Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
HABERLER>ASAYÄ°Ş
17 Ekim 2020 Cumartesi - 03:28

Vatandaş duacı

Yargı reformunun ilk paketi kapsamında ceza adaleti sistemine kazandırılan seri muhakeme ve basit yargılama usulleri başarıyla uygulanıyor.

Vatandaş duacı

Yargı reformunun ilk paketi kapsamında ceza adaleti sistemine kazandırılan seri muhakeme ve basit yargılama usulleri başarıyla uygulanıyor. Seri muhakeme usulünün uygulandığı yılın ilk 9 ayında cumhuriyet başsavcılıklarındaki 32 bin 178 dosyada şüpheliye seri muhakeme teklifi yapıldı. Bu dosyalardan 30 bin 75’inde talepname düzenlenerek mahkemeye gönderildi.
Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki yargılamaların hızlandırılması ve sadeleştirilmesi hedefi doğrultusunda hayata geçirilen seri muhakeme ve basit yargılama usulleri, TBMM’de kabul edildikten sonra 24 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2020’den itibaren de uygulanmaya başlandı. Seri muhakeme usulünün uygulandığı yılın ilk 9 ayında cumhuriyet başsavcılıklarındaki 32 bin 178 dosyada şüpheliye seri muhakeme teklifi yapıldı. Bu dosyalardan 30 bin 75’inde talepname düzenlenerek mahkemeye gönderildi. Basit yargılama usulünün uygulandığı yılın ilk 9 ayında ise 107 bin 94 suçla ilgili basit yargılama usulü tercih edildi ve 37 bin 225 suçla ilgili karar verildi. Yaklaşık 70 bin suçla ilgili işlemler devam ediyor.
SERİ MUHAKEME NASIL UYGULANIYOR?
Seri muhakeme usulüne tabi suçlarda uyuşmazlıklar, bir gün gibi kısa bir süre içerisinde sonuçlandırılıyor. Soruşturma evresi sonunda kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilmediği takdirde seri muhakeme usulü uygulanıyor. Seri muhakeme usulünde şüphelinin avukatının yanında teklifi kabul etmesi halinde cumhuriyet savcısı mahkemeye talepname gönderiyor. Mahkemede aynı gün içerisinde hüküm verilerek süreç bir günde tamamlanıyor ve çok kısa sürede infaz sürecine geçilmiş oluyor.
SERİ MUHAKEMEDE UYUŞMAZLIKLAR 1 GÜNDE ÇÖZÜLÜYOR
Örneğin Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkındaki 6136 Sayılı Kanun’a muhalefet suçundan 20 Nisan 2018 tarihinde hakkında iddianame düzenlenen bir şahısla ilgili dosyada 19 Mart 2019’da karar verildi. Bu karar 14 Kasım 2019’da kesinleşti ve şahsa 3 bin 400 lira adli para cezası verildi. Seri muhakeme usulü yürürlüğe girdikten sonra aynı suçtan 18 Haziran 2020 tarihinde bir başka şüpheli hakkında yürütülen soruşturmada şüpheliye müdafii huzurunda seri muhakeme usulünün uygulanması teklif edildi. Teklifin kabulü sonrası talepname düzenlendi ve dosya aynı gün mahkeme tarafından karara bağlanarak sanığa 3 bin 840 lira adli para cezası verildi. Karar 29 Haziran 2020 tarihinde kesinleşti. Yani klasik yargılamada bir ceza uyuşmazlığı dosyasında kararın kesinleşmesi 1 yıl 7 ay sürerken, aynı suçtan seri muhakeme usulü uygulanan bir başka dosyada kararın 2 haftada kesinleştiği görüldü.
BASİT YARGILAMA NASIL UYGULANIYOR?
Basit yargılama usulü, asliye ceza mahkemesinin görev alanına giren ve üst sınırı iki yıla kadar olan suçlarda uygulanıyor. Asliye ceza mahkemeleri, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezası veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verebiliyor. Mahkeme tarafından basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilen dosyada, taraflara iddianame tebliğ edilerek beyan ve savunmalarını 15 gün içinde yazılı olarak bildirmeleri isteniyor. Sürenin bitiminde mahkeme, duruşma açmadan dosya üzerinden karar veriyor.
YILLAR SÜREN DAVALAR BASİT YARGILAMA USULÜ İLE ORTALAMA 2 AYDA KARARA BAĞLANIYOR
Örneğin basit tehdit suçundan 3 Nisan 2018 tarihinde hakkında iddianame düzenlenen bir şahısla ilgili dosyada 23 Haziran 2020 tarihinde karar verildi, bu karar 11 Eylül 2020 tarihinde kesinleşerek, şahıs hakkında 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Basit yargılama usulü yürürlüğe girdikten sonra aynı suçtan 9 Mart 2020 tarihinde hakkında iddianame düzenlenen bir başka şahısla ilgili dosyada basit yargılama usulü uygulanarak, dosya 10 Temmuz 2020 tarihinde karara bağladı ve 360 lira adli para cezası verildi. Karar 8 Eylül 2020 tarihinde kesinleşti. Yani klasik yargılamada bir ceza uyuşmazlığı dosyasında kararın kesinleşmesi 2,5 yıl sürerken, aynı suçtan basit yargılama uygulanan bir başka dosyada kararın 6 ayda kesinleştiği görüldü.

 
Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans
 
Türkiye Dünya’da 13’üncü sıraya yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 PKK/YPG’li etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan 4 PKK/YPG’linin ...
'107 terörist etkisiz hale getirildi'
Türk Silahlı Kuvvetleri, ülke ve milletin güvenliğini sağlamak maksadıyla ...
Sahte içki operasyonunda 1 gözaltı
Ağrı'da İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan operasyonda piyasaya sürülmeye ...
 
Polisten tütün operasyonu
Kars’ta polis tütün operasyonu düzenlendi. Düzenlenen operasyonda çok sayıda tütüne el kondu.
11 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Tuşba ilçesinde durdurulan araçta 43 düzensiz göçmen yakalanırken, göçmenlerden ...
Evdeki esrarı narkotik köpeği buldu
Ardahan’da bir eve düzenlenen operasyonda narkotik köpeği ’Ateş’ sayesinde ...
 
Gül’den FETÖ İle mücadelede kararlılık vurgusu
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül," FETÖ ile etkin mücadelemiz etkin bir şekilde ...
Erzurum’da korkunç cinayet
Erzurum’un Palandöken ilçesinde yaşlı kadın evinde boğazı kesilmiş halde ...
Kış üstlenmesi hazırlığındaki teröristlere operasyon
İçişleri Bakanlığınca Şırnak, Siirt, Van ve Hakkari'de 2 bin 512 personelin ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva