Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Çanakkale’de Erzurum’un 122 şehidi var
Çanakkale’de Erzurum’un 122 şehidi var
ETSO’da, ‘Gıda Güvenliği’ gündemi
ETSO’da, ‘Gıda Güvenliği’ gündemi
Konut fiyat endeksi açıklandı
Konut fiyat endeksi açıklandı
Kurtulmuş’tan Aile hassasiyeti vurgusu
Kurtulmuş’tan Aile hassasiyeti vurgusu
Bakan Tekin’den bir ilk
Bakan Tekin’den bir ilk
HABERLER>ASAYÄ°Ş
14 Haziran 2024 Cuma - 08:03

Yerlikaya asayiş verilerini açıkladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir yıllık süreçte Bakanlığı koordinesinde yapılan çalışmaları aktarmak ve süreçte yaşanılanları değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi.

Yerlikaya asayiş verilerini açıkladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir yıllık süreçte Bakanlığı koordinesinde yapılan çalışmaları aktarmak ve süreçte yaşanılanları değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi. Bakan Yerlikaya,
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) gerçekleştirilen ‘Ankara 365 Medya Buluşmaları' toplantısında, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Yerlikaya, göreve gelmesinin ardından geçen bir yıllık süreçte terör ve organize suç örgütlerine karşı yapılan mücadeleler ve Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen faaliyetleri aktardı.
“SON BİR YILDA OLARAK BİN 22 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ”
Konuşmasında milletin huzuruna ve kardeşliğine kast eden bölücü terör örgütüne karşı kararlılıkla mücadele edeceklerini belirterek, “Operasyon sayılarımız toplam 31 bin 994. Bunun neticesinde İçişleri Bakanlığı, jandarma ve emniyetimiz olarak bin 22 terörist etkisiz hale getirildi. Yüksek yerli ve milli teknoloji bizim envanterimize 2016 yılının sonunda katıldıktan sonra bir gücümüze güç kattık. Tecrübe noktasında, cesaret noktasında, kahramanlık noktasında zaten jandarmamı ve emniyetimi dünya alem biliyor. Ama teknoloji birleştiği zaman; hava unsurlarımız İHA, SİHA, İKU'lar 46 bin 678 saat uçuş gerçekleştirdi. Bunların neticesinde henüz etkisiz hale getirilemeyen ve ensesinde bitmek üzere olduğumuz bir terör örgütü mensubu gökyüzüne bakamaz hale getirildi” açıklamasında bulundu.
“FETÖ'YE YÖNELİK 5 BİN 543 OPERASYONDA TOPLAM BİN 595 KİŞİ TUTUKLANDI”
Başta FETÖ olmak üzere DAEŞ ve diğer sol terör örgütlerine ilişkin yapılan operasyonları da paylaşan Bakan Yerlikaya, özellikle 15 Temmuz gecesini hiç unutmadıklarını belirterek, “FETÖ'ye yönelik 5 bin 543 operasyonda toplam bin 595 kişi tutuklandı. Hakeza DEAŞ da bir başka din istismarcısı örgüt. Dünyada DEAŞ ile ilgili başından bugüne ve bundan sonra en kararlı mücadele yapan tek ülke Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Bununla ilgili de toplamda bin 607 operasyon düzenlendi ve 903 kişi tutuklandı” ifadelerini kullandı.
Sol terör örgütleriyle de ilgili aynı kararlılıkla mücadele etmeye devam ettiklerini belirten Yerlikaya, toplam 614 operasyon düzenlendiğini ve 152 tutuklandığını dile getirdi.
“119'U BOMBALI TOPLAM 160 TERÖR EYLEMİ ENGELLENDİ”
Bakan Yerlikaya, engellenen terör eylemlerinin detaylarına ilişkin de bilgiler vererek, “Bu dönemde engellenen 119'u bombalı olmak üzere toplam 160 eylem engellendi. Bizim birinci görevimiz önemek ve önleyici olmak. Terör finansmanı diye adlandırdığımız bir alt başlık da var. Terörün finansmanı, parasal kaynağı, olmadığı zaman nefes alamaz. Biz terör örgütlerine 1 liranın gitmesine bile tahammül edemiyoruz. Dolayısıyla 52 milyon 525 lira ele geçirilmiştir. Buradaki 5 lira da bizim için önemli rakamın büyüklüğü bizim için önemli değildir” şeklinde konuştu.
“SON BİR YILDA 49 ÜST DÜZEY TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ”
Bakan Yerlikaya, üst düzey birçok teröristin son bir yıllık süreçte etkisiz hale getirildiğini ifade ederek, “Son bir yılda 49 üst düzey terörist etkisiz hale getirildi. Biliyorsunuz kırmızı, yeşil, turuncu ve gri kategorideki sözde liderlerin sayılarını da belirtmiş olduk” ifadelerine yer verdi.
“ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİYLE İLGİLİ BİN 451 OPERASYON DÜZENLENDİ VE 3 BİN 891'İ TUTUKLANDI”
Terör örgütlerinin dışında mücadelede önem verdikleri organize suç örgütlerinin de varlığından söz eden Bakan Yerlikaya, “Biz şehir eşkıyalarının sokaklarımızda, mahallelerimizde, caddelerimizde aziz milletimize şekil yapmasına, onların iradesinin üzerine tahakküm kurmasına, helal kazançlarının üzerine söz söylemelerine fırsat veremeyiz. Hiçbir şekilde suç işlemekte kibirlenen bu yapılanmaların üzerine kararlılıkla gidiyoruz. Organize suç örgütleriyle ilgili bin 451 operasyon düzenlendi. Bunların 3 bin 891'i ise tutuklandı” dedi.
“BİR YILDA 585 ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ”
Planlı, projeli, fiziki, teknik takiple ilgili birden fazla kurumla işbirliği içerisinde hareket ettiklerini kaydeden Yerlikaya, “İçişleri Bakanlığı'nda yani güvenlik birimlerimiz; jandarma ve emniyetimizle, Adalet Bakanlığımızda savcılarımızla, Hazine ve Maliye Bakanlığımız; yani özellikle MASAK'la beraber çalışıyoruz. Bu çerçevede fiziki ve teknik takip projeli dosyalarımız kısa zamanda neticelendiğini ve adliyede tutuklama ve adli kontrol sayılarının da ciddi manada yukarı çıktığını söylemek isterim. Bir yılda çökertilen organize suç örgütü sayısı 585. Ayrıca MASAK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile koordineli çalışma çerçevesinde 106 milyar liralık değeri olan mal varlığına el konuldu” diye konuştu.
“11 MİLYAR LİRA OLAN MAL VARLIĞINA EL KONULDU”
Ayrıca organize suç örgütlerine yapılan operasyonların durmaksızın devam ettiğini dile getiren Yerlikaya, “Daha geçen hafta İstanbul Emniyetimizin başarılı bir çalışması vardı. Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile birlikte 4 büyük çaplı organize suç örgütünün şimdilik değer tespiti 11 milyar lira olan mal varlığına el konuldu” bilgilerini aktardı.
“INTERPOL İLE İŞBİRLİĞİ ÇERÇEVESİNDE 497 ŞAHIS YAKALANDI”
Sınır aşan suçlarla ilgili Türkiye olarak INTERPOL'ün üyesi olduklarını ve iş birliği içerisinde hareket ettiklerini hatırlatan Bakan Yerlikaya, “Bizim aradığımız ve bülten çıkardıklarımızı diğer ülkeler, diğer ülkelerin aradıklarını adalete temsil etmekle ilgili kararlılığımız 497 şahsın yakalanmasıyla taçlanmıştır. Şahısların 344'ü kırmızı bülten, 153'ü ise kırmızı difüzyon ile kapsamında yakalandı” şeklinde konuştu.
“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE YAPILAN 44 BİN 937 OPERASYONDA 31 BİN 792 KİŞİ TUTUKLANDI”
Konuşmasında uyuşturucuya yönelik yapılan çalışmaları da aktaran Yerlikaya, uyuşturucunun çağın en büyük sınavı olduğunu söyledi. Bakan Yerlikaya, uyuşturucuda arz ve talep cephelerini birbirinden ayırt etmeden seferberlik ruhuyla mücadele etmemiz gerektiğini de sözlerine ekleyerek, “Son 1 yılda 44 bin 937 operasyonu imal ve ticaret noktasında yaptık. Bununla ilgili 31 bin 792 tutuklanma var. 13 bin 915 de adli kontrol ile serbest bırakılma var. Buradan serbest bırakılanlar da dahil adli kontrolle serbest bırakılıp, adliyeye gidip orada gözaltına alındıktan sonra tutuklananların dışında kalıp ‘bana bir şey olmadı' diyenlere seslenmek istiyorum. Gözümüz onların üzerinde. Hiçbir zaman bırakmıyoruz. Bu işi yapmasınlar doğru yoldan gitsinler istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“128 TON, ADET ESASLI OLANLARIN TOPLAMI 63 MİLYON VE KÖK OLARAK İSE 162,5 MİLYON KÖK UYUŞTURUCU YAKALANDI”
Uyuşturucu kullanımıyla ilgili birçok çalışma gerçekleştirdiklerini de ifade eden Yerlikaya, “Kullanıcılıkla ilgili 246 bin 491 operasyon yapıldı. Hafızam beni yanıltmıyorsa geçen hafta sonu itibarıyla cezaevlerimizde 37 bin hükümlü ve tutuklu var. Bunun yüzde 30'unun üzerindeki şahısların suçu ise uyuşturucu. Son bir yıldaki narkotik verilerimiz de gözüküyor. Bu çerçevede kilo esaslı uyuşturuculardan 128 ton, adet esaslı olanların toplamı 63 milyon ve kök olarak ise 162,5 milyon kök uyuşturucu bizim uyuşturucuyla ilgili mücadelemizdeki aldığımız rakamlar” ifadelerini kullandı.
“KİŞİLERE KARŞI İŞLENMİŞ 10 ÖNEMLİ SUÇTA AYDINLATMA ORANIMIZ YÜZDE 97,2”
Bakan Yerlikaya, kişilere ve mallara karşı işlenen asayiş verilerini de aktararak, kişilere karşı işlenen 10 önemli suça yer verdiklerini açıkladı. Bakan Yerlikaya, son bir yıllık periyodu, ondan önceki bir yılla değerlendirdiklerini belirterek, kişilere karşı işlenen suçların yüzde 3,8 mallara karşı işlenen suçları ise yüzde 14,6 oranında azalttıklarını dile getirdi. Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:
“Buna göre kişilere karşı işlenmiş 10 önemli suçta aydınlatma oranımız yüzde 97,2. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise aydınlatma oranımız yüzde 74,2 fakat bu oran geçen sene yüzde 71'miş. Evden hırsızlık bir yılda yüzde 33,4 oranında düşmüş. Daha önceki yıl günde 185 evden hırsızlık oranı yaşanırken bu sene ise 123'e düşmüş.”
“BİR YILDA 34 BİN 843 HIRSIZ YAKALANDI”
Bakan Yerlikaya, hapis yakalanmasına bakıldığında Türkiye'de bir sene içerisinde toplam 198 bin 918 kişinin yakalandığını belirterek, “Biz bir yılda 34 bin 843 hırsız yakalamışız. Bu oranda toplam 5 hırsızlık grubunun tamamını söylüyorum. Bu hırsızlıkların tamamında da son bir sene içerisinde düşüş var. 2024'ün ilk beş ayıyla 2023'ün il beş ayını kıyasladık. Buna göre 5 ayda 96 bin 795 kişi yakalandı. Yani hırsızlığın beş türünde 16 bin 295 tutuklama yaptık. Böylece evden hırsızlık yüzde 45,2 oldu. Böylece şimdilik Türkiye'deki günlük evden hırsızlık ortalaması 89 oldu” ifadelerini kaydetti.
“209 BİN 414 SOSYAL MEDYA HESABI İNCELENDİ VE 39 BİN 671 HESAP VEYA ŞAHSIN TERÖRLE İLTİSAKLI OLDUĞU TESPİT EDİLDİ”
Bakan Yerlikaya, siber suçlarla ilgili ise sadece kara ve mavi vatanlarının değil artık siber vatanlarının da olduğunu dile getirerek, “Burada da maalesef eşkıyalık var, zehir tacirleri var, aklımıza gelmeyen belki yeni keşfedilen suç türleriyle de karşılıyoruz. Fakat İçişleri Bakanlığı olarak siber vatanda da durmuyoruz. Bu çerçevede suç unsuru olabileceği değerlendirilen 209 bin 414 sosyal medya hesabı incelendi. Bunların 39 bin 671 hesap veya şahsın terörle iltisaklı olduğu tespit edildi ve 297 kişi tutuklandı. Ayrıca bilişim ve yasadışı bahis alanında bin 944 operasyon yapıldı ve bunlardan 3 bin 63 kişi tutuklandı. Çevirim içi çocuk istismarında ise 237 kişi tutuklandı. Bunlar daha önceki dönemlerden çok daha fazla operasyon verileri. Ayrıca bir yılda 661 milyon X hesabından 191 milyonu yani yüzde 29'u bot hesap. Bu dönemde 14 milyar paylaşım yapılmış. Bu paylaşımların yüzde 39'u olumsuz ve spekülatif paylaşımlar” bilgilerini aktardı.
“GÖÇMEN KAÇAKÇILARINA 7 BİN 599 OPERASYON YAPTIK VE 4 BİN 493 KİŞİYİ TUTUKLADIK”
Dünyanın en büyük uğraş alanlarından birinin göç yönetimi olduğunu sözlerine ekleyen Yerlikaya, “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren yaptığımız şey düzensiz göçle mücadele etmek ve buna imkan sağlayan düzensiz göçmen organizatörlerini mücadele etmek. Göçmen kaçakçılarına 7 bin 599 operasyon yaptık ve 4 bin 493 kişiyi tutukladık. Bu bizim 81 valimiz, emniyetimiz ve jandarmamızın belli başlı performansından biri. 81 valimize verdiğimiz talimat, göçmen kaçakçılığına nefes aldırmamaları. Ömründe yaşadığı şehirden çıkmamış adam 7 bin kilometre öteden benim ülkeme gelmeyi nasıl cesaret edebilir. Bu ağı çökertmek bizim en büyük gayretimiz” ifadelerine yer verdi.
“GÜNCEL RAKAMLARA GÖRE 3 MİLYON 114 BİN GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİ GÖÇMEN MEVCUT”
Göç İdaresi Başkanlığı'nın her hafta düzenli ve düzensiz göçmenlerin sayılarını her hafta güncellediğini hatırlatan Bakan Yerlikaya, “Son güncel rakamlara göre 3 milyon 114 bin geçici koruma altındaki Suriyeli, 1 milyon 125 bin ikamet izinli ve 234 bin uluslararası koruma altındaki göçmen mevcut. Ayrıca yasal kalıcı olan tüm yabancıların adreslerini güncelliyoruz ve net rakamları ilerde bir basın toplantısında sizlere bildireceğiz” dedi.
Basın toplantısı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sunumunun ardından soru cevap bölümüyle devam etti

 
Şahin'den Cumhur İttifakı açıklaması
 
Gazze’de can kaybı 37 bin 232’ye yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ambulans helikopterler imdada yetişti
Hopa'da erken doğum riski ile Samsun'daki hastaneye sevkine karar verilen ...
‘Erzurum'da yabancı sayısı azalma seyrinde’
Erzurum'da geçen seneye göre toplam yabancı sayısını yüzde 19 azaldığını ...
Jandarmadan kaçamadı
Jandarma ekipleri hakkında yakalama kararı olan ve 19 yıldır firari yaşayan ...
 
13 bin 180 hap ele geçirildi
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Gümrük ...
Son bir haftada 30 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), son bir haftada 30, 1 Ocak 2024'ten bugüne ...
Murat Nehri can aldı
Elazığ'ın Palu ilçesinde Murat Nehri'ne girdikten sonra kaybolan 14 yaşındaki ...
 
Adalette reform dönemi
Adalet Bakanlığı, son bir yılda hizmet binalarından personel istihdamına, ...
Pülümür yolunda hayvan yüklü tır devrildi: 3 yaralı
Kaza, Tunceli’nin Pülümür ilçesi Ardıçlı Köyü yol ayrımında meydana geldi.
Kurban Bayramı'na gözyaşıyla giriyorlar
Muş’ta çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan aileler, Kurban ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva