Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
HABERLER>EKONOMÄ°
25 Ağustos 2016 Perşembe - 11:00

Tarımda verimlilik denetimi

Erzurum'da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, 2016 Yılı Hububat Hasat Sezonunda ortaya çıkabilecek dane kaybı oranını minimum seviyelere düşürebilmek amacıyla yoğun kontrollere başladı.

Tarımda verimlilik denetimi

Hububat hasadında oluşan dane kaybı ülke ekonomisi için büyük kayıplar oluşturmakta. İl genelinde, tarla bitkilerinin (buğday, arpa, çavdar vb.) zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla bir kısım tedbirlere başvurulduğunu belirten İl Müdürü Osman Akar, “Bu amaçla, "2016 Yılı Biçerdöverlerle Yapılan Hasatlara İlişkin Usul ve Esaslar" konulu Valilik Genel Tebliği yayınlandı. Bu çerçevede, saha kontrolleri için İl genelinde 3 kontrol ekibi oluşturuldu. Diğer bölgelerden ilimize 40'a yakın biçerdöver gelmekte olup, ilk hasat Horasan ilçemizden başlamaktadır. İl genelinde 2016 yılında ekilen yaklaşık 157 bin hektar hububat alanının 1.650 hektarında biçerdöverle hasat yapılmaktadır. Hasatta dane kaybı hedefi olarak belirlenen %1,7 hedefinin altında gerçekleştirerek çiftçi mağduriyetini önlemek için ekiplerimizce denetimler yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Bugüne kadar 119 çiftçimizin hasadına refakat edilmiş olup, toplamda 4.000 dekarlık bir hasat bilfiil tarafımızdan takip edilmiştir. Arazi yapısı ve tarımsal faaliyet alışkanlıklarına bağlı olarak ilin tamamında biçerdöverle hasat yapılmamakla birlikte Aziziye, Aşkale, Yakutiye, Pasinler, Köprüköy ve Horasan ilçelerinde biçerdöverlerle hasat yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 Akar, 2016 yılında il genelinde yapılan biçerdöver denetimi sonucunda ortalama gerçekleşen 0,96'lık dane kaybı ile müsaade edilebilir yüzde 1,7'lik kayba göre yaklaşık 40 bin ton ürün tasarrufu sağlanacağını belirtti.

 Pasinler ilçesinde hasat yapılan tarlalarda, çiftçileri ziyaret eden İl Müdürü Osman Akar, hasat sırasında çiftçilere büyük görevler düştüğünü belirterek, bu konuda dikkat edilmesi gereken başlıkları şöyle sıraladı: "Operatör belgesi olmayanlara hasat yaptırılmamalı, olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yaptırılmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli, sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yaptırılmamalı, bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli, eleklerin sık sık temizlenmesi sağlanmalı, biçerdöver sahibi/operatörü ile üretici arasında sözleşme yapmaya özen gösterilmelidir. Üreticilerimiz belirttiğimiz bu hususlara dikkat etmeyen biçerdöver operatörlerini merkezde il müdürlüğüne, ilçelerde de ilçe müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine kontrolörlerimiz tarafından ilgili mevzuatı kapsamında idari para cezası düzenlenmektedir. İl genelinde hasat sona erinceye kadar denetimler devam edecektir. Çiftçilerimizin de biçerdöver hasadında ürün kayıplarını önlemek için tarlalarının başında bulunmaları ve dane kaybına neden olan operatörü uyarmaları gerekmektedir. 2016 yılı hasat döneminin tüm çiftçilerimiz için bereketli olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

 
Oltulu gençlerden milli iradeye sadakat
 
MÜSİAD’tan tam destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kapıköy Doğu’yu şahlandıracak
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 70 milyon lira yatırımla ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehit Ailelerini ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ...
TÜİK taşıt verilerini paylaştı
TÜİK Motorlu Kara Taşıtları Haziran 2016 sonuçlarını paylaştı.
 
Erzurum’da 7 ayda 141 şirket kuruldu
TOBB Birikimli kurulan ve kapanan şirket sayısı iller dağılımını paylaştı.
Mükellef sayısında yüzde 2'lik artış
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı 2016 Temmuz dönemi faal mükellef sayılarını paylaştı.
Fin-TÜRK-6 açıklandı
FİNTÜRK 2016 6’ıncı dönem sonuçları açıklandı.
 
Erzurum Kredisi en yüksek il
TBB Risk Merkezi 2016 yılı Ocak-Haziran dönemi nakdi kredi iller dağılımını paylaştı
Erzurum'a 305 teşvikli yatırım
Ekonomi Bakanlığı 2016 Haziran dönemi teşvikli yatırım verilerini paylaştı
Ürün organik, pazarlama organik
Oltu ilçesine bağlı Dutlu köyünde yetiştirilen kavunlar bölge halkının ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva