaybeden vatandaşımıza hesap vermeli diye düşünüyorum. Hükümetimiz başından beri şunu söyledi; bu gerçek bir artış değildir, ekonomik temellere dayalı bir artış değildir, vatandaşımız bu süreçte dikkatli olsun dedi. Merkez bankamız bırakın sözlü uyarıları fiili müdahaleler yaptı. Uzun bir aradan sonra ilk defa piyasalara müdahale etti, döviz satışı yoluyla ve her müdahalesinde de bir açıklama yaptı. Standart bir açıklama. Ekonomik gerçeklerden uzak bir fiyat oluşumundan dolayı ben bu müdahaleyi yapıyorum diye de kamuoyunu bilgilendirdi” diye konuştu.
Basın toplantısı, soru ve cevapların ardından sona erdi.

 
Anaların evlat nöbeti 851’inci gününde
 
Jandarmadan tarihi eser kaçakçılığı operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir Bakan Karaismailoğlu’nu ağırladı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.
Aydemir Erzurum Caddelerinin nabzını tuttu
AK Parti Grup Yönetim Kurulu üyesi Milletvekili İbrahim Aydemir 2021’in ...
Sekmen Kent Konseyine seslendi
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kent Konseyi Başkanı Hüseyin ...
 
Milletvekili Aydemir yine sahadaydı
AK Parti Grup Yönetim Kurulu Üyesi Milletvekili Aydemir 2021 saha çalışmalarının ...
Karataş: ‘Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz’
MHP Erzurum İl Başkanı Naim Karataş Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un ölüm ...
Aydemir: ‘Mehmet Akif milli vicdan abidesidir’
AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ...
 
Yıldırım Erzurumlu Gençlere seslendi
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım ...
Milletvekili Aydemir'den Sarıkaya’ya kınama
Gazeteci olan AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, gazeteci Muharrem Sarıkaya’yı kınadı.
Aydemir: ‘Sanayi çarkları dönüyor, Türkiye büyüyor’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir Plan ve Bütçe Komisyonunda ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva