Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
20 Ağustos 2023 Pazar - 10:04

Taşambarlar Erzurum ekonomisine kazandırılacak

Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında bölgedeki askerleri birliklerin ihtiyacı olan yiyecek ve giyeceklerin tedarik deposu olarak kullanılan Taşambarlar, 2 yılda içinde İstanbul’da bulunan Mısır Çarşısı benzeri bir yapıya bürünecek.

Taşambarlar Erzurum ekonomisine kazandırılacak

Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında bölgedeki askerleri birliklerin ihtiyacı olan yiyecek ve giyeceklerin tedarik deposu olarak kullanılan Taşambarlar, 2 yılda içinde İstanbul’da bulunan Mısır Çarşısı benzeri bir yapıya bürünecek.
“Önümüzdeki günlerde teslim alacağız”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Taşambarların tarih süreç içinde önemli bir hizmeti yerine getirdiğini ve Erzurum’un sembol yapılarından birisi olduğunu belirterek, ”Yaklaşık 5 yıl önce Milli Savunma Bakanlığı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü yaptığımız görüşmede bu yapının turizmde kazandırılması için görüşmeler yaptık. Yaptığımız protokolle Taşambarların yerine TSK önereceği projeleri yerine getirecek bir protokol imzaladık. Bu doğrultuda Gez Köy Kışlası’nda belirlenen projeyi tamamladık. Nihayetinde belediye olarak Taşambarları teslim alma ve yeni yapılan hizmet binalarını Silahlı Kuvvetlerimize teslim etme aşamasında geldik. Bundan sonra dokusunu ve tarihi görünümünü muhafaza ederek bir restorasyon çalışması yapacağız. Muhtemelen bu restorasyon çalışması 2 yıl içinde tamamlanacak.” dedi.
“KALE, TAŞAMBARLAR VE ÜÇKÜMBETLER ÇEVRESİ YAYALAŞMIŞ OLACAK”
Taşambarlar projesinin Erzurum’a değer katacak bir hizmet olacağını ifade eden Başkan Sekmen, “Bunu yaparken sadece Taşambarların kendisini değil çevresini de kamulaştırarak mevcut tarihi değeri olan binaların restoresini yapacağız, yıkılıp gidenleri de yeniden yapacağız. Bu alanda Kale çevresinde olduğu gibi yayalaştırılacak. Böylece Kale, Taşambarlar ve Üç Kümbetlerin çevresi tamamen yayalara açık olacak. Taşambarları İstanbul’da bulunan Mısır Çarşısı gibi planlıyoruz. Bu tarihi yapıyı yine tarihi dokusunu korumak suretiyle kapalı bir çarşı haline getireceğiz. Halkımız yaz-kış bu çarşıda hem alışveriş yapma fırsatı bulacak, hem de dilediğinde vakit geçirebilecek. Burası nezih ve huzur dolu bir çarşı olacak. Geleneksel el ürünleri yerel üretimler, gıda ve kendimize has ürünlerimizin satıldığı bir çarşı haline getirilecek. Mutlaka dükkanlar şeklinde olacak. İnsanlarımız hem gelip orada alışveriş yapacak hem de tarihi mekanı gezme, görmelerine sunmuş olacağız. “ şeklinde konuştu.
Taşambarlar askeri birliklere tedarik sağladı
Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında yaptırılan ve günümüzde TSK’nın yiyecek, giyecek deposu olarak kullanılan Taşambarlar , doğu- batı doğrultusunda, 40 x 175 metre ölçülerinde olup dikdörtgen plan şemasındadır. Taş ambarın doğu ve batı cephesinde altışar pencere, kuzey ve güney cephesinde yirmi ikişer pencere vardır. Pencereler yuvarlak kemerli olup duvar yüzeyinden hafif dışa taşırılmıştır. Taş ambara doğu, batı ve güneyde açılan üç kapıyla giriş verilmiştir. Asıl giriş kapısı güney cephenin ortasında olan kapıdır. Silmelerle sınırlanmış yuvarlak kemerli olan bu kapı içeri doğru girintilidir. Kapının hemen üstünde, dışarıya bir adet yuvarlak kemerli pencere açıklığı ile yansıtılan köşk kısmı bulunmaktadır. Kapının yanlarında da, üçer pencereli iki odaya yer verilmiştir. Doğu ve batı kapıları, asıl giriş kapasının tekrarı şeklinde olup, girinti yapmamaktadır. Bu kapılar, uzun bir koridorla birbirine bağlanmış, erzak yüklü araçların bir kapıdan girip boşaltımı yaptıktan sonra diğer kapıdan çıkışı sağlanmıştır. Taş ambarlar binası, koyu renkli tamamen düzgün kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir.

 
Trendyol 1.Lig: Adanaspor: 1 - Şanlıurfaspor: 2
 
Teknoloji Meraklıları ETÜ’de buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde restorasyon başladı
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin birkaç nesil sürecek olan restorasyon çalışması başladı.
5 bin yıllık Harput Kalesi'nden görsel şölen
Urartu Krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutan 5 bin yıllık Harput ...
Işıklı Başkanlığındaki Ayanis kazıları devam ediyor
Urartu mabetlerinden biri olan Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları, Erzurum ...
 
Atatürk'ün hiç bilinmeyen görüntüleri ortaya çıktı
Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türk kültürünün görsel hafızasını oluşturmak ...
Erzurum KYF programı açıklandı
12 Kasım'a kadar sürecek Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin bir durağı da Erzurum olacak.
24 ciltlik Erzincan külliyatı tamamlandı
Erzincan’ın tarihini ve kültürünü içeren 24 ciltlik külliyat Cumhuriyet’in 100’üncü yılında çıkıyor.
 
Sümmani Ocağında Âşıklar buluştu
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Bursa Yıldırım ...
9. Erzurum Günleri 28 Eylül’de başlıyor
Bu yıl 9' uncusu düzenlenecek olan Erzurum Tanıtım Günleri Atatürk Kültür ...
Erzurum’da bir ilk
Erzurum’da motosiklet tutkunu Yuşa Tosun’un düğün konvoyuna onlarca motorcu ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva