Erzurum’un Narman İlçesi’ne bağlı Yanıktaş köyü çiftçileri köylerinde üretilen şeker fasulyenin tanıtılmasını ve pazar oluşturularak yetiştirdikleri fasulyeleri satmak istiyor.
Narman’ın Yanıktaş Köyü’nde yetiştirilen ve diğer şeker fasulyelerinden farklı olan Yanıktaş şeker fasulyesi tam organik olması daha kısa sürede pişmesinin yanı sıra farklı tadıyla da tüketicilerin beğenisine sunuluyor.
DAĞLI’NIN AÇIKLAMASI
Ürünlerinin diğer fasulyelerden farklı olduğu ve sadece bu bölgede yetiştirildiğini belirten şeker fasulye üreticisi Enver Dağlı, “1960’lı yıllardan beri bizim köyde şeker fasulyesi yetiştirilir. Bizim yetiştirdiğimiz şeker fasulyesi diğer fasulyelerden daha çabuk pişiyor tadı daha da güzel en önemlisi de organik olarak yetiştiriyoruz. Yetiştirmesi çok zahmetli özellikle hasat döneminde organik özelliği bozulmasın diye kuruttuğumuz fasulyeleri yabayla rüzgara vererek ayırma işlemini yapıyoruz. Tek sıkıntımız bu fasulyenin yeterince tanıtılamaması. Ben kendim yetiştirdiğim ürünlerden il dışında bulunan üst düzey yöneticilere gönderiyorum bizim fasulye hem tüp tasarrufu sağlıyor hem de damat tadına hitap ediyor” dedi.
Narman Ziraat Odası Başkanı Hilmi Atasoy ise “Yıllardır Karadeniz bölgesinin kuru fasulye ihtiyacını bu köyden sağlamaktayız. Ankara global organik firmasıyla anlaştık Şimdi buradan numuneler alarak oraya göndereceğiz. Organik sertifikasını alarak yetişen şeker fasulyesinin tanıtımının daha iyi yapacağız. Bizim tek sıkıntımız yetişen fasulyenin tanıtımının iyi yapılmaması ve pazarının olmaması nedeniyle her geçen gün şeker fasulyesinin ekiminin azalması” diye konuştu.