Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
İşsizlik oranı yüzde 8,5 oldu
İşsizlik oranı yüzde 8,5 oldu
Konut fiyatları Ekim ayında yüzde 31,6 arttı
Konut fiyatları Ekim ayında yüzde 31,6 arttı
Genç Sanat: 'Güncel Sanat Proje Yarışması' sonuçlandı
Genç Sanat: 'Güncel Sanat Proje Yarışması' sonuçlandı
Genç Sanat: 'Güncel Sanat Proje Yarışması' sonuçlandı
Genç Sanat: 'Güncel Sanat Proje Yarışması' sonuçlandı
Erhürman'dan adil ve kalıcı çözüm vurgusu
Erhürman'dan adil ve kalıcı çözüm vurgusu
HABERLER>SİYASET
19 Kasım 2025 Çarşamba - 02:00

Tekin Türk Akademisi'ne seslendi

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çocuklara ve eğitimcilere tavsiye edebilecekleri açıklamalı bir Türk dünyası tur rehberi hazırladıklarını belirterek rehberin Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) yükleneceğini söyledi.

Tekin Türk Akademisi ne seslendi

Bakan Tekin, Ankara'da düzenlenen Türk Akademisi 15. Yıl Dönümü Etkinliği'nde yaptığı konuşmada, Türk dünyasının ortak bir tarih kitabı ve alfabesi olduğunu anımsatarak, gelinen aşamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türk Akademisinin büyük bir boşluğu ve ihtiyacı doldurduğunu belirten Tekin, "Bu tarihi hep beraber, her alanda yeniden yazmak ve bu birlikteliğin gelecek kuşaklara sirayet edecek şekilde devam etmesini sağlamakla mükellefiz." ifadesini kullandı.

Bakan Tekin, bunu desteklemek amacıyla Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni hayata geçirdiklerini hatırlatarak, "'Orta Asya' kavramı yerine 'Türkistan' kavramını müfredata ekledik. Bu, literatüre bilinçli bir şekilde sokulmuş ve Türk dünyasını birbirinden ayrıştıran hususlara bir karşı çıkışı ifade ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Her alanda müfredatı inceleyen altı komisyondan biri olan "Gönül Coğrafyamız" başlıklı komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Tekin, şunları kaydetti: "Bu komisyon, müfredatın içerisinde Türk dünyasıyla ilişkili, Türk dünyasının bahsettiğimiz anlamda birlikteliğini sağlayacak hususlara riayet edecek düzenlemeleri programın içine alma veya bunu engelleyecek ifadelerin çıkarılması anlamında bir görev icra etti. Emperyal çağrışımlar yapan coğrafi yer isimlerinin değiştirilmesi bunlardan biriydi. 'Ege Denizi' yerine Lozan'daki adıyla 'Adalar Denizi' ifadesinin kullanılması, tehcir ifadesi yerine 'Sevk ve İsyan Kanunu' ifadesinin kullanılması gibi çok önemsediğim; çocuklarımızın, gençlerimizin bilinçaltlarını belirleyen önemli değişiklikleri programımızın içerisinde yaptık, yapmaya da devam ediyoruz."

"Atalarımızın yazdıklarının bilimsel literatüre kazandırılması önemli"

Bakan Tekin, Türk devlet geleneğinin insan hakları, adalet ve hukuku önceleyen referanslarının literatürde yer almasının arzu ettiğini vurgulayarak, "Bu, bizim dünyadaki diğer devletlere örnek teşkil edecek bir geçmişimiz. Atalarımızın yazdıklarının bilimsel literatüre kazandırılmasındaki eksiklik, akademisyen olarak bizim eksikliğimiz. Bunu bir an önce yapmak durumundayız. Beydeba'dan Maverdi'ye kadar bu değerlerin mutlaka literatüre kazandırılması, bilimsel literatürde bununla ilgili çalışmaların yoğunlaştırılması önemli." şeklinde konuştu.Türk dünyasıyla ilgili çocuklara ve eğitimcilere tavsiye edebilecekleri açıklamalı bir Türk dünyası tur rehberi hazırladıklarını kaydeden Tekin, rehberin EBA'ya yükleneceğini söyledi.Bakan Tekin, "Fotoğraflarla Türk Akademisi'nin 15. Yılı" sergisinin açılışını diğer protokol üyeleriyle yaptı, ardından sergiyi gezdi.Programa, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Muzaffer Şeker, Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev ve davetliler katıldı.

 
'Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz'
 
Erhürman'dan adil ve kalıcı çözüm vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekin'den inanç özgürlüğü vurgusu
Tekin, OHAL'in kaldırılması ve inanç özgürlüğü alanında atılan adımların ...
Fatih Erbakan, yeniden genel başkanlığa seçildi
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin 3. Olağan ...
Erdoğan, Bahçeli ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel ...
 
Küçükoğlu Hukuk Fakültesi öğrencileriyle buluştu
AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu, Atatürk Üniversitesi ...
MHP'den 'Hayırlı günler komşum nasılsın' etkinliği
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Merkezi tarafından başlatılan "Hayırlı ...
Ala'dan Özel'e tepki
Ala, "CHP lideri Özgür Özel, siyasetin seviyesini düşürme konusundaki ...
 
Yılmaz’dan Cumhur İttifakı değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhur İttifakı menfaat değil ...
15 Aralık 'Dünya Türk Dili Ailesi Günü' ilan edildi
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Özbekistan'daki UNESCO 43. Konferansı'nda ...
Tekin'den 'Ulusal Beyan' konuşması
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde UNESCO ...
 
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Vicdanın Aynasında Üç Gerçek: Darfur, İrade ve Adalet
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Erzurum'un Kredi Hikâyesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
DADAŞ GAZETESİ
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva