Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Işıkhan tarih verdi
Işıkhan tarih verdi
'Daima minnettarız, ilelebet de minnettar kalacağız'
'Daima minnettarız, ilelebet de minnettar kalacağız'
Fidan: 'Ayrımcılığın hiçbir türü kabul edilemez'
Fidan: 'Ayrımcılığın hiçbir türü kabul edilemez'
Erdoğan’dan kardeşlik ruhu mesajı
Erdoğan’dan kardeşlik ruhu mesajı
Bahçeli: 'MHP sözünün arkasındadır'
Bahçeli: 'MHP sözünün arkasındadır'
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
16 Nisan 2014 Çarşamba - 16:11

Yüksek öğretimin nabzı Erzurum’da atacak

222’inci Üniversitelerarası Kurul toplantısı Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Erzurum’da yapılacak.

Yüksek öğretimin nabzı Erzurum’da atacak

Kurul toplantısı 12 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, yaptığı açıklamada, ‘Üniversitelerarası Kurulun 222. toplantısına ev sahipliği yapacak olmanın kıvancını yaşıyoruz. Gerek üniversite, gerekse şehir olarak değerli bilim insanlarını ağırlamak ve bu önemli toplantıya ev sahipliği yapmak bizler için büyük onurdur. “dedi.

Koçak, Toplantının davet metninde yer alan sunumda, Erzurum’u şöyle tarif etti:“Erzurum kökleri itibariyle bir tarih, kültür ve eğitim şehridir. Medeniyetler beşiği Anadolu’nun sadece üzerinde medeniyetlerin yaşadığı bir toprak parçası değil, aynı zamanda bir ticaret güzergâhında olması dolayısıyla farklı medeniyetlere mensup insanların uğrak yerlerinden biridir. Erzurum eski zamanlardan beri eğitim merkezi olarak kullanılan nadir şehirler arasında yer almıştır. 13. yüzyılda kurulan Çifte Minareli Medrese ile 14. yüzyılda kurulan Yakutiye Medresesi bunun en güzel örneklerindendir. Her iki medrese de dönemlerinde üniversite işlevi görmüş ve sadece Erzurum’daki insanları değil, uzak diyarlardan gelen öğrencileri de eğiterek insanlığın kültür ve eğitim dünyasına katkılar sunmuştur. Onlarca tarihi esere ve zengin maddi kültür varlıklarına sahip olan şehrimiz, özellikle kış turizmi bağlamında Türkiye’nin en önemli merkezlerindendir. Hem kar kalitesi, hem kayak pistlerinin uzunluğu, hem de çok çeşitli modern kış spor tesisleri yönünden dünyanın sayılı şehirleri arasında olan Erzurum’un tarih turizmi, kış turizmi, eko-turizm ve inanç turizmi alanlarında da dikkat çekici bir önemi vardır.”

110 BİN ÖĞRENCİSİYLE SEÇKİN ÜNİVERSİTE

60 yıla dayanan geçmişiyle Türkiye’nin ilk üniversitelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi’nin, aynı zamanda Türkiye’nin en seçkin eğitim kurumları arasında bulunduğunu vurgulayan Koçak, ‘110 bini aşkın öğrencisi ve 3 bine yakın akademisyeniyle büyük bir eğitim kurumu olan;  çağdaş eğitimin gerektirdiği yapı ve donanıma sahip Atatürk Üniversitesi ülkemizin eğitim sisteminde her zaman önemli bir rol oynamış, ülkemize ve insanlık ailesine hizmeti her zaman şiar edinmiştir.”dedi.

YÖK BAŞKANI ÇETİNSAYA: YENİ YASA TASLAĞINI KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “12 Mayıs’ta Erzurum’daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda yeni yasa taslağını kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışma tam 2 yılı aldı. İstatistiki kaynaklarımız eksikti, güvenilir değildi. Bilgi yönetim sistemini yeniden inşa ettik. Şimdi istatistikler tamam. Üniversitelerin performans sistemi ve sıralaması da hazırlanmak üzere. Kısacası sistemin tomografisini hazırladık.

Yükseköğretimin yeniden yapılandırılması konusunda toplumun her kesiminde büyük konsensüs var. 1980’lerin başında oluşturulan terazinin bugünkü sikleti çekmesi mümkün değil. 80’li yılların Türkiye’sinin koşullarında oluşturulan terazinin bugünkü yükseköğretimin ağırlığını taşıması, bu sistemin işlemesi mümkün değil. Bu sadece çok eleştirdiğimiz vesayetçi merkeziyetçi zihniyet anlamında da değil, bürokratik müessese olarak da mümkün değil. 27-30 üniversite ve birkaç yüz bin öğrenci için kurgulanmış sistemin mevcut haliyle yürüyemez.  Çabalarımız sistemi, çağdaş Türkiye ve dünyanın dinamiklerine uygun şekilde dönüştürmek.

Yükseköğretimde 5 milyon 450 bin öğrenci var. Bunların yüzde 32’si ön lisans, yüzde 62’si lisans, yüzde 6’sı yüksek lisans programlarında okuyor. Genel olarak yüzde 47’si Açıköğretimde. İkinci öğretimin tüm öğrenciler içindeki payı yüzde 12, sadece yüz yüze eğitim için düşünüldüğünde yüzde 25 payı var.

Sistemin yarısı Açıköğretimde, yüzde 30 ön lisans, geri kalanı ikinci öğretimde yer alıyor.

Tüm sistem içinde vakıf üniversitelerinde 351 , vakıf meslek yüksekokullarında da 10 bin öğrenci okuyor. Tüm sistemin yüzde 10-15 aralığını vakıf üniversiteleri temsil ediyor.

Türk yükseköğretim sistemi okullaşma oranı olarak da büyüdü. Yüzde 80-85 brüt okullaşma oranı, yüzde 40-45 oranı da net okullaşma oranımız var. Bunun devam etmesi gerekiyor. Çağ nüfusumuzun artışı 2050’lere kadar devam edecek, yükseköğretim talebi de artacak. Açıköğretim sistemini dünya ortalamalarına çekmeliyiz. Yüzde 15-20 aralığında olmalıyız, yüz yüze öğretimin payını yükseltmeliyiz.

Öğretimi elemanı başına düşüne öğrenci sayısı 48, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 21. OECD ortalaması 16. Sistem büyüyecekse, giderek sistem içinde örgün öğretim payını, meslek yüksekokullarında öğretim elemanlarının niteliğini arttıracaksak, yeni doktoralı öğretim üyesine ihtiyaç var.

Uluslalararallaşmak gerekiyor. Şu anda 4 milyona yakın uluslararası öğrenci var. Önümüzdeki on yılda 8 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Biz bu konuda iyi çalışmalar yapıyoruz. 2011’de 30 bin olan uluslararası öğrenci sayısı şu an 54 bine çıktı. Bir de başka hesaplamaya göre 70 bine çıkmış durumda. Buna anadolu üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’ndeki Azerbaycan, Kosova ve Balkanlarda ki öğrencileri katınca 70 bine çıkıyor.

Üç hedefimiz var. Biri niceliksel büyümeye devam ederek, niteliksel büyümeye önem vermek. İkincisi nitelikli öğretim üyesi yetiştirmek ve üçüncüsü de uluslararasılaşma.

 
Başkan Orhan ‘önce istişare’ dedi
 
Orhan 'önce istişare' dedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da tarihi toplantı
222’inci Üniversitelerarası Kurul toplantısı Atatürk Üniversitesi’nin ...
Ortaokul öğrencisinden örnek duyarlılık
Fen Bilgisi Dersinden etkilenerek ağaç dikme kampanyası düzenlemeye karar ...
Jandarma’dan üç okula destek
Pasinler Kaymakamlığının başlatmış olduğu “Kardeş Kurum Kardeş Okul” projesi ...
 
ETÜ, SBL öğrencilerini ağırladı
Erzurum teknik Üniversitesi yönetimi “Yarınları Birlikte Şekillendirelim” ...
Erzurumlu öğrencilerden AİHM seyahati
Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik programları Başkanlığının ...
’Sen yoksan 1 kişi eksik’
Sen Yoksan 1 Kişi Eksiğiz sloganıyla yola çıkan Düzce Üniversitesi Akçakoca ...
 
Kur’an Kursunda sağlık semineri
Oltu İlçe Müftülüğüne bağlı Ayşe Ana Yatılı Kız Kur’an Kursu’nda, Diş ...
ETÜ Beyin Fırtınası Takımı kuracak
Erzurum Teknik üniversitesi bir ilke imza atacak.
AÖF Bakü’de ilgi odağı oldu
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Türkiye Üniversiteleri Eğitim Fuarında yoğun ilgi gördü
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva