Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Emniyet sürücüleri uyardı
Emniyet sürücüleri uyardı
Gabar Dağı’nda 'Çok Özel' Bir Kutlama
Gabar Dağı’nda 'Çok Özel' Bir Kutlama
Ulaştırmaya 482 milyarlık yatırım
Ulaştırmaya 482 milyarlık yatırım
Tunç: Kararlılığımızı daima koruyacağız
Tunç: Kararlılığımızı daima koruyacağız
'Nice meseleyi el birliği içinde hâl yoluna koyduk'
'Nice meseleyi el birliği içinde hâl yoluna koyduk'
HABERLER>GUNDEM
29 Aralık 2014 Pazartesi - 10:19

Tarihi Kale 'destek' bekliyor

Tarihi Erzurum Kalesi'nin 2.5 metre yüksekliğinde ve 10 metre genişliğinde ayakta kalan tek dış suru yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

Tarihi Kale  destek  bekliyor

Tarihi Erzurum Kalesi'nin 2.5 metre yüksekliğinde ve 10 metre genişliğinde ayakta kalan tek dış suru yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Kalenin dış surlarının 14'üncü Yüzyıl'da Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarıldığını belirten araştırmacı- yazar Abdurrahman Zeynal, "Tarihe sahip çıkmak için kalenin dış surunun restore edilmesi gerekir" dedi.
ZEYNAL’IN UYARISI
M.S. 5'nci Yüzyıl'ın ilk yarısında yaptırıldığı tahmin edilen tarihi Erzurum Kalesi'nin dış suru yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu surların 1877-78 Osmanlı- Rus savaşında zarar gördüğünü belirten Abdurrahman Zeynal, şöyle dedi: "Kanuni Sultan Süleyman 1534 yılında Erzurum'a geldiğinde kalenin perişan olduğunu görmüş ve gerekli emirleri vererek dış surların yapılmasını istemiştir. 1534'lerden sonra tamir edilen Erzurum kale surları 2 ana bölümden oluşmaktadır. Malesef uzun asırlar içerisinde kale surları özellikle Osmanlı Rus savaşlarında tahrip olmuş. Tahrip olduktan sonra zaman zaman da bizim insanımız tahrip etmiş. Dış surlarımız Tebriz Kapı'dan başlıyor, Şair Nefi orta okulunun önünden geçiyor Erzincan Kapı'ya geliyor. Sonra Erzincan Kapı'dan dönerek dış kale surlarının batı tarafı olan Kara Köse Mahallesi'ne geliyor. Pelit Meydanı'na kadar inen surlar doğuya doğru yöneliyor ve Taş Mağazalardan geçip Erzurum kalesi ile birleşiyormuş. 1960'lı yıllarda bulunduğumuz bu yörede batı surlarının burçları vardı. Maalesef o burçlar yıkılmış, yıkıldıktan sonra da bize kalmış. Aşağı yukarı 10 metrelik bir kısım kalmış bu tarihi surlarımızdan. Bu surların mutlaka en azından bu bölümünün korunarak yarınki evlatlarımıza tarihe intikal etmesini istiyoruz. Surlarımızın durumu çok perişan. Yıkılmaya yüz tutmuş, belki 10 sene sonra bunlardan da eser kalmayacak. Şimdiden biz ilgilileri ve yetkilileri bu surları tamir etmek için göreve davet ediyoruz. Burayı koruma altına alır, restore ederlerse Erzurum için ilave bir marka değer oluşturmuş oluruz. Tarihe sahip çıkmak için kalenin dış surunun restore edilmesi gerekir. Tarih boyunca Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar, Bizanslar ve Türklerin kullandığı Erzurum Kalesinin ayakta kalan tek dış suru kaybolmamalı." 
ERZURUM KALESİ
İlk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen Erzurum Kalesi'nin M.S. 5'nci yüzyılın ilk yarısında Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Tarih boyunca Assurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren Erzurum Kalesi, 11'nci yüzyılda Türkler'in eline geçti. İç kalede Erzurum'daki ilk Türk- İslam eserlerinden Saltukoğulları dönemine ait Kale Mescidi ve Tepsi Minare bulunuyor. 
Erzurum Kalesi, bulunduğu tepenin üzerinde bir iç kale ile bunu çevreleyen dış kaleden oluşmaktadır. Bugün iç kale sağlam kalmış olmasına rağmen, şehri çevreleyen dış kale surları yok oldu. Günümüze ulaşan iç kalenin duvar kalınlığı 2-2.5 metre arasında değişiyor. Kalenin halen 8 burcu ayakta duruyor.

 
‘Yeniden Büyük Türkiye'
 
Erzurum’da 11 ayda 129 şirket kuruldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Ocakları Şüheda’yı andı
Enver Paşa komutasındaki 90 bin Türk askerinin Sarıkamış Allahuekber Dağları’ndaki ...
Doğu Belediyeleri Erzurum'da buluştu
DABBİR’i bölgesel ve il ölçeğinde daha aktif hale getirmeye kararlı olduğunu ...
TOKİ’den şühedaya vefa
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Birinci Dünya Savaşı’nda ...
 
Yakutiye araç filosu güncelleştirildi
Yakutiye Belediyesi hizmet sahasında kullanılan kepçeden, greyder ve kamyona ...
Sarıkamış Şehitleri için yürüdüler
Elbistan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri, Sarıkamış’ta ...
Cumhurbaşkanı’nın talimatı yerine getirildi
Erzurum’da 300 yıllık tarihi teneke minareli Aşağı Habib Efendi Camisi, ...
 
’17 Aralık aşağılık darbe’
Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen “17-25 ...
Diyanet’ten iki yeni uygulama…
Diyanet İşleri Başkanlığı, akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar için ...
EGC görev dağılımını yaptı
Erzurum Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni yönetimi, ilk toplantısını yaparak ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva