Türkiye'yi çağ atlatacak projeler engellenmek isteniyor. Uluslararası taşımacılık devlerini rahatsız eden üçüncü köprü, havayolu şirketlerini zora sokacak olan üçüncü havalimanı gibi projeleri yapan işadamlarının hedef alınması, operasyonların da gerçek niyetini ortaya koyuyor. Seçim ayarlı 17 Aralık operasyonundan sonra başlatılan ikinci dalga ile ortaya atılan işadamı isimlerinin bu projeleri yapanlar olması gözlerden kaçmazken, mal varlıklarına tedbir konularak projelerin tamamlanmasının önlenmesi ya da geciktirilmesi amaçlanıyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanını yapan işadamlarının hedef olduğunu söyledi. Çelik, şöyle konuştu: "İkinci operasyon dedikleri operasyona baktım. Mallarına tedbir konulmaya çalışılan, yahut bir şekilde bir yerlerle ilişkilendirilen kişilere bakıyorsunuz, istisnasız ya üçüncü havaalanını yapacak olan ekip veya şu anda üçüncü köprüyü yapacak olan ekip. Üçüncü havalimanı Avrupa'da birilerini rahatsız etti. Eğer İstanbul'daki dünyanın en büyük havalimanı olan üçüncü havalimanı bittiği zaman Frankfurt'un pabucu dama atılacaksa orada durup düşünmemiz lazım. Üçüncü havaalanının ihalesi yapılırken devlet bu işadamlarına para mı ödedi? Hayır. Bu işadamları kendi kaynaklarıyla bu havaalanını inşa edecekler. Devlete 22 milyar euro artı KDV para ödeyecekler. Sadece bu 80 milyar TL eder. Aşağı yukarı 10 milyarlık da bir yatırım yapacaklar oraya. Bu parayı kamu bütçesi alacak."
GECİKEBİLİR UYARISI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise şunları söyledi: "23 Aralık'ta açıklanan bir soruşturma var. Çok ilginç soruşturma. 150 milyon kişilik üçüncü bir havayolunu yapmak için adım attığımızda Gezi olaylarında ve son olaylarda hedef alındık. Bu son soruşturmada biliyorsunuz havaalanı işine giren işadamları hakkında tedbir kararı alındı. Bu tedbir kararı kaldırılmazsa o havalimanı yapımı ciddi derecede tehlikeye girecektir. Kredili erişim için bu tür davalar engel oluşturabilir."
LOBİLERİ ÇOK RAHATSIZ ETTİK
Türkiye son yıllarda ulaşım, altyapı, enerji ve savunma alanlarında mega projelere hız verdi. Dev hamleler özellikle uluslararası lobileri çok rahatsız etti. Projelerden bazıları şöyle:
* Sinop Nükleer Sant.: 22 milyar $
* Akkuyu Nükleer Sant.: 20 milyar $
* İstanbul-İzmir Oto.: 16 milyar $ Taarruz Uçağı (JSF): 16 milyar $
* Kanal İstanbul: 15 milyar dolar
* 3. Havalimanı: 36.3 milyar euro
* Marmaray: 5 milyar dolar
* Haydarpaşa Limanı: 5 milyar dolar
* Ankara-İstanbul YHT: 4 milyar $
* Sivas-Kars YHT: 4 milyar dolar
* Ankara-İzmir YHT: 4 milyar dolar
* 3. Köprü: 4.5 milyar lira
* ATAK Helikopteri: 3.3 milyar dolar
* Yeni tip denizaltı: 2.7 milyar $
* Ankara-Sivas YHT: 2.5 milyar $
* Ulaştırma Uçağı: 1.7 milyar dolar
* Avrasya Tüneli: 1.3 milyar dolar
* M60 Tan Modernizasyonu: 687 milyon dolar
* Mayın Avlama Gemisi: 625 milyon dolar
* Sea Hawk Deniz Helikopteri: 557 milyon dolar
* ALTAY Milli Tankı: 500 milyon dolar.