Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
Kurtulmuş’tan yoğun gündem
Kurtulmuş’tan yoğun gündem
Erdoğan, TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonuna katıldı
Erdoğan, TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonuna katıldı
‘Terörü yok edeceğiz’
‘Terörü yok edeceğiz’
TBMM’de Özel Oturum
TBMM’de Özel Oturum
HABERLER>ASAYÄ°Ş
5 Eylül 2019 Perşembe - 10:38

Yerli ve milli dijital dönüşüm projesi

Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nin (MAKS) Türkiye tanıtım toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MAKS’ın dijital dönüşüm hareketinin en önemli ve büyük projelerinden biri olduğunu vurguladı.

Yerli ve milli dijital dönüşüm projesi

Her adrese tek bir tuşla ulaşabilecek yerli ve milli dijital dönüşüm altlığı Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nin (MAKS) Türkiye tanıtım toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MAKS’ın dijital dönüşüm hareketinin en önemli ve büyük projelerinden biri olduğunu vurguladı. Soylu, Emine Bulut cinayetinin ardından Kadın Destek Uygulaması’nın (KADES) indirilme sayısının 25 binden 180 bine çıktığını da belirtti.

İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve ASELSAN’ın bir araya gelerek başlattığı MAKS'ın Türkiye tanıtım toplantısı İzmir’de yapıldı. Toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Engin Sarıibrahim katıldı.

KADES İNDİRME SAYISI 25 BİNDEN 180 BİNE ÇIKTI

Bakan Soylu, Türkiye’deki dijital dönüşüm projelerini anlatırken KADES'in indirilme sayısının 182 bin 195 olduğunu belirtti. Soylu, “Kırıkkale’deki cinayet olana kadar, biz bunu kamu spotlarından konuşmalarımıza kadar KADES’i anlatmaya çalıştık. Cinayete kadar uygulamanın indirilme sayısı 25 bin seviyesindeydi. Birden 180 bine fırladı. Mesele başımıza geldikten sonra değil, mesele başımıza gelmeden önce ulaştığımız bu seviyenin nimetlerinden hep beraber istifa etmemiz lazım geldiğini tüm Türkiye’ye ifade etmek istiyorum. KADES’e gelen ihbar sayısı 10 bin 309. Asıllı ihbar sayısı, yani gerçekten tehlike olan ve arkadaşlarımızın KADES sayesinde müdahale ettiği ihbar sayısı 5 bin 281. Neredeyse yüzde 50’nin etrafında dolaşan bir rakam. 112’de asıl ihbar sayımız yüzde 65 civarında. Dijital platformlarda yapılan ihbarın telefon ihbarlarına oranla çok daha doğru bir şekilde geldiğini ifade ediyorum” diye konuştu.

“VİZYON PROJE”

MAKS’ın dijital dönüşüm hareketinin en önemli ve büyük projelerinden biri olduğunu kaydeden Bakan Soylu, “ASELSAN ile bir araya geldik, kolları sıvadık ve ‘bu projeyi bitireceğiz’ dedik. Eğer bu veriyi iyi işleyebilirsek, kimin nerede oturduğunu, binaların nasıl olduğunu, onlara nasıl ulaşabileceğimizi görürsek, aynı zamanda bir yerde meydana gelen afette o afete giden ekiplerin nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalabileceğini veri olarak koyabilirsek çok önemli bir süreci hep birlikte tamamlamış oluruz diye düşünüyorum. Çok büyük, kapsamı geniş, genişlemeye de müsait, vizyon proje” ifadelerini kullandı.

2020’DE TAMAMLANACAK

Soylu, proje hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bilginin iki boyutlu halden üç boyutlu hale geçtiği MAKS projesi kapsamında şu ana kadar 29 ilde 17 milyon adres, 8.3 milyon yapı, 438 yetkili idare mekânsal hale getirilmiştir. 2015’te imzalanan projenin maddi büyüklüğü, o günün parasıyla 440 milyon liradır. 2019 sonu için nüfus bakımından ülkemizin yüzde 44.5’unu, yüzölçümü bakımından yüzde 35’ine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu projenin tamamlanması 2020 sonunda gerçekleşmiş olacaktır.”

“CEVHERİ İŞLEYİP SATMAK ÖNEMLİ”

Yüksek teknolojili ürün üretiminin önemine değinen Bakan Soylu, şöyle konuştu:

“Yaş grubumuzun okul yıllarında ülke zenginlikleri anlatılırken yer altı ve yer üstü doğal kaynaklarımız, üzüm, fındık, incir üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğumuz bahsedilirdi. Bugün hepimiz biliyoruz ki ülkelerin gücü toprağında var olanlarla değil ülke insanların ürettikleri ile oluşmaktadır. Cevheri çıkarıp satmak değil onu işleyip satmak. Yüksek teknoloji ürünleri yapma, teknoloji ürünlerini sadece satın alıp kullanmak değil, onları üretip satabilmek, hatta sadece bilgisini satmak. Veriyi oluşturma ve işleme kabiliyeti ile kaynakları etkin ve verimli kullanabileceğimiz bir duruma gelmek. Önümüzde modern ülkelerin gücünün temelini bunlar oluşturmaktadır. Türkiye bu bahsettiğim teknoloji üretme alanından oldukça uzaktaydı. 21. yüzyıl başından itibaren ülkedeki değişim, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hem gençleri hem de yerli milli teknolojiyi önceleyen anlayışından destek alarak Türkiye’nin üretim yapısını bambaşka noktaya taşıyoruz.”

“HAYAL ÖTESİ UĞRAŞLAR”

Soylu, geliştirilen projelerle ilgili de, “Sınırlara gidiyoruz. Ağrı’dan Iğdır’a, Kars’a kadar, Van’a kadar. Denizlerimizin kenarlarını dolaşıyoruz. Türkiye öyle bir kapasiteye geldi ki, Allah nasip ederse 2 yıl içinde hem sahillerimizde hem de sınırlarımızda sadece fiziki sistemlerimiz değil tüm dünyanın parmak ısrar ısırarak takip ettiği ve edeceği, özellikle bilişimi içinde barındıran, teknolojik ile donanan, entegre sınır sistemlerimizi Hopa’dan Marmara’ya kadar, Akdeniz ve Ege’ye kadar kendi kara sularımız içinde kameralarla gözetlemediğimiz ve radar sistemleri ile kontrol etmediğimiz, kara sınırlarımızda gece gündüz özellikle termal kameralarla kontrol etmediğimiz, radar sistemlerle takip etmediğimiz, teknolojiye dayalı sistemler belki de coğrafyamızda bizim birçok tehlikeye kadar güvenliğimizi sağlayacak ve çok uzun yıllardan beri ‘bunlar niçin olmuyor’ diye dövündüğümüz meseleleri, ülkemiz de, devletimiz de, milletimizle beraber buluşturacağız. Bunlar hayal ötesi uğraşlardır” dedi.

 
KADES'i 308 bin 193 kişi indirdi
 
HDP’ye tepki dalgası büyüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İHA’dan kaçamadılar
Tunceli'de tespit edilip İnsansız Hava Aracı (İHA) ile takip edilerek ...
‘Pejmürde ederiz”
Soylu, İmamoğlu’nun kayyumla görevden alınan belediye başkanlarıyla ile ...
Palandöken’de silahlı kavga: 1 ölü, 4 yaralı
Erzurum’da iki husumetli grup arasında çıkan kavgada 1 kişi öldü, 4 kişi ağır yaralandı.
 
Öfkeli kalabalığa polis müdahale etti
Erzurum’da kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla mahallelinin linç girişiminde ...
Jandarma Bölge Komutanlığı’nda devir teslim töreni
Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı’nda devir teslim töreni yapıldı
Akar: ''676 terörist etkisiz hale getirildi''
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Irak’ın kuzeyinde Pençe-1, Pençe-2 ...
 
Erzurumluları da dolandırmışlar
8 ilde düzenlenen operasyonda, kazanılmış görünümlü sahte ’iddaa’ kuponu ...
2 kadın terörist ikna edilerek teslim oldu
Van İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin girişimleri sonucu PKK'lı 2 kadın ...
İspir’den İstanbul’a gidiyorlardı
Sivas'ın Suşehri ilçesinde bir otomobilin devrilmesi sonucu 6 kişi yaralandı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva