Avrupa ve Asya'nın en yüksek, dünyada ise üçüncü olan ve suyu 48 metreden düşen Tortum Şelalesi, yine coştu. Mahkemenin, 'Her
mevsim akacak' kararına rağmen bir süredir elektrik üretimi için kesilen suyu yeniden bırakılan şelale ziyarteçi akınına uğradı. Bölgenin en önemli tabiat güzelliklerinden biri olan şelalelin suyunun akıtılması yöredeki köylüleri de sevindirdi.
Erzurum'un 110 kilometre kuzeyinde, Artvin karayolu kenarında 1700'lü yıllarda dağın heyelanla Tortum Çayı'nın önünü kapaması sonucu oluşan Tortum Şelalesi'nin suyu 22 metre genişlikten, 48 metre yüksekten düşüyor. Bulunduğu Uzundere İlçesi'nin en önemli turistik merkezlerinden biri olan şelalenin suyu elektirik üretimi için sürekli kesilmeye başlandı. Ancak Erzurum Birinci İdare Mahkemesi, 21 Ocak 2010'da şelalenin suyunun hiç kesilmeden akıtılmasına karar verdi ve Danıştay da kararı onayladı. Bunun üzerine yöre halkı ve muhtarlar elektrik üretimi için sürekli suyu kesilen Tortum Şelalesi için DSI Bölge Müdürlüğüne başvurdu. Bunun üzerine şelalede ölçümler yapan mühendisler, suyun hergün belirli bir miktarda akmasına karar verdi.
YÖRE ESNAFI MEMNUN
Doğa harikası olan Tortum Şelalesi'nin sürekli akıtılmasına en çok yöre halkı ve ziyaretçiler sevindi. Şelale yanında alabalık ve sac kavurması restoranı işleten Şaban Ata, "Hergün onlarca insan şelaleyi görmek için geliyordu. Ancak kuru taşla karşılaştıklarında hayal kırıklığına uğruyorlardı. Şimdi şelale akıyor. Çok mutluyuz. Umarım hep böyle devam eder. Artık çok sayıda ziyaretçi gelmeye başladı" dedi.
Taşımacılıkla uğraşan Ümit Sever de, "Şehrimize gelen insanlara güzel yerleri gezdiyoruz. Ancak şelaleye getirdiğimizde, hüsrana uğrayıp bir daha gelmek istemiyorlardı. İşlerimiz durgunlaşıyordu. Ama şelale akmaya başladı ve herkes bu durumdan kazançlı çıkacak" diye konuştu.
Öğretmenlik yapan Feride Görmez ise, "Tüm arkadaşarıma şelalenin akığını söylüyorum ve bu doğa harikasını görmelerini tavsiye ediyorum. Aktığına göre her zaman gelebiliriz" diye konuştu.